Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Επιστημονική» λαθροχειρία

Ενα ακόμα μνημείο λαθροχειρίας, ντυμένο και με ολίγον από στοιχεία, περιείχε η χτεσινή «Αυγή», που φιλοξένησε άρθρο συνεργατών του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Τι μας είπαν; Οτι «ακόμα και με όρους ανταγωνιστικότητας το κόστος εργασίας και οι εισφορές που πληρώνουν οι εργοδότες δεν αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την υπέρβαση της κρίσης. Αλλα είναι τα πραγματικά προβλήματα». Σιγά το νέο. Αυτό το λέει, πλέον, και η πλειοψηφία των καπιταλιστών, που έχοντας στο χέρι μια πάμφθηνη εργατική δύναμη, ζητάνε τώρα άλλου είδους ανταλλάγματα και μέτρα στήριξης της κερδοφορίας τους. Ομως, το εξοργιστικό είναι ότι οι ΣΥΡΙΖΑίοι προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτά τα επιπλέον προνόμια στους καπιταλιστές ως το «απαύγασμα» της «αριστερής» πολιτικής. Παρουσιάζοντας ότι αυξάνουν «το κόστος εργασίας και τις εισφορές στους εργοδότες, προκειμένου να στηριχθεί το νέο ασφαλιστικό σύστημα χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις» (!), όταν και οι πέτρες ξέρουν ότι η προσωρινή μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που προτείνεται (πολύ μικρότερη από το 5% που μειώθηκε τα 5 προηγούμενα χρόνια), έρχεται πακέτο με ανταλλάγματα όπως αυτά που παρουσιάζουν παρακάτω οι «συνεργάτες»: «Το κόστος της Ενέργειας» και «το πολύ σημαντικό κόστος χρηματοδότησης που στη χώρα μας είναι πέρα από κάθε λογική»! Το τζάμπα ρεύμα και τα πάμφθηνα δάνεια στους επιχειρηματικούς ομίλους βαφτίζονται, δηλαδή, «κοινωνική πολιτική»! Αυτό κι αν είναι «επιστημονική» λαθροχειρία...

Μιλάνε για κίνημα κατσαρόλας...

Η αναλυσάρα από την προχτεσινή «Εφημερίδα των Συντακτών» κάνει αίσθηση: «Η διαπλοκή είναι το κέντρο καθοδήγησης και ιδεολογικού αμπαλάζ του δεξιοαριστερού αντικυβερνητικού κινήματος κατσαρόλας». Κίνημα κατσαρόλας, λοιπόν, οι εργατικοί αγώνες, κίνημα κατσαρόλας οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Αυτοί οι αγώνες, σύμφωνα με το συντάκτη του σχετικού άρθρου, κρύβουν την αλήθεια της κυβερνητικής πολιτικής, «που εκ των πραγμάτων ενδιαφέρει (και ανακουφίζει) 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους και τουλάχιστον άλλα τόσα εκατομμύρια προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους και ποιος ξέρει πόσες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις». Επίσης, «τερατολογούν» οι διαδηλωτές «για τις δυσμενείς δήθεν επιπτώσεις που θα έχει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών» και ανάλογα άλλα μπλα, μπλα, μπλα της προπαγάνδας μιας αστικής κυβέρνησης που έχει αναλάβει εργολαβικά να κατεδαφίσει ό,τι δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν θα πούμε «άξιος ο μισθός τους», γιατί αυτός ο λίβελος είναι κάτι πιο σοβαρό: Πρόκειται για ταξική σύγκρουση που οξύνεται μέρα τη μέρα. Και στην οποία η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει όλους τους Λεβέντηδες που διαθέτει. Η απάντηση δεν μπορεί παρά να δίνεται καθημερινά στην πράξη από το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, με σταθερότητα και αντοχή απέναντι στις συκοφαντίες και ό,τι άλλο επιστρατεύσει η κυβέρνηση...

Εχθροί και φίλοι της αγροτιάς

«Μόνο τα "κόκκινα" τρακτέρ στον δρόμο προς την Αθήνα», γράφει το «Εθνος» σε χτεσινό ρεπορτάζ, προσπαθώντας εξόφθαλμα να δημιουργήσει εντυπώσεις για την απόφαση 68 μπλόκων να οργανώσουν πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Παρασκευή και να «κατασκηνώσουν» στο Σύνταγμα, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους. Κάνει πως δεν ξέρει το «Εθνος» ότι η απόφαση για το συλλαλητήριο πάρθηκε σε μια μαζικότατη σύσκεψη την περασμένη Κυριακή στη Νίκαια, ύστερα από πρωτοβουλία του Μπλόκου της Νίκαιας, στην οποία οι εκπρόσωποι από τη συντριπτική πλειοψηφία των μπλόκων συζήτησαν και αποφάσισαν συλλογικά την κλιμάκωση του αγώνα και μ' αυτήν τη μορφή πάλης. Λέει ψέματα, επομένως, το «Εθνος» και το κάνει συνειδητά. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, φιλοξενεί δηλώσεις αγροτοσυνδικαλιστών, που δηλώνουν έτοιμοι να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση, βλέποντας με καλό μάτι τις εξαγγελίες της για βελτιωτικά μέτρα υπέρ των μεγαλοαγροτών. Αυτοί, λοιπόν, που είναι γνωστοί και από το παρελθόν για τις υπηρεσίες τους σε βάρος του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, βρίσκουν βήμα στις φιλόξενες σελίδες του «Εθνους» και κατηγορούν την πλειοψηφία της αγροτιάς, που ετοιμάζεται να διαδηλώσει στην Αθήνα ότι στόχος της είναι «να ξεφουσκώσει ο αγώνας και να φύγουν οι αγρότες με το κεφάλι κάτω»! Αυτά βλέπουν οι αγρότες και πρέπει να μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τους εχθρούς από τους φίλους...

Τι τρακτέρ, τι τανκς...

«...ακούω τους αγρότες να ζητούν 30.000 ευρώ αφορολόγητα, να αποσυρθεί ό,τι δεν τους βολεύει και βλέπω δίπλα τους κοτσονάτους τους υπόδικους και αυτούς να χαίρονται χωρίς να καταλαβαίνουν, την ξεφτίλα του πράγματος και πού τους οδηγούν. Θα έρθουν, λέει, με τα τανκς (συγνώμη τα τρακτέρ εννοούσα) στην Αθήνα, για να κάνουν τι; Να εξοργίσουν ακόμα περισσότερο τους υπόλοιπους Ελληνες πολίτες με τους εκβιασμούς και την αδιαλλαξία. Καλώς να έρθουν...». Αυτά έγραψε μέσω «facebook» ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης. Σχόλιο κανένα. Η συκοφάντηση των κινητοποιήσεων, η ενεργοποίηση του «κοινωνικού αυτοματισμού», η προετοιμασία κλίματος καταστολής ήταν πρακτικές που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου μέχρι σήμερα. Ετσι κάνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Γιατί όχι;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1755 Πεθαίνει ο Γάλλος πολιτικός και φιλόσοφος Σαρλ ντε Μοντεσκιέ, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού.

1837 Πεθαίνει ο Ρώσος λογοτέχνης Αλεξάντερ Σεργκέεβιτς Πούσκιν.

1890 Γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας Μπορίς Πάστερνακ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1958).

1898 Γεννιέται ο Γερμανός κομμουνιστής ποιητής και δραματουργός Μπέρτολτ Μπρεχτ. Τα έργα του, εμπνευσμένα από τους αγώνες της εργατικής τάξης, μπαίνουν στο στόχαστρο των ναζί (όπως και ο ίδιος) μετά την άνοδό τους στην εξουσία. Ετσι εγκαταλείπει τη Γερμανία για σχεδόν 15 χρόνια. Επιστρέφει στη Λαοκρατική πια Δημοκρατία της Γερμανίας (ΓΛΔ) το 1949. Το 1950 εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Τεχνών. Τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο της ΓΛΔ το 1951 και το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη το 1954.

1910 Αρχίζει η απεργία των καπνεργατών του Βόλου. Διήρκεσε 20 μέρες και έληξε με τη νίκη των απεργών, που πέτυχαν σημαντικές αυξήσεις στο μεροκάματο.

1925 Η κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου αποφασίζει να απαγορεύσει με ειδικό νόμο την κομμουνιστική προπαγάνδα.

1930 Συνέρχεται στον Πειραιά η Πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας. Απευθύνει πρόσκληση στους εργαζόμενους για την προετοιμασία γενικής πολιτικής απεργίας.

1947 Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.

1949 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Στρατονίκη του Κιλκίς.

1956 Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Τσουδερός, πολιτευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας 1931 - 1939. Εγινε πρωθυπουργός στις 21/4/1941 και στην κυβέρνηση του Καΐρου. Μετά την απελευθέρωση, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, συνιδρυτής της ΕΠΕΚ και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Παπάγου.

1964 Εκδίδεται η απογευματινή εφημερίδα «Αλλαγή», που εξέφραζε την πολιτική της ΕΔΑ.

1973 Οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού κατεβαίνουν σε 24ωρη αποχή από το συσσίτιο διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.

1975 Πεθαίνει ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Καββαδίας. Στην Κατοχή εντάχθηκε αρχικά στο ΕΑΜ Ναυτικών και αργότερα στο ΕΑΜ Λογοτεχνών - Ποιητών. Τότε άρχιζε να δημοσιεύει και τα αντιστασιακά του ποιήματα με πρώτο το «Αθήνα 1943», ενώ το 1944 δημοσίευσε το ποίημα «Στον τάφο του ΕΠΟΝίτη». Το 1945 δημοσίευσε το «Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα» και το ποίημα «Αντίσταση». Το 1946, μαζί με άλλους διανοούμενους, υπέγραψε διαμαρτυρία κατά του Γ΄ Ψηφίσματος που ήταν ο «θεμέλιος λίθος» του αντικομμουνιστικού οργίου. Λίγο πριν το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967 έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στο περιοδικό «Πανσπουδαστική», όπου αφιέρωσε και το ποίημά του «Σπουδαστές». Στη διάρκεια της δικτατορίας αξιοποιήθηκε ως σύνδεσμος ανάμεσα σε αντιστασιακές οργανώσεις.

2005 Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο κορυφαίος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Αρθουρ Μίλερ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ