Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Γνωριμία με την ιστορική αλήθεια και τη σημασία της μάχης του Στάλινγκραντ

«Μάθε την αλήθεια. Ο Κόκκινος Στρατός τσάκισε το φασισμό. Εμπνεόμαστε - Διδασκόμαστε - Συνεχίζουμε. Το μέλλον μας είναι ο Σοσιαλισμός». Με αυτό το σύνθημα, πλήθος νέων της Δυτικής Αθήνας γέμισαν ασφυκτικά το απόγευμα της Κυριακής την αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ιλίου, για να τιμήσουν τη μάχη του Στάλινγκραντ, με αφορμή τη συμπλήρωση 73 χρόνων από τη λήξη της με τη νίκη του σοβιετικού στρατού κατά των ναζί, που καθόρισε τη συνολικότερη πορεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα της ΚΝΕ διοργάνωσε αυτή την εκδήλωση - αφιέρωμα στην ηρωική μάχη του σοβιετικού λαού, με κορμό την παρουσίαση του βιβλίου «Μέρες και Νύχτες στις φλόγες του Στάλινγκραντ» του Κονσταντίν Μιχάιλοβιτς Σιμόνοφ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Προετοιμάζοντας την εκδήλωση, η Οργάνωση σχεδίασε τη διάδοση και διακίνηση του βιβλίου, ώστε αυτό να διαβαστεί από πολλά μέλη της ΚΝΕ, να τα προβληματίσει και να τα εμπνεύσει.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε στην εκδήλωση ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το σύνθημα που αποφάσισε το ΚΣ της ΚΝΕ να κρατήσει σαν οδηγό για την επαναστατική μας δράση στο σήμερα, παλεύοντας στο πλευρό του Κόμματος και των στόχων που έχει θέσει ενόψει των 100 χρόνων ζωής, για την παραπέρα ισχυροποίησή του, δεν είναι τυχαίο: "Μαθαίνουμε την αλήθεια - Παλεύουμε γι' αυτή". Γιατί, σύντροφοι και συντρόφισσες, μαθαίνουμε το παρελθόν για να κατακτήσουμε το μέλλον. Γνωρίζουμε την ιστορία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, προκειμένου να διδαχτούμε και να γίνουμε πιο ικανοί στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, στη θεωρία και στην πράξη, για την κατάκτηση της κοινωνικής απελευθέρωσης, την απαλλαγή από την εκμετάλλευση του κεφαλαίου, από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.


Είναι χρέος κάθε κομμουνιστή, κάθε προοδευτικού ανθρώπου - και ιδιαίτερα οι νέοι εκπαιδευτικοί, οι ιστορικοί - να αποκρούσουν αποφασιστικά την παραχάραξη της Ιστορίας.

Ειδικότερα σήμερα, που και μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές επιχειρείται ακόμα πιο αποφασιστικά και ξεδιάντροπα από τα αστικά επιτελεία, όπως της ΕΕ, τη σημερινή κυβέρνηση, κ.ά. μηχανισμούς του αστικού κράτους, να αναθεωρήσουν τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με τον 20ό αιώνα, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ή την πρώτη προσπάθεια σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Ιδιαίτερα σήμερα, που οι παππούδες μας που πολέμησαν τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους πρόγονους της Χρυσής Αυγής, φεύγουν από τη ζωή, είναι ανάγκη εμείς οι νέοι κομμουνιστές να μάθουμε οι ίδιοι πρώτα απ' όλα, αλλά και να φέρουμε σε επαφή με την αλήθεια όλα τα εργατόπαιδα με τα οποία συναναστρεφόμαστε καθημερινά.

Είναι χρέος να αντιπαρατεθούμε στη συκοφαντική ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό. Στην ταύτιση του Στάλιν, που ηγήθηκε του αντιφασιστικού αγώνα και της Νίκης, με τον Χίτλερ, που ηγήθηκε της σφαγής της ανθρωπότητας, με πολλά εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες, με κατεστραμμένες πόλεις και χωριά».

Ο Α. Πλωμαρίτης μίλησε ακόμη για το χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη σημασία της μάχης του Στάλινγκραντ, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε ακόμα από έκθεση φωτογραφιών και ιστορικών κειμένων, καθώς και από βίντεο που προβλήθηκε με αποσπάσματα από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα», ενώ η ΠΟ Δυτικού Τομέα της ΚΝΕ ανακοίνωσε ότι θα πάρει κι άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι μέλη και φίλοι της ΚΝΕ που συμμετείχαν στην εκδήλωση συγκέντρωσαν 600 ευρώ προς τιμήν των μαχητών του Στάλινγκραντ και τα προσέφεραν στο τελευταίο «κλείσιμο» της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org