Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πολλά τα μηνύματα της επέμβασης στο Καλέ

Μετά το γκρέμισμα του παραπήγματος από την αστυνομία, ο μετανάστης στο Καλέ προσπαθεί να μαζέψει τα λιγοστά υπάρχοντά του
Μετά το γκρέμισμα του παραπήγματος από την αστυνομία, ο μετανάστης στο Καλέ προσπαθεί να μαζέψει τα λιγοστά υπάρχοντά του
ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνεχίστηκε και χτες η επιχείρηση για το «ξήλωμα» μέρους του προσφυγικού καταυλισμού στο Καλαί της βόρειας Γαλλίας, με τις δυνάμεις καταστολής να συνοδεύουν τις μπουλντόζες και το δυναμικό της εταιρείας που έχει αναλάβει να γκρεμίσει τις παράγκες που είχαν στήσει μετανάστες. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για καταυλισμό που έχει στηθεί άτυπα, δίπλα σε πολύ περιορισμένες υποδομές που υποτίθεται ότι διαθέτει το κράτος για τη φιλοξενία ορισμένων από τους χιλιάδες κυνηγημένους από τον πόλεμο και τη φτώχεια, που θέλουν να διασχίσουν τη Μάγχη και να φτάσουν στη Βρετανία.

Οπως προχτές έτσι και χτες, πολλοί μετανάστες αντέδρασαν έντονα, με αποτέλεσμα να «επιστρατευτούν» πάλι δακρυγόνα, κλομπς κ.τ.λ. Ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι μια γυναίκα πρόσφυγας έφτασε στο σημείο να κόψει τις φλέβες της. Οι μετανάστες/πρόσφυγες αντιδρούν, καθώς ανησυχούν ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η μετεγκατάστασή τους σε «ασφαλείς» χώρους φιλοξενίας όπως ισχυρίζεται, αλλά η μεθόδευση της οριστικής «απομάκρυνσής» τους από τη Γαλλία. Στο συγκεκριμένο τμήμα του καταυλισμού, όπου συνεχίστηκε η επέμβαση χτες και προχτές, υπήρχαν παράγκες όπου είχαν στεγαστεί «σχολείο», «βιβλιοθήκη».

Η απελπισία και αυτών των προσφύγων και μεταναστών είναι μεγάλη, καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να ξέρουν τίποτα για το μέλλον τους και ενώ σε όλη την Ευρώπη προχωρά μια αντι-μεταναστευτική επιχείρηση που δυναμώνει όλο και περισσότερο σε αγριότητα, με δεδομένο ότι αυτή εκφράζει και αντιθέσεις μεταξύ κρατών - μελών που αφορούν και άλλα θέματα.

Σε αυτή τη βάση, η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να «ξηλώσει» το νότιο τμήμα του καταυλισμού, επιδιώκει να στείλει διάφορα μηνύματα και γενικά προς τις Βρυξέλλες (όπου συνεχίζεται η συζήτηση για το πώς και με τι ανταλλάγματα θα γίνει ο όποιος «καταμερισμός» των προσφύγων/μεταναστών στην Ευρώπη), αλλά και προς το Λονδίνο (που εντείνει τους ελέγχους των συνόρων του και αξιοποιεί δεόντως το Προσφυγικό για ευρύτερες επιδιώξεις που αφορούν τις σχέσεις του με την ΕΕ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ