Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Το θερμόμετρο ανεβαίνει» συνεχώς

Κοινή συνάντηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Ν. Κορέας

ΣΕΟΥΛ - ΧΑΒΑΗ.--

Στο αρχηγείο του αμερικανικού στρατού στο Περλ Χάρμπορ, στον Ειρηνικό Ωκεανό (Χαβάη), βρέθηκε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιαπωνίας Κατσουτόσι Καουάνο, για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζόζεφ Ντάνφορντ, και να συζητήσουν μαζί μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό τους, Λι Σαν-Τζιν. Η διαβούλευση των τριών επιτελαρχών έγινε στο φόντο των νέων ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων στην Κορεατική Χερσόνησο και όλη τη βορειοανατολική Ασία.

Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε, οι τρεις πλευρές χαρακτηρίζουν την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η ΛΔ Κορέας (αρχές Γενάρη) και την πρόσφατη εκτόξευση «πυραύλου μακράς ακτίνας δράσης» ως «σοβαρές προκλήσεις κατά της διεθνούς κοινότητας». Επιπλέον, τονίζουν ότι οι τρεις χώρες θα ενισχύσουν την «τριμερή ανταλλαγή πληροφοριών», αλλά και «τον αποτελεσματικότερο συντονισμό σε ζητήματα αμοιβαίας ασφάλειας, προκειμένου να ενισχύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, Ουάσιγκτον και Σεούλ έχουν ήδη ανακοινώσει πως ξεκινούν οι μελέτες για την ανάπτυξη του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στην επικράτεια της δεύτερης, προκαλώντας την αντίδραση τόσο του Πεκίνου όσο και της Μόσχας και σηματοδοτώντας την κλιμάκωση των εντάσεων σε όλη τη γύρω γεωγραφική περιοχή. Στην οποία, σημειωτέον, εκτός από την αντιπαράθεση στην Κορεατική Χερσόνησο και τις συστηματικές προκλήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, μένουν «ανοιχτά» μια σειρά «μέτωπα», όπως οι εδαφικές διαφορές Ιαπωνίας - Κίνας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα ή και οι διαφορές Ρωσίας - Ιαπωνίας (μεταξύ των οποίων εκκρεμεί ακόμα η υπογραφή συνθήκης Ειρήνης μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) για τις νήσους Κουρίλες.

Στο μεταξύ, μετά την προχτεσινή ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης ότι αναστέλλει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων στο βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ, στη μεθόριο, χτες οι περισσότερες νοτιοκορεατικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ξεκίνησαν να απομακρύνουν μηχανήματα κ.τ.λ. Αμεση ήταν η αντίδραση της ΛΔ Κορέας που επέκρινε σφοδρά τη νοτιοκορεατική απόφαση και ανακοίνωσε ότι θα απελάσει όλους τους Νοτιοκορεάτες που έμεναν στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, η Πιόνγιανγκ αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία των «απευθείας γραμμών» («hot lines»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ