Τετάρτη 13 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Χιλιάδες ειδικευόμενοι και νέοι γιατροί πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία διεκδικώντας βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας. Η απεργία γίνεται για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια και έπειτα από δύο προειδοποιητικές στάσεις εργασίας που είχαν πραγματοποιήσει το περασμένο δίμηνο. Η απεργία τους προκάλεσε την ακύρωση 4.000 εγχειρήσεων και ανάγκασε τον υπουργό Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, να καλέσει τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους για νέες συνομιλίες με την κυβέρνηση, μολονότι επέμεινε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη «ευελιξία» στις βάρδιες υπηρεσίας των νέων γιατρών κατά τα Σαββατοκύριακα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο όμιλος ακινήτων και Μέσων Ενημέρωσης «Dalian Wanda», που ελέγχεται από τον πλουσιότερο Κινέζο, Γουάνγκ Τζιανλίν, κατέβαλε χτες 3,5 δισ. δολάρια για να πάρει το πλειοψηφικό μερίδιο ιδιοκτησίας στα χολιγουντιανά στούντιο «Legendary Entertainment». Ο Γουάνγκ, που το 2012 απέκτησε την αμερικανική αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσών AMC, σχεδιάζει να συγχωνεύσει τη «Legendary» με άλλες εταιρείες που διαθέτει στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Οι αρχές του Μπαχρέιν και του Ομάν μείωσαν τις κρατικές επιδοτήσεις στα καύσιμα (κατά 60% το Μπαχρέιν και κατά 33% το Ομάν) εξαιτίας της σημαντικής μείωσης στις διεθνείς τιμές πώλησης του πετρελαίου.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Πάνω από το 50% των παιδιών σχολικής ηλικίας (μεταξύ 6 και 15 ετών), δηλαδή περίπου 1.800.000 παιδιά, στο Νότιο Σουδάν δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω του εμφύλιου πολέμου που σπαράσσει την τελευταία διετία τη χώρα, ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στη νοτιοσουδανική πρωτεύουσα, Τζούμπα.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, συζητώντας μεταξύ άλλων (κατά δήλωσή του) την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας, καθώς και την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «στρατηγικός εταίρος» της χώρας του και ότι η συνάντηση διεξήχθη «σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα».

ΜΑΓΙΟΡΚΑ.-- Ξεκίνησε πριν από δύο μέρες στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα η δίκη της πριγκίπισσας της Ισπανίας, Κριστίνα ντε Μπουρμπόν, αδελφής του βασιλιά Φελίπε ΣΤ΄ και 17 ακόμη προσώπων, για υπόθεση υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος και φοροδιαφυγή. Κατηγορούμενος είναι και ο σύζυγός της, Ινιάκι Ουρντανγαρίν, που «ξέπλενε» χρήμα μέσω μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που είχε ιδρύσει. Είναι η πρώτη δικαστική υπόθεση κατά της βασιλικής οικογένειας, ενός αναχρονιστικού θεσμού, που απομυζά τον ισπανικό λαό, είτε με ...διαφθορά είτε με ...νομιμότητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ