Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
1η ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΠΑ - ASEAN
Μήνυμα κλιμάκωσης των ανταγωνισμών και στη Νοτιοανατολική Ασία

Η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αξιοποιήσει - δημιουργήσει «ρήγματα», με το βλέμμα της στραμμένο στο Πεκίνο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με το σχετικό ρεπορτάζ του Ρόιτερς να σημειώνει ότι «συνεχίζονταν οι προσπάθειες» για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα συνεχίζονταν χτες οι εργασίες της 1ης Συνόδου ΗΠΑ - ASEAN (Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), στο Σάνιλαντς της Καλιφόρνια, σε μια ακόμα προσπάθεια της Ουάσιγκτον να διευρύνει τη «δράση» της σε Ασία - Ειρηνικό, σε ανταγωνισμό πρώτα και κύρια με την Κίνα.

Φυσικά, το τελικό περιεχόμενο ενός πιθανού κοινού ανακοινωθέντος θα εξαρτηθεί από μια σειρά «ισορροπίες» και μεθοδεύσεις, με δεδομένο ότι στη 10μελή ASEAN συμμετέχουν και χώρες που συνεργάζονται στενά με το Πεκίνο. Ωστόσο, είναι σαφής η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αξιοποιήσει (αλλά και να δημιουργήσει) «ρήγματα» για να στερεώσει τη δική της παρουσία σε όλη την περιφέρεια, σε όλα τα επίπεδα, στρατιωτικό, οικονομικό κ.τ.λ.

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η χτεσινή ανακοίνωση της επίσκεψης που θα κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, το Μάη στο Βιετνάμ, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού του Βιετνάμ, Νγκουγέν Ταν Ντουνγκ. Σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου, οι δυο ηγέτες «συζήτησαν για την ενίσχυση του πλαισίου των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Βιετνάμ», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της βιετναμέζικης κυβέρνησης, σημειωνόταν πως ο Νγκουέν «κάλεσε τις ΗΠΑ να αναπτύξουν ισχυρή φωνή και περισσότερες πρακτικές ενέργειες, για να τερματιστούν όλες οι δραστηριότητες που αποσκοπούν να αλλάξουν το στάτους κβο στην Ανατολική Θάλασσα (σ.σ. Νότια Κινεζική Θάλασσα), ειδικά η ευρείας κλίμακας κατασκευή τεχνητών νησίδων και η στρατιωτικοποίηση». Θυμίζουμε ότι η Νότια Κινεζική Θάλασσα αποτελεί πεδίο πολλών εδαφικών διαφορών, κυρίως μεταξύ της Κίνας και άλλων κρατών που «βρέχονται» από αυτή. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, στο όνομα της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», δυναμώνει η στρατιωτική κινητικότητα σε αυτή, με διάφορες ασκήσεις αλλά και στρατιωτικές περιπολίες στις οποίες εμπλέκονται (ή σχεδιάζεται να εμπλακούν) ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία και άλλοι, βεβαιώνοντας την επικίνδυνη όξυνση των ανταγωνισμών και ενώ η Κίνα προχωρά σε ευρεία αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεών της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ