Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο δεύτερος φάκελος...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν ξέρουμε ποιες ακριβώς ήταν οι προσδοκίες του Γ. Παπαντωνίου, όταν ανακοίνωνε προχτές τη νέα δέσμη των φιλομονοπωλιακών μέτρων, αλλά αν κρίνουμε από τις χτεσινές εφημερίδες, το αντίκρισμα ήταν μάλλον φτωχό. Το μεγάλο κεφάλαιο τα θέλει όλα και, μάλιστα, εδώ και τώρα, δείχνοντας να μη σκαμπάζει από τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ ή την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο θέμα του «Βήματος», με αντικείμενο την προχτεσινή δήλωση του Γ. Παπαντωνίου, σύμφωνα με την οποία «μεγάλος αριθμός παραγόντων του δημοσίου βίου προσπαθεί να γκρεμίσει ό,τι χτίσαμε». Θυμίζει, λοιπόν, το «Βήμα» ένα πρωτοσέλιδο άρθρο του, της περασμένης βδομάδας. Σύμφωνα, με το τελευταίο, υπάρχουν πολιτικοί, οι οποίοι έχουν κληρονομήσει από τους προκατόχους τους τρεις φακέλους, που τους ανοίγουν σε στιγμές κρίσεως. Ο πρώτος γράφει: «Ρίξε τις ευθύνες στον προκάτοχό σου». Ο δεύτερος: «Ρίξ' τα όλα στα διαπλεκόμενα». Και ο τρίτος: «Αρχισε να γράφεις φακέλους για το διάδοχό σου.»

Προσέξτε, τώρα, τον πρωτοσέλιδο τίτλο του χτεσινού «Βήματος»: «Πώς εξηγεί ο αρμόδιος υπουργός τις εξελίξεις στην Οικονομία - Ο κ. Ι. Παπαντωνίου άνοιξε τον δεύτερο φάκελό του... - Για όλα -λέει- φταίνε βουλευτές, τραπεζίτες και εκδότες!». Προσθέστε σ' αυτό, την προχτεσινή ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, εναντίον του Χρ. Λαμπράκη και αναμείνατε εξελίξεις...

Υ.Γ. Πόσο καιρό, λέτε, να χρειαστεί ο Γ. Παπαντωνίου για να ανοίξει και τον τρίτο φάκελο..;

... και οι απαιτήσεις

Πάντως, το προαναφερόμενο πρωτοσέλιδο του «Βήματος» δεν ήταν το μοναδικό δημοσίευμα των χτεσινών εφημερίδων, που φανέρωνε ότι η ολιγαρχία της χώρας θέλει πολύ περισσότερα και με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς. Ανάλογο με αυτό του «Βήματος» ήταν και το πρωτοσέλιδο των «Νέων»: «Ο Παπαντωνίου για το Χρηματιστήριο - ΑΛΛΟΙ ΦΤΑΙΝΕ... - εξαγγέλλει όμως και 12 ιδιωτικοποιήσεις», ενώ στις «Ριπές» κάνει κριτική στους ρυθμούς προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής, τις ταλαντεύσεις της, κλπ. Η «Καθημερινή», επίσης, σημειώνει σχετικά: «Παράγοντες της τραπεζικής και χρηματιστηριακής αγοράς χαρακτήριζαν θετικές τις πρωτοβουλίες, αλλά σημείωναν ότι οι συνθήκες δυσπιστίας και αβεβαιότητας απαιτούν πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ισχυρή βάση αντιστροφής του κλίματος». Η δε «Ελευθεροτυπία» προχωρά ακόμη περισσότερο και «προεξοφλεί» την επίσπευση και των άλλων φιλομονοπωλιακών μέτρων - ανάμεσά τους και νέες φορολογικές απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο - σημειώνοντας στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ: «Πιθανόν να ισχύσουν νωρίτερα από το 2003 - "Φορο-ελαφρύνσεις" στο σχέδιο αντιστροφής του κλίματος».

Μακάβρια ... συμπεράσματα

Δε γνωρίζουμε τι ζητούσε ο γίγαντας της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας, «Φίλιπ Μόρις», από την τσεχική κυβέρνηση, αλλά το σίγουρο είναι πως ένα βασικό του ατού, στις μεταξύ τους συνομιλίες, ήταν μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα δημόσια οικονομικά της Τσεχίας είχαν σημαντικά κέρδη, από τον πρόωρο θάνατο καπνιστών!!!

Ναι, δε διαβάσατε λάθος. Ετσι ακριβώς έχουν τα πράγματα και, μάλιστα, το γεγονός το παραδέχτηκε και η διεύθυνση της επιχείρησης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η «Φίλιπ Μόρις» πραγματοποίησε μια έρευνα και τα συμπεράσματά της τα παρουσίασε στην τσεχική κυβέρνηση. Ποια ήταν τα συμπεράσματα; Τα εξής: Ο πρόωρος θάνατος καπνιστών στην Τσεχία επέτρεψε στην κυβέρνηση της χώρας να εξοικονομήσει το 1999, 24 με 30 εκατομμύρια δολάρια, από τους τομείς της περίθαλψης, των συντάξεων και της στέγασης ηλικιωμένων ατόμων.

Λέτε να διεκδικεί ποσοστό η «Φίλιπ Μόρις», για την ...προσφορά της;

Εχουν ... λύσεις για όλα

Η ιδέα έχει ριχθεί από χρόνια. Κάποτε συζητήθηκε και για την Αθήνα. Τώρα μπαίνει σε εφαρμογή, αλλά στο Λονδίνο. Ο Κεν Λίβινγκστον (ανήκει στο Εργατικό Κόμμα και, μάλιστα, στην «αριστερή» πτέρυγά του), δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο όσοι οδηγούν αυτοκίνητο στην καρδιά του Λονδίνου θα υποχρεώνονται να πληρώνουν ημερήσιο φόρο πέντε στερλινών (περίπου 2.800 δραχμές). Σύμφωνα με τις μελέτες των επιτελείων του δημάρχου, το νέο μέτρο - που ελπίζουν να μπει σε εφαρμογή από το Γενάρη του 2003 - θα μειώσει κατά 15% την κυκλοφορία στο κέντρο του Λονδίνου, ενώ θα αποδώσει και 200 εκατομμύρια στερλίνες (112 δισ. δραχμές) το χρόνο στα ταμεία του δήμου.

Και μπορεί τα συμβούλια ορισμένων συνοικιών να αντιτείνουν ότι το σχέδιο αυτό «θα διώξει τους φτωχότερους οδηγούς από το δρόμο», αλλά ο δήμαρχος αντιλέγει ότι με τα έσοδα θα βελτιώσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως τα λεωφορεία και τον υπόγειο. Και γιατί δε διεκδικεί πόρους από το βρετανικό κρατικό προϋπολογισμό, ίσως αναρωτηθείτε. Η απάντηση είναι πως στη Μ. Βρετανία το «κράτος - στρατηγείο» είναι πιο προχωρημένο από τη χώρα μας...

Τέλος πάντων, για όλα έχουν ...λύσεις οι σοσιαλδημοκράτες.

Τα ... αντιπολιτευτικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΥΦΟΣ, το «στιλ», αλλά και η τακτική του Γιώργου Καρατζαφέρη είναι γνωστά. Επεισόδια σαν κι αυτό που είδαμε χτες στη Βουλή, λοιπόν, θα έπρεπε να είναι αναμενόμενα. Ομως, δεν ενεπλάκη μόνον αυτός στην υπόθεση.

Αραγε, τι ήθελαν και ανακατεύτηκαν ομαδικά οι βουλευτές της ΝΔ και ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος; Αυτή είναι άραγε η αντιπολιτευτική τους τακτική, που αποφάσισαν στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ μόλις προχτές;

Μήπως, για παράδειγμα, και επειδή μάλλον το θέμα του ξεπουλήματος των δημόσιων οργανισμών δεν τους κάνει για αντιπολιτευτικό πεδίο, διάλεξαν άλλους χώρους για να δημιουργούν φασαρία; Γιατί βέβαια, για να αντιπολιτευθείς, πρέπει να διαφωνήσεις κάπου. Και στις ιδιωτικοποιήσεις δε διαφωνούν!

Οσο για τα τηλεοπτικά κανάλια, δεν περιμέναμε και τίποτε καλύτερο. Βλέπετε, το νομοσχέδιο για το πρωτοφανές σκάνδαλο του ξεπουλήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν τους έκανε ως θέμα για προβολή. Οι «ατάκες», όμως, του Καρατζαφέρη, φαίνεται, τους άρεσαν!

Ετσι, για να πάρουμε ένα ακόμα δείγμα της ...αντικειμενικής δημοσιογραφίας, με στόχο την ενημέρωση του πολίτη, την οποία και εξασκούν.

«ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ» οι διαδηλωτές στη Γένοβα, δήλωσε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σε συνέντευξή του στη «Φιγκαρό», χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς, όπως «αναρχικοί του δρόμου» και άλλα τέτοια!

Πού είναι, όμως, η αντίδραση και η αρωγή του δικού μας πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη; Ιδεολογικά συγγενείς δεν είναι; Μαζί δεν αρθρογραφούσαν για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο; Δεν είναι σωστό τώρα να αφήνει εκτεθειμένο τον Τόνι...

ΠΟΛΥ ΜΑΣ άρεσε αυτή η είδηση για την κλοπή όπλων και υπολογιστών από τα γραφεία του Εφ Μπι Αϊ, τα οποία, όπως παραδέχτηκε η υπηρεσία, χρησιμοποιήθηκαν σε εγκληματικές ενέργειες! Εν ολίγοις, τους κάνανε ρεζίλι.

Κατά τα άλλα, οι Αμερικανοί ασκούν κριτική για τις υπηρεσίες ασφαλείας όλων των υπόλοιπων κρατών του κόσμου και τις χαρακτηρίζουν ανίκανες να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα. Πώς λέμε, είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα; Ετσι, ακριβώς...

Αρχιτέκτονες της καταστροφής

Το 1999, η εφημερίδα Ουάσιγκτον Τάιμς αποκάλυπτε στοιχεία της Υπηρεσίας Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (DEA), κατηγορώντας την τοτινή κυβέρνηση Κλίντον πως «στήριζε» μια τρομοκρατική ομάδα που τα κύρια έσοδά της προέρχονταν από το διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Το γαλλικό Γεωπολιτικό Παρατηρητήριο των Ναρκωτικών (Observatoire Geopolitique des Drogues, OGD) υπολόγιζε τα έσοδα αυτά σε 2 δισ. δολάρια ετησίως, και το περιοδικό Jane's Intelligence Review, μίλαγε για «μονοπώλιο» της ομάδας αυτής στη δυτικοευρωπαϊκή «αγορά» ναρκωτικών. Ποια ήταν η ομάδα; Το μαντέψατε - ο «UCK». Γιατί τη στήριξε με όπλα, ναρκω-δολάρια και εκπαίδευση η κυβέρνηση Κλίντον; Για να «ανατρέψει το καθεστώς Μιλόσεβιτς και να διευκολύνει την εγκαθίδρυση της αμερικανικής ηγεμονίας» στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, όπως αποκάλυψε εφέτος στέλεχος του ΝΑΤΟ στην εφημερίδα Observer. Ο στόχος επιτεύχτηκε: το Κοσσυφοπέδιο έγινε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ, το καθεστώς ανετράπη, στη θέση του ανήλθε ένα «βολικότερο» και άρχισε η λεηλασία όσων πόρων έμειναν όρθιοι.

Πριν ένα μήνα, τον Ιούλη του 2001, αμερικανικά στρατεύματα που επιχειρούν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας «διέσωσαν» άνδρες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου που μίλησαν στον Ντέιβιντ Χάκγουορθ, Αμερικανό συνταγματάρχη ε.α. και νυν δημοσιογράφο («Ρ», 18/07), βρίσκονταν 17 Αμερικανοί στρατιωτικοί εν αποστρατεία που τους εκπαίδευσαν και πολεμούσαν στο πλευρό τους στο Αρατσίνοβο. Ετσι, λοιπόν, μάθαμε ότι τις κινήσεις του «νέου» «UCK» που έχει φέρει την πΓΔΜ στα πρόθυρα της διάλυσης καθοδηγεί η εταιρία MPRI, δηλαδή ο Καρλ Βουόνο, στρατηγός πέντε αστέρων εν αποστρατεία, που δηλώνει υπερηφάνως ότι η εταιρία «ενοικιάσεως στρατιωτών» που διοικεί «εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Ομορφιά...

Κι όλα αυτά ενώ οι «διπλωματικοί» απεσταλμένοι της κυβέρνησης Μπους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ουσία έχουν αναγάγει τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό σε «καθοριστικό παίκτη» των εξελίξεων στη γείτονα χώρα και αυτές οι εξελίξεις κατατείνουν σε ομοσπονδιοποίησή της -σε πρώτο στάδιο- και κατόπιν πιθανώς στην κατάτμησή της. Στη θέση της χώρας που κάποτε ξέραμε ως Γιουγκοσλαβία έχουν προκύψει ή αναδύονται κάπου 7 χωριστές επίσημες και ανεπίσημες πολιτειακές οντότητες. Η καταστροφή των Βαλκανίων ολοκληρώνεται, αν και τις τελευταίες πράξεις δεν τις είδαμε ακόμη.

Τι οδήγησε στο μακελειό; Κάποιοι οικονομολόγοι, όπως ο Στίβεν Χέλιγκερ που είχε μιλήσει το 1999 στην εφημερίδα Village Voice, επισημαίνουν ότι στόχος ήταν η «δημιουργία ενός νέου οικονομικού περιβάλλοντος» στην περιοχή, την πίσω αυλή της Ευρώπης, και η επιβολή της «σφραγίδας των ΗΠΑ». Ας μην υποτιμάται κι ο ρόλος του πολέμου ως μέσου «εκτόνωσης» των κρίσεων της καπιταλιστικής οικονομίας: ένα παλιό ρητό λέει «there's no business like the war business» - «δεν υπάρχουν μπίζνες σαν τις μπίζνες του πολέμου».

Σφαίρες επιρροής, ιδιωτικοποιήσεις, επενδύσεις, πλουτοπαραγωγικοί πόροι, εμπορικοί δρόμοι - βάσει αυτών αποφασίστηκε και εκτελέστηκε η καταστροφή. Αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κεφαλαιοποιούν το αίμα που ακόμη χύνεται. Και το μεγάλο κόλπο των κυβερνήσεων της Δύσης για να αποκοιμήσει όσους έχουν ακόμη συνείδηση είναι να δικάσει στη Χάγη τον Μιλόσεβιτς επειδή, λέει, διέπραξε «εγκλήματα πολέμου». Σοβαρά; Οταν βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία δολοφονώντας χωρίς όρια ένα λαό ποιος ήταν ο εγκληματίας; Αλλά είπαμε. Η εφεύρεση «εγκλημάτων» των άλλων είναι «συνταγή» επιτυχίας για τους αρχιτέκτονες του εγκλήματος και της καταστροφής.


Μπάμπης ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ

Οποιος δε θέλει να ζυμώσει...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνεδρίασε προχτές η Επιτροπή Θέσεων του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος και, σύμφωνα με τις σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, «σκάλωσε» στο εξής πρόβλημα: Εχει δικαίωμα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, να ασχοληθεί και να αποφασίσει θέσεις «εφαρμοσμένης πολιτικής» και, επομένως, να δεσμεύσει την κυβέρνηση ή πρέπει να σταθεί σε γενικόλογες κατευθύνσεις, τις οποίες κατόπιν θα «εξειδικεύσει» η κυβέρνηση;

Οπως καταλαβαίνετε, το ζήτημα δεν είναι καθόλου απλό. Ουσιαστικά -έστω κι αν δεν το καταλαβαίνουν οι συμμετέχοντες στην Επιτροπή Θέσεων- έβαλαν για συζήτηση το «παιγνίδι», που παίζει το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια τώρα. Από τη μια, ως κόμμα ευαγγελίζεται το σοσιαλισμό, την κοινωνική δικαιοσύνη, κλπ., κλπ., ώστε να τροφοδοτεί τις αυταπάτες και να κρατά εγκλωβισμένους τους εργαζόμενους και από την άλλη, ως κυβέρνηση εφαρμόζει μια νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική, που θα τη ζήλευε και η ΝΔ. Και το πρόβλημα, βέβαια, δε βρίσκεται στα όποια δικαιώματα και τους διακριτούς ρόλους του συνεδρίου ενός κυβερνώντος κόμματος και της κυβέρνησής του. Ούτε στα ψεύτικα διλήμματα, περί οραμάτων και εφικτών λύσεων.

Οποιος δε θέλει να ζυμώσει, όλη μέρα κοσκινίζει, λέει ο λαός μας...

Ο 6ος Στόλος, ο Μπερνς...

«Για μας του 6ου Στόλου, πρέπει να γίνει κατανοητή η στρατηγική σημασία του κόλπου της Σούδας. Οι υπηρεσίες που προσφέρει η βάση είναι απαραίτητες για τα επιχειρησιακά μας σχέδια στη Μεσόγειο και το Αιγαίο». Τάδε έφη ο κ. Τζόνσον, ναύαρχος, διοικητής του 6ου Στόλου, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε πάνω στο καταδρομικό πλοίο του 6ου Στόλου «FHILLIPINE SEA» στον κόλπο της Σούδας για τον αποχαιρετισμό του Ν. Μπερνς. O κ. Τζόνσον, όπως διαβάζουμε στο σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» (του Κ. Μητσοτάκη;), κάνοντας αναδρομή στην παρουσία του 6ου Στόλου, από το 1962 μέχρι σήμερα, σημείωσε τις εργασίες που έγιναν στον κόλπο τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της βάσης, οι οποίες την καθιστούν επιχειρησιακά άρτια. Τη χαρακτήρισε, μάλιστα, «απαραίτητη για την ειρήνη στη Μεσόγειο (σ.σ. προφανώς, εννοεί την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο) καθώς καλύπτει τα Βαλκάνια, Καύκασο, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή».

Αυτά τα τόσο διαφωτιστικά για το ποιος είναι ο ρόλος και τι και ποιους υπηρετούν οι βάσεις είπε ο διοικητής του 6ου Στόλου. Τόσο διαφωτιστικά... για όποιους έχουν ξεχάσει το λαϊκό αίτημα «να φύγουν οι βάσεις του θανάτου» από τη χώρα μας. Κι αν έχουν ακόμα αμφιβολίες, μήπως και ωφελούν και τη χώρα μας, σημειώνουμε κι αυτά που είπε ο Ν. Μπερνς για... «σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει για τους άντρες και τις γυναίκες των ΗΠΑ» η βάση της Σούδας, όπως γράφει η ίδια εφημερίδα.

... και οι φίλοι τους

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι η τελετή αυτή έγινε ουσιαστικά «εν κρυπτώ», χωρίς να ενημερωθεί ο κόσμος των Χανίων, με την παρουσία μόνο ενός - δύο δημοσιογράφων, που κλήθηκαν επιλεκτικά και τη συμμετοχή, εκτός των ηγεσιών των τοπικών στρατιωτικών αρχών και της αστυνομίας, του Κ. Μητσοτάκη και ελάχιστων ακόμα φίλων των Αμερικάνων, όπως προκύπτει από τα γραφόμενα κάποιου Γιώργου Ψυχουντάκη, που ο Μπερνς τον ευχαρίστησε «για τη συνεργασία με την Αμερική» και του Μίνω Ζορμπανάκη που τον ευχαρίστησε για τη φιλοξενία του.

Τα σημειώνουμε για ιστορικούς και μόνο λόγους...

Το «ύποπτο» πακέτο

Associated Press

Οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα της Ιταλίας με τις γειτονικές της χώρες (φωτό) - ιδιαίτερα όταν η εικόνα των εισερχομένων «παραπέμπει» σε φαινόμενα διαμαρτυρίας - είναι το λιγότερο, που κάνει η ιταλική κυβέρνηση για να αποτρέψει τη μαζική συμμετοχή διαδηλωτών στη Γένοβα. Μέχρι προχτές, δεν είχε επιτραπεί η είσοδος σε 700 περίπου διαδηλωτές. Και αυτό σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Η έντονη αστυνομοκρατία στην ίδια τη Γένοβα είναι μια άλλη μορφή εκφοβισμού και τρομοκράτησης, αφού η πόλη ζει σε συνθήκες κατοχής. Παρόμοιο κλίμα, όμως, υπάρχει και στην υπόλοιπη Ιταλία. Προχτές, πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν σε υπό κατάληψη νεανικά κέντρα αμφισβήτησης στη Ρώμη, το Μιλάνο, το Τορίνο, την Πάντοβα και άλλες πόλεις. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, όμως, της επιχείρησης εκφοβισμού και τρομοκράτησης είναι το γεγονός πως η ιταλική αστυνομία μήνυσε τρεις νεαρούς διότι πέταξαν «με ύποπτο τρόπο» ένα άδειο, πλην όμως «ύποπτο», πακέτο κοντά στα σιδερόφραχτα τείχη, που χωρίζουν τη Γένοβα των πολλών από τη Γένοβα των ελάχιστων «ισχυρών».

Τόσος είναι ο φόβος και ο πανικός τους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνος κατήφορος

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός, νιώθουν τον τελευταίο καιρό την καρέκλα της εξουσίας «να τρίζει» και θα τρίζει όλο και πιο έντονα, όσο εμμένουν στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Αιτία, το γεγονός, ότι ενώ μέχρι τις αρχές του 2001, ελέω των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών ευημερούσαν μεν οι αριθμοί, δηλαδή η ολιγαρχία του πλούτου και υπέφερε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που απαρτίζεται από τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, το τελευταίο διάστημα άρχισαν να υποφέρουν και... οι αριθμοί. Και όταν λέμε ότι άρχισαν να υποφέρουν και οι αριθμοί, έχουμε υπόψη μας - όχι μόνο την κατρακύλα των τιμών των μετοχών που δε φαίνεται να έχει τέλος - αλλά και την επιδείνωση άλλων βασικών μεγεθών της οικονομίας (αναζωπύρωση του πληθωρισμού, μείωση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, των κρατικών εσόδων αλλά και των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων).

Η επιδείνωση αυτών των μεγεθών μαζί με την κατρακύλα στο χρηματιστήριο, είχαν συνέπεια, στην αυξανόμενη λαϊκή δυσφορία, να προστεθεί και η «γκρίνια» των μεγαλοεπιχειρηματιών, ορισμένων μεγαλοεκδοτών - καναλαρχών και γενικότερα της ολιγαρχίας του πλούτου. Οι μεν εργαζόμενοι αντιδρούσαν στην εφαρμοζόμενη πολιτική, που οδηγούσε σε όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, οι δε εκπρόσωποι της ολιγαρχίας του πλούτου, κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι δεν πράττει τα δέοντα για τη μεγιστοποίηση των μονοπωλιακών κερδών και υπερκερδών. Οι κυβερνώντες, αρνήθηκαν και αρνούνται να δουν την πραγματική αιτία της αυξανόμενης λαϊκής δυσφορίας. Ετσι, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, προσπαθούν - σαν «καλοί υπηρέτες» των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου - να αποδείξουν με κάθε τρόπο και να πείσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ότι συνεχίζουν αταλάντευτα την πολιτική του «Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Στα πλαίσια αυτά, είδαμε τις τελευταίες μέρες την κυβέρνηση, να δίνει τα... ρέστα της στο μεγάλο κεφάλαιο, φουλάροντας τις μηχανές για την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών - φιλομονοπωλιακών μέτρων. Ετσι, μέσα σε μια μέρα - την περασμένη Τρίτη: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για την «εμβάθυνση» των ιδιωτικοποιήσεων - δηλαδή την εκποίηση όσων περιουσιακών στοιχείων έχουν απομένει στο δημόσιο - μέχρι το 2002, δηλώνοντας δημόσια πως «δεν υπάρχουν άλλες τράπεζες ή επιχειρήσεις για πούλημα»! Δημοσιοποιήθηκαν οι προσφορές των υποψήφιων αγοραστών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της ΕΤΒΑ, από τις οποίες προκύπτει ότι για το Σκαραμαγκά - που αποτελεί το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας και της Αν. Μεσογείου - δίνουν το πολύ μέχρι 1,5 δισ. δραχμές, όταν είναι γνωστό πως ακόμη και τα ασήμαντα Ναυπηγεία Αυλίδας, είχαν πουληθεί αντί 2,7 δισ. δραχμών. Ο υπουργός Εργασίας, γνωστοποιεί την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συνταγές των Βρετανών για τη «σωτηρία» το Ασφαλιστικού Συστήματος - δηλαδή την πλήρη ανατροπή των χρόνιων κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων - με... «κοινωνικό διάλογο».

Η πρεμούρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, να πείσει τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου - εντός και εκτός Ελλάδας - ότι είναι έτοιμη να κάνει ακόμη και ό,τι της ζητηθεί, στην κατεύθυνση μεγιστοποίησης των κερδών και υπερκερδών των μονοπωλίων, εκφράστηκε και με τις χτεσινές δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, που επικαλέστηκε σαν δείγμα γραφής της «καλής κατάστασης της οικονομίας» και της ορθότητας της πολιτικής του, το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεπουλήσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ό,τι άλλο έχει απομείνει στο δημόσιο! Μπροστά σ' αυτόν τον ασταμάτητο και επικίνδυνο κατήφορο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να δείξουν την οργή τους στο κυβερνών κόμμα και τους προστάτες του, αναπτύσσοντας τα λαϊκό μέτωπο πάλης, για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

«G8»

Τρών' την υφήλιο

σαν τους τερμίτες

και τη ληστεύουν

σαν λωποδύτες,

λαούς σκυλεύουν

χώρες και κράτη

όλη η σπείρα

οχτώ νομάτοι.

* * *

Νόμος,

θρησκεία τους

μόνον το χρήμα

με κάθε μέσο,

με κάθε κρίμα,

βρώμικο

κάθε τους

αλισβερίσι,

χοίροι σε βούρκο

του κόσμου

οι κροίσοι.

* * *

Της Γης αφέντες,

μαύροι βαρόνοι,

άπληστοι, άρπαγες

και δολοφόνοι,

πληγή

του κόσμου

φριχτή, μεγάλη

που θα την κλείσει

όμως η πάλη!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ