Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα συνάντηση του «σχήματος της Νορμανδίας»

ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι στην περιοχή του Λουγκάνσκ όχημα έπεσε σε νάρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 στρατιώτες. Το περιστατικό συνέβη στο θύλακα τον οποίο ελέγχουν οι πολιτοφυλακές που αντιδρούν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση, όπου συνεχίζονται οι σποραδικές επιθέσεις από το στρατό και τα τάγματα των εθνικιστών. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κρίση στην κυβέρνηση του Κιέβου, όπου κάτω από το βάρος των σκανδάλων διαφθοράς επιχειρείται να συγκροτηθεί μια, υποτίθεται, ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας με 9 μέλη. Ο Πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, ήδη από το Σάββατο υπέγραψε διάταγμα για τη σύσταση της επιτροπής, που προτείνεται να περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς, αλλά το παζάρι ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις είναι έντονο.

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας», από τους υπουργούς Εξωτερικών των Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας, Ρωσίας, έχει προγραμματίσει συνάντηση αύριο στο Παρίσι, προκειμένου να εξεταστεί η εφαρμογή της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, που από το Φλεβάρη του 2015 ουσιαστικά βρίσκεται στα χαρτιά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, από τις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, που έδωσε έμφαση στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη διενέργεια των τοπικών εκλογών στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, στο Ντονμπάς, δηλαδή στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες. Η διενέργεια εκλογών προβλεπόταν στη συμφωνία του Μινσκ αλλά ουσιαστικά έχει παγώσει κυρίως λόγω της υπαναχώρησης της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσιούρκιν, σε παρέμβασή του σημείωσε ότι είναι η ώρα να δοθεί «λύση στην κρίση στην Ουκρανία» και κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου «να εφαρμόσει τις συμφωνίες», ενώ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η προώθηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ανατολικά, ώστε να γίνουν σεβαστές οι «σφαίρες επιρροής» με «επιστροφή στην πολιτική».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δικηγόρος του ανατραπέντος από το Φλεβάρη του 2014 Προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε ότι ο πελάτης του σχεδιάζει την επιστροφή του στη χώρα από τη Ρωσία όπου βρίσκεται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ