Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπολιτεύεται «υπεύθυνα» και στηρίζει «εθνικά» σε ό,τι πει το κεφάλαιο

«Αν η κυβέρνηση κινηθεί σε κάποια θέματα στη σωστή κατεύθυνση, τότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να την στηρίξουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αργά προχτές βράδυ, σε εκδήλωση του κόμματός του στις Βρυξέλλες. Αντίστοιχα, οι επαφές του, χτες, στη βελγική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), κινήθηκαν ακριβώς στο πλαίσιο της επίδειξης από πλευράς ΝΔ χαρακτηριστικών «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης, εν γένει «αξιόπιστης» αστικής πολιτικής δύναμης, πρόθυμης να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση για τα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Με αυτά τα κριτήρια, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση κινείται προς τη «σωστή κατεύθυνση» στο Προσφυγικό, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Στο Προσφυγικό, συνέχισε, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για διαμόρφωση «εθνικής γραμμής».

Να καταγραφεί, παράλληλα, ότι ζήτησε από τα στελέχη της ΝΔ να είναι σε ετοιμότητα και εξήγησε: «Δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεν εξαρτάται από εμάς, όμως όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει».

Στο ίδιο μήκος, «υπευθυνότητας» και «εθνικής ομοψυχίας», προσερχόμενος χτες στη Σύνοδο του ΕΛΚ, δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Η κατάσταση αυτή, όμως, υπερβαίνει τη δυνατότητα μιας χώρας να την αντιμετωπίσει. Πρέπει να γίνουν περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. (...) Η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αντιμετωπίσει τις παράνομες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές».

Τέτοια επιχειρήματα χρησιμοποίησε στις διμερείς συναντήσεις που είχε, στο περιθώριο της Συνόδου, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ (η οποία φέρεται να τον συνεχάρη που δεν ασκείται αντιπολίτευση στην Ελλάδα για το Προσφυγικό...), το Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπ. Μπορίσοφ, τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Π. Κοέλιο, τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Τζ. Ντολ, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μ. Βέμπερ και την Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μ. Φέσταγκερ.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν, επίσης, τα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, τι θα γίνει μπρος στα νομοσχέδια που φέρνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στη Βουλή. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ έσπευδαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν υπήρξε «καμία όχληση ή πίεση για να στηρίξει η ΝΔ κυβερνητικά νομοσχέδια», ο δε Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κινείται με «δύο πλειοψηφίες», μία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ψηφίζει τα «ανώδυνα» για τον κυβερνητικό συνασπισμό νομοσχέδια και μία άλλη, με ψήφους της αντιπολίτευσης, όποτε σημειώνονται διαρροές στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κριτική με γνώμονα τον αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Παράλληλα, η ΝΔ συνεχίζει την κριτική της στην κυβέρνηση, από τη σκοπιά ότι παίρνει μέτρα που δυσκολεύουν την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Π.χ., μιλώντας στο «MEGA», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, είπε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση επιχειρεί σε μία ασθενή οικονομία μία νέα αφαίμαξη με το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό. Ετσι δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ. Με οικονομία στο -0,7% και με λιγότερα δημόσια έσοδα κατά 600 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση φόρων, έχουμε μπει ξανά σε έναν κύκλο ύφεσης (...) Αυτό που σίγουρα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση, ήταν να μην αύξανε τις δημόσιες δαπάνες με 458 εκατ. ευρώ, με διορισμούς από εδώ κι από εκεί. Η αγορά στενάζει. Δεν αντιλαμβάνομαι τη λογική στην αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%, σε μία οικονομία σε ύφεση» υποστήριξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας και ο υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής της ΝΔ, Απ. Βεσυρόπουλος, δήλωσαν μετά τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης της Γενικής Γραμματείας Εσόδων για τα φορολογικά έσοδα του 2015: «Το πέτυχαν και αυτό: Εβαλαν νέους φόρους, μείωσαν τα έσοδα, "στραγγάλισαν" την πραγματική οικονομία, επανέφεραν τη χώρα στην ύφεση (...) Μέτρα που "στραγγαλίζουν" την πραγματική οικονομία και διαλύουν τον ιδιωτικό τομέα».

Ακόμα κι έτσι, δεν αρνούνται πλάτη στην κυβέρνηση. Οπως είπε, άλλωστε, κι ο βουλευτής τους Κ. Καραγκούνης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο: «Θέλω να δω ποια θα είναι η κοστολόγηση του "παράλληλου προγράμματος". Οτιδήποτε, ωστόσο, είναι προς θετική κατεύθυνση, δεν έχει λόγο η ΝΔ να μην το στηρίξει»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ