Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ» ΙΚΑ
Οι ηγεσίες υπονομεύουν τον αγώνα

Προτείνει τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, των πρωτοβάθμιων συλλόγων, και θα διασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των τάσεων

Αδιαχώρητο στη χτεσινή συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας-Πειραιά
Αδιαχώρητο στη χτεσινή συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας-Πειραιά

«Οι αυταπάτες όμως πρέπει να τελειώσουν. Η κυβέρνηση δεν έδωσε λύση στα απεργιακά αιτήματα κάτω από την πίεση του αγώνα. Γιατί να καμφθεί από το διάλογο; Είναι φανερό ότι τα παζάρια άλλους στόχους εξυπηρετούν».

Τα παραπάνω τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» ΙΚΑ, που εξέδωσε μετά τη Γενική Συνέλευση των γιατρών του ΙΚΑ της Αθήνας. «Σ' αυτή τη μαζική Γενική Συνέλευση, υπογραμμίζει η "Πανεπιστημονική", οι πλειοψηφίες των ηγεσιών της Ομοσπονδίας και του ΣΕΥΠΙΚΑ, "παιδιά" της ίδιας παράταξης της ΝΔ, μαζί με τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, επιχείρησαν να διχάσουν τους γιατρούς, να μπλοκάρουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε προσχηματικούς διαλόγους. Ουσιαστικά, κρύβουν τα πραγματικά προβλήματα του αγώνα, επιχειρούν να διχάσουν το σώμα των γιατρών, με το ψευτοδίλημμα με ποιον θα συμπαραταχτούν, τη στιγμή που και οι δύο με τη στάση τους υπονομεύουν τον αγώνα των γιατρών και διευκολύνουν την πολιτική της κυβέρνησης και όσους άλλους την υποστηρίζουν».

«Καταγγέλλουμε τη διασπαστική πολιτική και καλούμε τους γιατρούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους», τονίζει η «Πανεπιστημονική» και συνεχίζει: «Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση προτείνουμε τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, των πρωτοβάθμιων συλλόγων, και θα διασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των τάσεων. Η Επιτροπή Αγώνα μπορεί και πρέπει να παρέμβει δυναμικά, να συντονίσει τον αγώνα, με στόχο να διασφαλίσει τη συνέχιση του αγώνα με εναλλαγή των μορφών και κοινή δράση όλων όσων έχουν αντικειμενικά συμφέροντα για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των γιατρών και για Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Ασφάλιση».

«Ο αγώνας των γιατρών του ΙΚΑ έδειξε ότι υπάρχουν οι διαθέσεις και οι αντοχές στους γιατρούς, αλλά και οι προϋποθέσεις ο αγώνας αυτός να κλιμακωθεί, να διευρυνθεί και να έχει νικηφόρα αποτελέσματα, αναφέρει σε άλλο σημείο. Σήμερα 40 μέρες μετά την έναρξη της απεργίας, ο αγώνας αυτός βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν την πολιτική της, μετά τον αυταρχισμό, τη βία, την ποινικοποίηση, χρησιμοποιούν τις πλειοψηφίες της ηγεσίας της Ομοσπονδίας και του ΣΕΥΠΙΚΑ για να διασπάσουν την ενότητα στη δράση που οδηγεί και στην απομόνωση των γιατρών από τους φυσικούς συμμάχους τους. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή των αντιδραστικών ανατροπών στο χώρο της Υγείας και της Ασφάλισης. Στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ, στην εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου εργασίας, στις απολύσεις και στην ομηρία των γιατρών».

Η μαζική συμμετοχή στην απεργία, υπογραμμίζει η «Πανεπιστημονική», η δυναμική αυτού του αγώνα, η συμπαράσταση από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, έδωσε τη δύναμη αλλά και επέβαλε την υποχρέωση στις ηγεσίες της Ομοσπονδίας και του ΣΕΥΠΙΚΑ να τσαλακώσουν τη λογική του υπουργείου «δε συζητάω με απεργούς», να βάλουν στην άκρη τους διαμεσολαβητές και τους αποπροσανατολιστικούς διαλόγους. Να οργανώσουν την κλιμάκωση του αγώνα μέσα:

  • Από τη σύνδεση των αιτημάτων μας με την παράλληλη διεκδίκηση ενός Δημόσιου Ενιαίου συστήματος Υγείας και Ασφάλισης.
  • Από τη διεύρυνση του μετώπου πάλης με τις οργανώσεις των συνταξιούχων και ασφαλισμένων.
  • Από τον εμπλουτισμό των μορφών πάλης έτσι που να αντέχουν και στο χρόνο.

«Αντί αυτού όμως, οι ηγεσίες της Ομοσπονδίας και του ΣΕΥΠΙΚΑ ανταγωνίζονται για το ποιος θα πάει στο παζάρι» τονίζει η «Πανεπιστημονική».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ