Πέμπτη 10 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «SOFTEX»
Θα φτάσουμε τον αγώνα μέχρι το τέλος!

Η διοίκηση και μέλη του σωματείου διαμήνυσαν χτες στην εργοδοσία ότι της επιστρέφουν τα μπόνους και δεν υπογράφουν απόλυση

Από παλιότερη παρέμβαση των εργαζομένων στη «Softex»
Από παλιότερη παρέμβαση των εργαζομένων στη «Softex»
Να δοθεί η μάχη μέχρι τέλους για να μη χάσει κανείς εργαζόμενος τη δουλειά του, να μπουν εμπόδια στα σχέδια της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο της «Softex» και να πεταχτούν στο δρόμο 150 οικογένειες, πρότεινε το Σωματείο Εργαζομένων στη «Softex» στη χτεσινή Γενική Συνέλευση.

Οπως ταιριάζει σε ένα ταξικό συνδικάτο, που δεν διαπραγματεύεται πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση και μέλη του σωματείου ξεκαθάρισαν πως θα πετάξουν στα μούτρα του επιχειρηματία τα έξτρα χρήματα που δίνει προκειμένου οι εργαζόμενοι να απολυθούν «οικειοθελώς» και να προχωρήσει απρόσκοπτα στο κλείσιμο του εργοστασίου. Για τη στάση τους αυτή χειροκροτήθηκαν από τους εργαζόμενους στη Γενική Συνέλευση. Εξέφρασαν την εκτίμησή τους ακόμη και κάποιοι που έχουν αποφασίσει να κρατήσουν άλλη στάση.

Θυμίζουμε πως η εργοδοσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα πρόγραμμα «εθελούσιων αποχωρήσεων» με μπόνους για όσους εργαζόμενους δηλώσουν μέχρι τις 18 Μάρτη ότι αποχωρούν. Την Παρασκευή έχει οριστεί τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία στο υπουργείο Εργασίας και οι εργαζόμενοι θα διαδηλώσουν απέξω.

Στη χτεσινή Γενική Συνέλευση ακούστηκαν και απόψεις για διαπραγμάτευση με την εργοδοσία, ώστε να αυξηθεί το ποσό που δίνει για τις «οικειοθελείς» απολύσεις. Επίσης, σημειώθηκε πως τίποτα δεν αποκλείει η εταιρεία, απαλλαγμένη από εργαζόμενους με δικαιώματα και από χρέη, να κάνει ένα νέο ξεκίνημα με φθηνό εργατικό δυναμικό που της προσφέρει η νομοθεσία ή και σε άλλη χώρα, κλάδο κ.λπ.

Η διοίκηση του σωματείου σημείωσε - ανάμεσα σε άλλα - εισηγητικά: Θα δώσουμε τον αγώνα για το μεροκάματο, για τις δουλειές μας μέχρι τέλους. Το σωματείο δεν πρόκειται να υπογράψει την παραίτησή του από αυτόν τον αγώνα, όσες θυσίες κι αν χρειαστούν. Κάθε αγώνας έχει θυσίες και ό,τι έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, έτσι το κατακτήσαμε. Οσο για τους συναδέλφους που κάτω από την πίεση, την απογοήτευση, το φόβο, επιλέξουν να φύγουν, δεν θα μπούμε απέναντι. Αντίθετα, θα ξανασυναντηθούμε στους αγώνες που έρχονται, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και θα παραμείνουν.

«Ως κομμουνιστής εργάτης και ως μέλος της διοίκησης του σωματείου, με κανένα ποσό δεν υπογράφω απόλυση. Δεν επιτρέπω στην εργοδοσία να εξαγοράσει τη συνείδησή μου και αυτή είναι η μεγαλύτερη προίκα στην κόρη μου!», είπε μέλος του ΔΣ προκαλώντας συγκίνηση και χειροκροτήματα. Αλλος εργαζόμενος σημείωσε: «Δεν πρόκειται να δεχτώ το μπόνους για να φύγω. Τόσα χρόνια πώς κερδίζαμε; Με αγώνα. Η καλύτερη διαπραγμάτευση, η μεγαλύτερη πίεση στην εργοδοσία είναι όταν στις 19/3 θα είμαστε όλοι εδώ ανυποχώρητοι».

Ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων, τόνισε πως η δύναμη του σωματείου είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στον αγώνα, εκεί «πονάει» η εργοδοσία. Οπως είπε, «σας δίνει και το σωματείο ένα μπόνους, μια προίκα με την ανυποχώρητη στάση του. Οτι μέχρι τελευταία στιγμή μάθαμε να συζητάμε συλλογικά, να σχεδιάζουμε τον αγώνα μας, να αναμετριόμαστε στα ίσα με την εργοδοσία, να ελεγχόμαστε και να ελέγχουμε το σωματείο, να δρούμε με βάση τα συμφέροντα και τις αξίες της εργατικής τάξης».

Στη Γενική Συνέλευση δεν έγινε ψηφοφορία καθώς κάποιοι από τους παρευρισκόμενους πρότειναν να περιμένουν τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης την Παρασκευή και να γίνει νέα Γενική Συνέλευση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς(2016-01-20 00:00:00.0)
Ετοιμασίες σωματείων με γενικές συνελεύσεις(2013-01-31 00:00:00.0)
Απεργιακή απάντηση ενάντια στις απολύσεις στη «Wind»(2012-06-22 00:00:00.0)
Μεγάλη συμμετοχή στη χτεσινή απεργία(2011-03-29 00:00:00.0)
Υποπτα παιχνίδια με τους εργαζόμενους(2004-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ