Παρασκευή 15 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταινίες από τη ΛΔ Γερμανίας στην «Αλκυονίδα»

Με ευκαιρία επικείμενη συνεργασία της «New Star» με το Γερμανικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο DEFA, ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 19 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα new star art cinema» συνέντευξη Τύπου με τον δόκτορα Ralf Schenk, διευθυντή της DEFA, που θα μιλήσει για τα θρυλικά στούντιο της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (1946 - 1990), απ' όπου, μέχρι το 1990 παρήχθησαν 950 ταινίες μυθοπλασίας και μικρού μήκους, 820 ταινίες animation και 5.800 ντοκιμαντέρ, ενώ, τρεις γενιές Γερμανών κινηματογραφιστών πρόλαβαν να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες εκεί. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας, τα κινηματογραφικά στούντιο επάνδρωσαν δημιουργοί σαν τον Wolfgang Staudte («Οι δολοφόνοι βρίσκονται ανάμεσά μας»), τον γνωστό, από δυο σημαντικές του ταινίες για τον κομμουνιστή Ερνστ Τέλμαν, πολυβραβευμένο Kurt Maetzig, του οποίου η αριστουργηματική ταινία «Γάμος ανάμεσα στις Σκιές» θα προβληθεί σύντομα από τη «New Star» καθώς και τον Erich Engel, σκηνοθέτη της ταινίας «Υπόθεση Μπλουμ» που σχετίζεται με το αντιφασιστικό ζήτημα.

H συνεργασία της «New Star» με τη DEFA θα ξεκινήσει με τέσσερις εμβληματικές ταινίες από την ΛΔ Γερμανίας. Στις 21 Γενάρη θα προβληθεί ο «Ιάκωβος ο ψεύτης» του Frank Beyer, αργότερα το πολιτικό ντοκιμαντέρ των εξαίρετων Walter Heynowski και Gerhard Scheumann «Λευκό Πραξικόπημα», όπως το «Γυμνό ανάμεσα στους λύκους» επίσης του Frank Beyer, και το «Γάμος ανάμεσα στις σκιές» του Kurt Maetzig.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δυο ταινίες - μεταξύ εκείνων που θα προβληθούν από τη «New Star» - αφορούν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα.

Την Τετάρτη 20/1, o δόκτορ Ralf Schenk θα παραθέσει στην «Αλκυονίδα» διάλεξη και Master Class, ενώ την Πέμπτη 21/1 στις 20.00 το βράδυ, θα προλογίσει την ταινία «Ιάκωβος ο ψεύτης» του Frank Beyer. Ο δόκτορ Schenk, γεννημένος το 1956, υπήρξε διευθυντής του Ινστιτούτου DEFA και δημοσιογράφος. Τελειώνοντας τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Λιψίας ανέλαβε καθήκοντα συντάκτη στα περιοδικά «Film and Television» και «The World Stage» και εργάστηκε στο μουσείο κινηματογράφου «Film museum Potsdam» και την εταιρεία διανομής «Progress». Από το 2004 είναι μέλος της επιτροπής επιλογής ταινιών στο διαγωνιστικό τμήμα του Berlinale Festival. Για τη δημοσιογραφική του δουλειά του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου Διδάκτορα από την Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «Konrad Wolf» Potsdam-Babelsberg.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ