Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπηρετούν άλλα συμφέροντα

Στη συντονισμένη προσπάθεια να συκοφαντηθεί ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς, εκτός από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, παίρνουν μέρος και ορισμένες δυνάμεις στα μπλόκα, όπως αυτές που έχουν το «πάνω χέρι» στο μπλόκο των Τεμπών.

Με ανερμάτιστο λόγο, που υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες, εκπρόσωποί τους έλεγαν χτες ότι το συλλαλητήριο στην Αθήνα είναι «εκδρομούλα» και ότι «δε θέλουμε περιφρουρήσεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ». Αλλοτε πάλι, οι ίδιοι ισχυρίζονταν ότι ο λόγος που δε συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που αποφάσισαν 68 μπλόκα, είναι επειδή την Παρασκευή «θα είναι κλειστές όλες οι υπηρεσίες στην Αθήνα (...) δε θα εμποδίσουμε και δε θα ενοχλήσουμε κανέναν. Φοβόμαστε ότι δε θα ακουστούμε το Σαββατοκύριακο».

Ανάλογα επιχειρήματα σπέρνουν δυνάμεις του ίδιου φυράματος, λόγω της δυναμικής που δημιουργείται σε όλα τα μπλόκα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι αγρότες και σ' αυτά τα μπλόκα έχουν εκφραστεί ομόθυμα και πολλές φορές υπέρ του συντονισμού και του συγχρονισμού της αγωνιστικής δράσης όλων των μπλόκων, ενώ ακόμα και τώρα υπάρχουν και εσωτερικές διαφωνίες γι' αυτή την άρνηση συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι δυνάμεις δε συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο επειδή τα αιτήματα που προβάλλουν είναι αντίθετα με τα αιτήματα που αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της περασμένης Κυριακής και υπηρετούν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Απόδειξη γι' αυτό είναι το πλαίσιο αιτημάτων που συνέταξαν οι δυνάμεις αυτές στα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών και το οποίο απέστειλαν στην κυβέρνηση.

Το πλαίσιο αυτό εκφράζει τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών που επωφελούνται από την απόφαση της κυβέρνησης και της ΕΕ να πεταχτούν από την παραγωγή άλλοι 500.000 μικρομεσαίοι αγρότες, μέσω του διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα» και μη, όπως και με άλλα μέτρα - εργαλεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωποι αυτών των δυνάμεων στα Τέμπη έλεγαν χτες στα κανάλια ότι «εμείς πιστεύουμε ότι το κλειδί της επίλυσης των προβλημάτων είναι το Μητρώο των Αγροτών», που χωράει βέβαια μόνο τους «κατ' επάγγελμα» αγρότες και σ' αυτό συναντιούνται απόλυτα με την κυβέρνηση.

Σ' αυτήν την επιχείρηση συκοφάντησης, οι μικρομεσαίοι αγρότες απαντούν με την επιμονή τους στον ενωτικό κι αποφασιστικό αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων, όπως καθορίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια και είναι: Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Να καταργηθεί η φορολόγησή μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

Επίσης, αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.


Π. Π.

Προετοιμάζοντας το διήμερο μαθητικής δημιουργίας στην Πάτρα

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι μαθητικές Οργανώσεις της Πάτρας για το διήμερο μαθητικής δημιουργίας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Φλεβάρη στην αίθουσα «Αίγλη».

Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, επιδιώκεται οι μαθητές να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, να αναδείξουν ότι δεν συμβιβάζονται με την τέχνη - εμπόρευμα, ότι η πρόσβαση στον πολιτισμό είναι αναπόσπαστο δικαίωμα για κάθε νεολαίο. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΚΝΕ είναι μεγάλη. Ηδη από την αρχή της προετοιμασίας, στα σχολεία κυριάρχησε η συζήτηση, ο προβληματισμός, αναδείχθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία χώρων κατάλληλων να φιλοξενούν τη δημιουργικότητά τους, να τους φέρνουν σε επαφή με όλες τις μορφές της τέχνης.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, από την πρώτη στιγμή, προσπάθησαν να το κάνουν γνωστό στα σχολεία της πόλης. Φτιάχτηκαν πανό, τρικάκια μέσα στα σχολεία, λεγόταν από στόμα σε στόμα - με όλους τους τρόπους να γίνει το «μεγάλο γεγονός» για τους μαθητές. Πολλές ήταν και οι ομάδες, τα μουσικά σχήματα που φτιάχτηκαν μπροστά και στο 2ήμερο, όπως για παράδειγμα η θεατρική ομάδα του Λαϊκού Φροντιστηρίου του ΜΑΣ και τα μουσικά σχήματα από τα 4ο ΓΕΛ, 3ο ΓΕΛ, 1ο ΓΕΛ, 10ο Γυμνάσιο. Αντίστοιχα, μαθήτριες από το 2ο ΓΕΛ θα κάνουν επίδειξη ρυθμικής γυμναστικής.

Ξεχωριστό κομμάτι ήταν η επαφή με τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ απευθύνθηκαν στην ομάδα/ σύλλογο που συμμετέχουν, έκαναν κάλεσμα, για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στους υπόλοιπους μαθητές της Πάτρας. Η συμμετοχή του παιδικού τμήματος του Χορευτικού του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Πατρών και δύο τμημάτων του Χορευτικού του Δήμου, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα του 2ημέρου περιλαμβάνει μουσικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες, έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, γκράφιτι, χορευτικά σύνολα, επίδειξη ρυθμικής γυμναστικής. Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσουν και εργαστήρια φωτογραφίας και μουσικής, όπου τα παιδιά θα έρθουν πιο ζωντανά σε επαφή με τις μορφές αυτές και θα γνωρίσουν καινούρια πράγματα.

Οι μέρες που απομένουν είναι μετρημένες. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, για την επιτυχία του διημέρου. Περισσότεροι μαθητές να έρθουν σε επαφή με την ΚΝΕ, να γνωρίσουν την πραγματική διέξοδο από την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, να παλέψουν για τη ζωή και το μέλλον που τους αξίζει.


Θανάσης ΜΕΛΑΣ
Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Μαθητών Πάτρας της ΚΝΕ

Τυχαίο; Δε νομίζουμε...

Με αφορμή την Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που ο λαός πυκνώνει τις αντιδράσεις του απέναντι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και συνολικά στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης που ήδη εφαρμόζονται, 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή ζητώντας μέτρα για τη νόμιμη παραγωγή και αξιοποίηση της ινδικής κάνναβης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συντάσσουν μια Ερώτηση - κόπια της ανακοίνωσης των διοργανωτών του ναρκω-φεστιβάλ που έγινε τον περασμένο Μάη στο Σύνταγμα (μεταξύ των οποίων η Νεολαία και ο Τομέας δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ) - κάνοντας λόγο για πλήρη νομιμοποίηση της «βιομηχανικής κάνναβης» με το επιχείρημα της διευκόλυνσης της πολυπόθητης καπιταλιστικής «ανάπτυξης» βεβαίως βεβαίως, και της ινδικής κάνναβης «για ιατρικούς και φαρμακευτικούς λόγους». Επικαλούνται μια σειρά από ασθένειες, όπου, σύμφωνα με αμφιλεγόμενα επιστημονικά δεδομένα, μπορούν να δράσουν θεραπευτικά, αλλά δεν λένε ότι στην ιατρική έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούνται όλες οι ουσίες, χωρίς απαγόρευση. Την ένταξη της ινδικής κάνναβης στις ναρκωτικές ουσίες τη χαρακτηρίζουν «ιδεοληπτική και άκριτη», ενώ για άλλη μια φορά προβάλλεται το ανυπόστατο επιχείρημα ότι έτσι πατάσσεται δήθεν το παράνομο εμπόριο.

Χτες, η πλειοψηφία των ΜΜΕ αντέδρασε απλά χλευάζοντας τη συγκεκριμένη κίνηση. Κι όντως, αν τα ναρκωτικά δεν ήταν τόσο επικίνδυνα και γι' αυτό απαγορευμένα (και όχι το αντίθετο όπως λένε οι υπέρμαχοι της «νομιμοποίησης»), αυτή θα ήταν μια καλή απάντηση. Ομως, όταν σήμερα στη χώρα μας (ΕΚΤΕΠΝ 2013) και στην ΕΕ (εκθέσεις EMCDDA) πάνω από το 25% όσων απευθύνονται σε θεραπευτικό πρόγραμμα έχουν αίτημα την απεξάρτηση από την κάνναβη, το θέμα δεν προσφέρεται για «πλάκα». Η απόφαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξουν στο τραπέζι και πάλι το θέμα της πλήρους νομιμοποίησης της δήθεν «ακίνδυνης» κάνναβης μόνο τυχαία δεν είναι. Τα ναρκωτικά αποτελούν στην ουσία μέσο καταστολής των κοινωνικών αντιδράσεων, συστατικό στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως κάθε κατασταλτικό μέσο. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την Αργεντινή όπου στις αρχές του 2000, σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, διαδόθηκε το ναρκωτικό paco ή αλλιώς «εξολοθρευτής των φτωχών»; Την Ολλανδία, όπου η αποποινικοποίηση της κάνναβης «συνέπεσε» με την άνοδο του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος; Την Πορτογαλία, όπου η αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης ξεκίνησε όταν τα πρώτα σημάδια της καπιταλιστικής κρίσης άρχισαν να γίνονται αισθητά με την αύξηση της ανεργίας στις νέες ηλικίες; Τις ΗΠΑ παλιότερα, όπου το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ μετατράπηκε σε «κίνημα των χίπις» με τη διάδοση της μαριχουάνας στα πανεπιστήμια;

Εξάλλου, όπου νομιμοποιήθηκε η χρήση ναρκωτικών με πρόσχημα την ιατρική χρήση, γενικεύτηκε η εξάρτηση από την αντίστοιχη ουσία (η μορφίνη ως φάρμακο για την εξάρτηση από το όπιο, η ηρωίνη ως φάρμακο στην εξάρτηση από μορφίνη, η μεθαδόνη ως φάρμακο στην ηρωίνη). Πίσω από τη νομιμοποίηση της κάνναβης για «ιατρικούς λόγους» καραδοκούν αποδεδειγμένα τα τεράστια κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας και τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύονται, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, για να διαφημίσουν την ιατρική της χρήση.

Τα παραδείγματα πολλά. Και η ουσία είναι ότι όσοι στηρίζουν τη νομιμοποίηση της κάνναβης, είτε για, τάχα, φαρμακευτικούς λόγους είτε για «ψυχαγωγικούς», εξυπηρετούν τη διαιώνιση αυτού του συστήματος της βαρβαρότητας, του καπιταλισμού, που δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους στη νέα γενιά. Οχι μόνο γιατί κρύβουν ότι όλα τα ναρκωτικά επιδρούν στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως επίσης ότι είναι εμπορεύματα που αποφέρουν πάνω από 500 δισ. δολάρια ετησίως στην παγκόσμια αγορά νόμιμης και παράνομης διακίνησης. Ούτε μόνο γιατί τα ψεύτικα και κυνικά επιχειρήματά τους περί πάταξης του παράνομου εμπορίου και εσόδων από τη φορολογία καταρρέουν, όταν είναι ήδη γνωστό ότι στις νόμιμες ουσίες (καπνός, αλκοόλ) τα τεράστια κέρδη έρχονται από το λαθρεμπόριο που ανθεί. Αλλά κυρίως γιατί αναπαράγουν τον ύπουλο διαχωρισμό τάχα «σκληρών» και «μαλακών» ναρκωτικών, επιβεβαιώνοντας έτσι τη «χρησιμότητα» των ναρκωτικών για το κεφάλαιο: «Οπλο» για την καταστολή συνειδήσεων.


Ε. Τζ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org