Θερμό ενδιαφέρον εκ μέρους ιταλικών μονοπωλιακών ομίλων να ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους στην ελληνική αγορά Ενέργειας εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Π. Τζεντιλόνι, στη συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη.
Το ιταλικό ενδιαφέρον εστιάζεται τόσο στον κλάδο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά μέσω της εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, όσο και στη «συνεργασία» με τη ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης και στην αγορά φυσικού αερίου.
Οπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο, στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από την ελληνική πλευρά, καθώς και από τις ιταλικές εταιρίες TERNA, ENI, EDISON και ENEL GREEN POWER.
Στις δηλώσεις του, ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε πως οι δύο πλευρές διατύπωσαν «τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν και στον τομέα του φυσικού αερίου και σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια», ενώ ανέφερε ότι συζητήθηκαν επίσης και οι έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο. «Και οι δύο εκτιμήσαμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις για να πάμε σε ένα ποιοτικά ανώτερο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στα ενεργειακά ζητήματα», κατέληξε στη δήλωσή του.
Να σημειώσουμε ότι η TERNA είναι η ιταλική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η EDISON ήδη συνεργάζεται με τα ΕΛΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και επεκτείνεται και στην εγχώρια λιανική αγορά, η ENI είναι μέτοχος στις εταιρείες φυσικού αερίου Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, ενώ και η ENEL έχει σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Νωρίτερα, εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς και ο Π. Τζεντιλόνι είχαν κάνει συγκεκριμένες αναφορές στον αγωγό TAP, τη διασύνδεσή του με τον σχεδιαζόμενο κάθετο αγωγό IGB (θα μεταφέρει αέριο σε Βουλγαρία και Ρουμανία) και την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Πέρα από τις συναντήσεις του Ιταλού υπουργού με τους Ν. Κοτζιά και Π. Σκουρλέτη, οι μπίζνες μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη.
Σε αυτήν συζητήθηκαν - όπως ανακοινώθηκε - οι «προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της ήδη στενής συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της Ενέργειας, της αγροδιατροφικής βιομηχανίας, των υποδομών και των μεταφορών».
Χαρακτηριστικά, ο Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι «οι οικονομικές μας σχέσεις είναι πάρα πολύ στενές και σκοπεύουμε να τις ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο και ταυτόχρονα να ενώσουμε οικονομικές δυνάμεις στις κοινές δράσεις των χωρών μας στον οικονομικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου».