Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΜΕ
Το συνέδριο τέλειωσε, ο λόγος στη βάση

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 30 Ιούνη με τις εκλογικές διαδικασίες οι εργασίες του 10ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ. Συνέδριο στο οποίο για άλλη μια φορά συγκρούστηκαν στην ουσία δύο γραμμές: Η γραμμή της ενσωμάτωσης των συνδικάτων στη στρατηγική των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και η γραμμή της ταξικής σύγκρουσης των εργαζομένων με αυτές. Η αντίληψη των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, Συνεργασίας, Παρέμβασης που αντιμετωπίζουν αποσπασματικά, στενά συντεχνιακά την αντιεκπαιδευτική πολιτική αναζητώντας «λύσεις» στα πλαίσιά της και η αντίληψη που ανεβάζει και την πιο μικρή μάχη στο επίπεδο της ταξικής πάλης και αναδείχνει την ανάγκη ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, μεγάλου κεφαλαίου.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, όπως το καυτό θέμα της επετηρίδας. Το αίτημα της διατήρησης της επετηρίδας που η ΕΣΑΚ ΔΕΕ εξακολουθεί να προβάλλει, γιατί και τους αναπληρωτές διασφαλίζει και προπαντός αντίκειται στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, απαιτεί σύγκρουση, ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης. Αντίθετα το αίτημα της «μονιμοποίησης των αναπληρωτών", που οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, Συνεργασία, Παρέμβαση με πρωτοφανή ομοψυχία υποστηρίζουν, από την πρώτη στιγμή μετά την ψήφιση του Ν. 2525 -που κατάργησε την επετηρίδα, εκφράζει το συμβιβασμό και καλλιεργεί ψευδαισθήσεις- ότι μπορεί να βρεθούν φιλολαϊκές λύσεις στα πλαίσια μιας βαθιά αντιλαϊκής, αντιδραστικής πολιτικής.

Αλλά και στο μεγάλο ζήτημα της εκπαίδευσης, του σχολείου, οι παρατάξεις αυτές απομονώνουν τις εξετάσεις από το σκοπό και το χαρακτήρα του σχολείου. Γι' αυτό οι προτάσεις τους επικεντρώνονται στο εξεταστικό, χωρίς να θίγουν το διπλό σχολικό δίκτυο και τον επιλεκτικό χαρακτήρα του σχολείου. Ετσι προτείνουν τη 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή μια ποσοτική αύξηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης διατηρώντας άθικτο το σημερινό εκπαιδευτικό οικοδόμημα, από τη μια το Λύκειο και από την άλλη τα ΤΕΕ. Αρνούνται να υιοθετήσουν το στόχο που ανέδειξαν οι μαθητικοί αγώνες του ενιαίου 12χρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου που εκφράζει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Η σύγκρουση των δύο γραμμών είναι ορατή και στο οικονομικό αίτημα όπου η πλειοψηφία στο όνομα της ιδιαιτερότητας των εκπαιδευτικών προβάλλει το εκπαιδευτικό μισθολόγιο, καλλιεργώντας αυταπάτες για προνομιακή μεταχείριση και απομονώνοντας τους εκπαιδευτικούς από το υπόλοιπο δημοσιοϋπαλληλικό και εργατικό κίνημα. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ προβάλλει και διεκδικεί μαζί με όλο το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα την καθιέρωση των ΣΣΕ για όλα τα θέματα και σε όλα τα επίπεδα.

Πίσω από την αναπαραγωγή του δικομματικού καυγά από την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ, την αντικυβερνητική λογοκοπία και την αντιδεξιά ρητορεία της Συνεργασίας και της Παρέμβασης, κρύβεται στην ουσία η ίδια πολιτική της συναίνεσης και του συμβιβασμού με την κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλιακών απαιτήσεων. Δεν είναι τυχαίο πως μόνο η ΕΣΑΚ ΔΕΕ τόνισε στο συνέδριο την ανάγκη ενημέρωσης των εργαζομένων για τον αντιδραστικό ρόλο της ΕΕ και σύγκρουσης με το «μονόδρομο» της ΟΝΕ, αναδείχνοντας τη σύνδεση των αναγκαίων αλλαγών στο σχολείο με την ταυτόχρονη πρόοδο των γενικότερων κοινωνικοπολιτικών αγώνων, της ταξικής πάλης. Αντίθετα, οι ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, Συνεργασία, καλλιεργώντας την κινδυνολογία της «απομόνωσης» τάχθηκαν (όπως και οι πολιτικοί τους φορείς) υπέρ του «μονόδρομου» της ΟΝΕ. Η δε Παρέμβαση σε μια λογική αναρχοσυνδικαλισμού και οικονομισμού συγκαλύπτει (όπως τα προηγούμενα 4 χρόνια στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, σε αγαστή συνεργασία με τη ΔΑΚΕ) συνεχώς με την ψήφο της σε όλα τα κείμενα της ΟΛΜΕ, τον αντιδραστικό ρόλο της ΕΕ.

Για την ΕΣΑΚ ΔΕΕ, η πολιτική αυτών των παρατάξεων, βρίσκεται μακριά από τα πραγματικά συμφέροντα των εκπαιδευτικών. Απόδειξη της βαθιάς υποτίμησης που τρέφουν προς τους συναδέλφους, και της αντιδημοκρατικής πρακτικής τους είναι ότι, με τη λήξη του συνεδρίου, προσπάθησαν να επιβάλλουν πραξικοπηματικά, δεσμευτικές για τον κλάδο αποφάσεις, χωρίς την εξουσιοδότησή του.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της τελευταίας μέρας του συνεδρίου, η Συνεργασία με τη ΔΑΚΕ συνεπικουρούμενες από την Παρέμβαση, προσπάθησαν να υφαρπάξουν αποφάσεις για σοβαρά και επίμαχα ζητήματα, όπως για το εκπαιδευτικό μισθολόγιο και την κατάργηση της επετηρίδας, με πρόσχημα τους αναπληρωτές. Η Συνεργασία με τη ΔΑΚΕ επιδίωξαν απόφαση υπέρ της αξιολόγησης, η δε ΠΑΣΚ καιροφυλακτούσε να εκμαιεύσει αποφάσεις ακόμη και για οργανωτικά ζητήματα.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, αρνούμενη να συναινέσει σ' αυτή την πρωτοφανή μεθόδευση, κατέθεσε πρόταση για εκλογή από το Συνέδριο ή ορισμό από το νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα ομαδοποιήσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο συνέδριο, ώστε το Σεπτέμβρη να συζητηθούν όλες στις γενικές συνελεύσεις. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, Συνεργασία, Παρέμβαση. Η Συνεργασία επέμενε μάλιστα στην επιλεκτική ψήφιση ορισμένων προτάσεων για τις οποίες είχε προσυμφωνήσει με τη ΔΑΚΕ. Αλλωστε, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, Συνεργασία, Παρέμβαση, είχαν κάθε δυνατότητα να διαμορφώσουν, σαν πλειοψηφία στο απερχόμενο ΔΣ της ΟΛΜΕ, προσυνεδριακές θέσεις προς τον κλάδο και σε περίπτωση που αυτές θα συγκέντρωναν την αποδοχή της πλειοψηφίας, να τις επικυρώσουν και στο συνέδριο. Στις σχετικές συνεδριάσεις του ΔΣ όμως οι παρατάξεις αυτές έδειχναν να μη συμφωνούν σε κανένα από τα ζητήματα που στο συνέδριο ομόφωνα υποστήριξαν. Τι μεσολάβησε μέσα σε λίγους μήνες; Είναι φανερό ότι αφού εξασφάλισαν την ψήφο των εκπαιδευτικών, κρύβοντας το πραγματικό τους πρόσωπο, ήρθαν εκ των υστέρων, μετρώντας και τα κουκιά του συνεδρίου, πίσω από την πλάτη των εκπαιδευτικών, να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Η σθεναρή αντίδραση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ απέτρεψε την αντιδημοκρατική αυτή μεθόδευση και ο λόγος ανήκει τώρα στη βάση, στις γενικές συνελεύσεις.

Οι συσχετισμοί στο νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ (4 ΠΑΣΚ, 3 ΔΑΚΕ, 2 ΣΥΝ, 1 ΕΣΑΚ ΔΕΕ, 1 Παρέμβαση) δείχνουν ότι θα έχουμε αναπαραγωγή της προηγούμενης αδιέξοδης διετίας, αν ο κλάδος δεν πάρει στα χέρια του, μέσα από τους αγώνες του, την υπόθεση του συνδικαλιστικού του κινήματος. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ θα συνεχίσει και στο νέο ΔΣ, να προβάλλει τους ταξικούς στόχους και την ανάγκη οργάνωσης των αγώνων. Κυρίως όμως θα πάρει πρωτοβουλίες συσπείρωσης στη βάση, συντονισμού και κοινής δράσης από τα κάτω. Στους αγώνες και στην αναζωογόνηση του ταξικού πόλου στο ΣΚ (ΠΑΜΕ) η ΕΣΑΚ ΔΕΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή.


Σάββας ΣΑΒΒΑΣ
Εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ