Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Αντιπαράθεση για τις νταλίκες

ΚΙΕΒΟ.--

Αλλο ένα πεδίο στη σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία προέκυψε από την προηγούμενη βδομάδα και οξύνθηκε. Η κίνηση εθνικιστικών και φασιστικών στοιχείων του «Δεξιού Τομέα» να αποκλείσουν τη διέλευση τράνζιτ σε πάνω από 500 ρωσικές νταλίκες, ή φορτηγά άλλων χωρών με ρωσικά προϊόντα που μεταφέρονται προς την ΕΕ μέσω της Ουκρανίας, οδήγησε στην απάντηση της Ρωσίας και την αντίστοιχη απαγόρευση σε ουκρανικά φορτηγά. Μετά την απαγόρευση διέλευσης των ρωσικών φορτηγών από την Πολωνία, το προηγούμενο διάστημα, η διαδρομή μέσω της Ουκρανίας έγινε η πιο συμφέρουσα για τις ρωσικές εμπορικές μεταφορές, ωστόσο η σημερινή κατάσταση δημιουργεί μεγάλες επιπλοκές. Το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών κατηγόρησε την Ουκρανία και την Πολωνία για «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συμφωνιών», ενώ η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου ζητάει από τη Ρωσία να εξηγήσει, όπως λέει, «τις αλλαγές στη διέλευση των ουκρανικών φορτηγών στη Ρωσία».

Το θέμα απασχολεί από χτες και την ΕΕ, με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντανιέλ Ροσάριο, να καλεί σε διευθέτηση της υπόθεσης με διμερή διάλογο. Τελικά, αργά το βράδυ ανακοινώθηκε μια συμφωνία της Ρωσίας με την Ουκρανία, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να επιτραπεί η διέλευση των φορτηγών τουλάχιστον για ένα διάστημα.

Την ίδια ώρα, το σφυροκόπημα από την πλευρά του ουκρανικού στρατού και των ταγμάτων των εθνικιστών - φασιστών συνεχίζεται στις αυτοαποκαλούμενες ΛΔ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στις ανατολικές περιοχές με το χωριό Ζάιτσεβο να έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί, αφού χτες στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκαν 226 επιθέσεις με βλήματα πυροβολικού και άλλα όπλα. Από τις συγκρούσεις και ο ουκρανικός στρατός αναφέρει το θάνατο 4 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 7. Παράλληλα δε με την κλιμάκωση της σύγκρουσης ανακοινώθηκε ότι ετοιμάζεται για σήμερα νέα συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, υποτίθεται για την πολιτική διευθέτηση της αντιπαράθεσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προστίθενται νέα στοιχεία στην αντιπαράθεση(2014-09-26 00:00:00.0)
Ανελέητο σφυροκόπημα των ανατολικών πόλεων(2014-08-20 00:00:00.0)
Συνέχιση αιματοκυλίσματος, ανθρωπιστική βοήθεια και συμφέροντα(2014-08-13 00:00:00.0)
Η αντιπαράθεση θα κορυφωθεί και μετά το δημοψήφισμα(2014-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ