Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Προσφυγικό και «Brexit» στην ατζέντα της συνεδρίασής του

Σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες

Από τη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ χτες στις Βρυξέλλες
Από τη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ χτες στις Βρυξέλλες
Σήμερα και αύριο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με κύρια θέματα το Προσφυγικό και το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη συγκατανεύσει σε μια προσπάθεια εξεύρεσης «αμοιβαία ικανοποιητικών λύσεων» σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος - ανταγωνισμός, οικονομική διακυβέρνηση, κυριαρχία, κοινωνικές παροχές και ελεύθερη διακίνηση - πάνω στους οποίους τα παζάρια συνεχίζονται.

Για το Προσφυγικό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί και θα προετοιμάσει το έδαφος για μελλοντικές αποφάσεις που θα ληφθούν κατά την προσεχή Σύνοδο του Μάρτη. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, μετά και την απόφαση εμπλοκής του ΝΑΤΟ, στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ - Τουρκίας και στη λειτουργία των hot spots.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δεν πιστεύει πως είναι κατάλληλη στιγμή για νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά στόχο έχει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Βρετανίας, ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει διαμορφώσει πρόταση που «απαντά σε όλες τις ανησυχίες» της και υπάρχουν προϋποθέσεις επίτευξης συμφωνίας. Ωστόσο, κάποια αμφιλεγόμενα σημεία της συμφωνίας είναι ακόμα ανοιχτά και θα γίνει προσπάθεια να «κλείσουν» κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ

Ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται ήδη από χτες στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Συζήτησαν το Προσφυγικό και την «αξιολόγηση», με τον πρωθυπουργό να ζητά τη συνδρομή του προέδρου της Κομισιόν για την ολοκλήρωσή της.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οι δυο τους συμφώνησαν ότι «η διαχείριση του Προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών - μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες». Επισημάνθηκε, επίσης, «ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών». Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την ΕΕ για τις δράσεις διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, συμφωνήθηκε ότι «η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν».

Για σήμερα το πρωί ήταν προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας για το Προσφυγικό, η οποία ωστόσο είναι «στον αέρα» καθώς ο Α. Νταβούτογλου ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, λόγω της έκρηξης στην Τουρκία και έως αργά το βράδυ δεν ήταν γνωστό αν ορίστηκε αντικαταστάτης του. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει και στην 11μερή συνάντηση κορυφής (10 κράτη - μέλη, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Τουρκία).

Το μεσημέρι, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Μπ. Σομπότκα, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ