Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνος κατήφορος

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός, νιώθουν τον τελευταίο καιρό την καρέκλα της εξουσίας «να τρίζει» και θα τρίζει όλο και πιο έντονα, όσο εμμένουν στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Αιτία, το γεγονός, ότι ενώ μέχρι τις αρχές του 2001, ελέω των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών ευημερούσαν μεν οι αριθμοί, δηλαδή η ολιγαρχία του πλούτου και υπέφερε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που απαρτίζεται από τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, το τελευταίο διάστημα άρχισαν να υποφέρουν και... οι αριθμοί. Και όταν λέμε ότι άρχισαν να υποφέρουν και οι αριθμοί, έχουμε υπόψη μας - όχι μόνο την κατρακύλα των τιμών των μετοχών που δε φαίνεται να έχει τέλος - αλλά και την επιδείνωση άλλων βασικών μεγεθών της οικονομίας (αναζωπύρωση του πληθωρισμού, μείωση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, των κρατικών εσόδων αλλά και των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων).

Η επιδείνωση αυτών των μεγεθών μαζί με την κατρακύλα στο χρηματιστήριο, είχαν συνέπεια, στην αυξανόμενη λαϊκή δυσφορία, να προστεθεί και η «γκρίνια» των μεγαλοεπιχειρηματιών, ορισμένων μεγαλοεκδοτών - καναλαρχών και γενικότερα της ολιγαρχίας του πλούτου. Οι μεν εργαζόμενοι αντιδρούσαν στην εφαρμοζόμενη πολιτική, που οδηγούσε σε όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, οι δε εκπρόσωποι της ολιγαρχίας του πλούτου, κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι δεν πράττει τα δέοντα για τη μεγιστοποίηση των μονοπωλιακών κερδών και υπερκερδών. Οι κυβερνώντες, αρνήθηκαν και αρνούνται να δουν την πραγματική αιτία της αυξανόμενης λαϊκής δυσφορίας. Ετσι, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, προσπαθούν - σαν «καλοί υπηρέτες» των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου - να αποδείξουν με κάθε τρόπο και να πείσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ότι συνεχίζουν αταλάντευτα την πολιτική του «Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Στα πλαίσια αυτά, είδαμε τις τελευταίες μέρες την κυβέρνηση, να δίνει τα... ρέστα της στο μεγάλο κεφάλαιο, φουλάροντας τις μηχανές για την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών - φιλομονοπωλιακών μέτρων. Ετσι, μέσα σε μια μέρα - την περασμένη Τρίτη: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για την «εμβάθυνση» των ιδιωτικοποιήσεων - δηλαδή την εκποίηση όσων περιουσιακών στοιχείων έχουν απομένει στο δημόσιο - μέχρι το 2002, δηλώνοντας δημόσια πως «δεν υπάρχουν άλλες τράπεζες ή επιχειρήσεις για πούλημα»! Δημοσιοποιήθηκαν οι προσφορές των υποψήφιων αγοραστών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της ΕΤΒΑ, από τις οποίες προκύπτει ότι για το Σκαραμαγκά - που αποτελεί το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας και της Αν. Μεσογείου - δίνουν το πολύ μέχρι 1,5 δισ. δραχμές, όταν είναι γνωστό πως ακόμη και τα ασήμαντα Ναυπηγεία Αυλίδας, είχαν πουληθεί αντί 2,7 δισ. δραχμών. Ο υπουργός Εργασίας, γνωστοποιεί την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συνταγές των Βρετανών για τη «σωτηρία» το Ασφαλιστικού Συστήματος - δηλαδή την πλήρη ανατροπή των χρόνιων κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων - με... «κοινωνικό διάλογο».

Η πρεμούρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, να πείσει τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου - εντός και εκτός Ελλάδας - ότι είναι έτοιμη να κάνει ακόμη και ό,τι της ζητηθεί, στην κατεύθυνση μεγιστοποίησης των κερδών και υπερκερδών των μονοπωλίων, εκφράστηκε και με τις χτεσινές δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, που επικαλέστηκε σαν δείγμα γραφής της «καλής κατάστασης της οικονομίας» και της ορθότητας της πολιτικής του, το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεπουλήσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ό,τι άλλο έχει απομείνει στο δημόσιο! Μπροστά σ' αυτόν τον ασταμάτητο και επικίνδυνο κατήφορο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να δείξουν την οργή τους στο κυβερνών κόμμα και τους προστάτες του, αναπτύσσοντας τα λαϊκό μέτωπο πάλης, για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ