Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Διάθεση για αγωνιστική συνέχεια

Ο διοικητής του Ιδρύματος δεσμεύτηκε ότι δε θα διωχτούν οι γιατροί που πήραν μέρος στις απεργίες

Στιγμιότυπο από πορεία στη διάρκεια των απεργιών που έγιναν
Στιγμιότυπο από πορεία στη διάρκεια των απεργιών που έγιναν
Η διάθεση των γιατρών του ΙΚΑ για αγωνιστική συνέχεια στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους εκφράζεται με πολλούς τρόπους και σε διάφορα επίπεδα.

  • Ετσι - μετά το ξεπέρασμα της προχτεσινής σύγχυσης για το νόμιμο ή μη της απεργίας που κήρυξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) - η συμμετοχή χτες, δεύτερη μέρα της απεργίας, ήταν σαφώς μεγαλύτερη από προχτές.

Το γεγονός αυτό πιστοποιούν εμμέσως και τα στοιχεία του ΙΚΑ που έφεραν ως ποσοστό συμμετοχής στην Αθήνα 46% και πανελλαδικά 32%. Οπως σημείωναν συνδικαλιστές, «στους μη απεργούντες» η διοίκηση περιλαμβάνει το προσωπικό ασφαλείας, καθώς και τους αδειούχους.

  • Με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Γιατρών ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά) έγινε σύσκεψη των τριμελών επιτροπών των γιατρών των υγειονομικών μονάδων στην Αθήνα. Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και η διάθεση για συνέχεια στις κινητοποιήσεις συνοδεύτηκε απ' τον προβληματισμό για τη διατήρηση της ενότητας με την ταυτόχρονη απόκρουση του αυταρχισμού της διοίκησης του Ιδρύματος.
  • Μετά τη χτεσινή συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ο ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά ανακοίνωσε ότι οι γιατροί συνεχίζουν «τη διεκδίκηση επίλυσης των δίκαιων αιτημάτων με τις εξαγγελθείσες απεργιακές μας κινητοποιήσεις στα πλαίσια των νομίμων διαδικασιών».

Ετσι την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει Γενική Συνέλευση - και όχι στάση εργασίας - του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά, ώρα 10 πμ - 3 μμ, για την ενημέρωση των γιατρών και την πορεία του αγώνα.

Στη χτεσινή συνάντηση στον ΟΜΕΔ προσήλθε και συμμετείχε ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος, καθώς και ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος δεν έλαβε μέρος. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε εκατέρωθεν να μετατεθεί ο διάλογος για τις 20/7/2001 παρουσία των υπουργών. «Σε περίπτωση μη ευόδωσης του διαλόγου σύμφωνα με τα αιτήματά μας, προχωρούμε στις εξαγγελθείσες 48ωρες απεργιακές μας κινητοποιήσεις» τονίζει ο ΣΕΥΠΙΚΑ.

Στη χτεσινή συνάντηση υπήρξε δέσμευση του Μ. Νεκτάριου ότι δε θα ληφθεί κανένα μέτρο σε βάρος των γιατρών που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ

Επίσης η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) κάλεσε σε δημόσιο διάλογο τους αρμόδιους τη Δευτέρα 16.7.2001 στα Γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Προχτές συνεδρίασε εκτάκτως η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και «διερμηνεύοντας τα αισθήματα πικρίας και αγανάκτησης των 8.500 γιατρών του ΙΚΑ για τη γνωστή δικαστική προσφυγή», κήρυξε τέσσερις νέες πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις πανελλαδικά, που ξεκινούν στις 20.7.2001.

Για τις 20.7.2001 έχουν απευθύνει πρόσκληση διαλόγου προς την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας. Ομως η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Ελ. Αθανασόπουλος, δε σκοπεύει να προσέλθει «στο διάλογο μόνο για το διάλογο και να μένουν στην ομηρία οι χιλιάδες συμβασιούχοι».

Τα αιτήματα που διεκδικεί η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ με τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις είναι:

  • Αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης στα 5,5 εκατ. ασφαλισμένους του ΙΚΑ.
  • Προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρικού προσωπικού ΙΚΑ με βασικό κριτήριο επιλογής της την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ.
  • Θέσπιση επιστημονικού βαθμολογίου και στους γιατρούς του ΙΚΑ που έπρεπε να είχε εφαρμόσει πριν από οχτώ χρόνια.
  • Αμεση καταβολή του επιδόματος βιβλιοθήκης (110.000 δραχμές το μήνα) και στους γιατρούς του ΙΚΑ. Σημειώνεται ότι το επίδομα αυτό είχε δοθεί και διακόπηκε, μετά από παράλειψη του ΙΚΑ να υποβληθεί στην κατάρτιση του νόμου 2470/97.
  • Επίδομα ειδικών συνθηκών (60.000 δραχμές το μήνα) που διεκδικείται και από τους άλλους υπαλλήλους του ΙΚΑ.
  • Αμεση εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στην καταβολή του οικογενειακού επιδόματος.
  • Αμεση ασφάλιση όλων των συμβασιούχων γιατρών ΙΚΑ και αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας ως συντάξιμου χρόνου.

Τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Συμβασιούχων Γιατρών ΙΚΑ Αττικής.

Ο ΣΕΥΠΙΚΑ Θεσσαλονίκης κάνει Γενική Συνέλευση την Τρίτη 17 του Ιούλη, στις 12 το μεσημέρι, στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ.

Αλληλεγγύη απ' την Αρτα

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Αρτας με ανακοίνωσή του ζητά να εξεταστούν και να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματα των γιατρών του ΙΚΑ - και γενικά σε όσους συμβάλλουν στο πανανθρώπινο αυτό αγαθό που λέγεται υγεία - «για να μπορούν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ να εξυπηρετηθούν και να εξυπηρετούνται και τα περήφανα γηρατειά, όπως μας ονόμασαν, πριν πάνε για τον άλλο κόσμο».

«Δε μας ικανοποιεί η απόφαση του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου να πληρώνουν τα φάρμακα οι ασφαλισμένοι και μετά να πηγαίνουν στο ΙΚΑ να πάρουν τα λεφτά τους. Πού να βρούμε τα λεφτά να πληρώσουμε, με αυτές τις συντάξεις πείνας που παίρνουμε;», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ