Τετάρτη 13 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η «λύση» του συνδέεται με τους σχεδιασμούς πολλών επιτελείων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό που θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εγγυήσεις θα αποβεί προς όφελος και του Ισραήλ, καθότι δεν θα περιορίζεται καθ' οιονδήποτε τρόπο το στρατηγικό του βάθος». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου από το Ισραήλ, όπου είχε επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και των κομμάτων της χώρας. Μεταξύ άλλων, ο Νεοφύτου (που είναι και πρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος ΔΗΣΥ) υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ενίσχυση της συνεργασίας Ισραήλ - Κύπρου, και στον τομέα της «ασφάλειας», αλλά και ότι η λύση του Κυπριακού θα συνεισφέρει στην ασφάλεια της ευρύτερης, ασταθούς περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Το ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστών για το Κυπριακό επιβεβαίωσε όμως και η επίσημη επίσκεψη που έκανε στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Μάρος Σέφκοβιτς. Μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι στη συνάντηση «καλύψαμε αρκετά θέματα. Πρώτο, τις προοπτικές της επανένωσης της Κύπρου και πώς η ΕΕ, η Επιτροπή μπορεί να είναι όσο πιο υποβοηθητική γίνεται για να δημιουργηθεί όσο το δυνατότερο πιο ευνοϊκή ατμόσφαιρα για τις καλές προοπτικές των διαπραγματεύσεων». Ακόμα, συζητήθηκαν «όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις νέες ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά οι νέες ανακαλύψεις φυσικού αερίου αλλάζουν τη γεωδυναμική αυτής της περιοχής. Ελπίζω ότι αυτές οι νέες ανακαλύψεις θα μπορούν να λειτουργήσουν ως επιπρόσθετο γεφυρωτικό στοιχείο διότι σαφώς αυτές οι νέες ανακαλύψεις θα πρέπει να λειτουργήσουν προς όφελος ολόκληρης της περιοχής, ολόκληρης της Κύπρου. Και είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσε να έχει επίσης πολύ θετική επίδραση στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ». Τέλος, συζητήθηκαν και μελέτες που έχουν γίνει για τη δημιουργία δικτύου ηλεκτρισμού που θα συνδέει την Κύπρο με το Ισραήλ, μετά την Κύπρο με την Κρήτη, καθώς και τις «προοπτικές της Κύπρου σε ό,τι αφορά θέματα ηλιακής ενέργειας».

Στην Αθήνα ο Ν. Παπαδόπουλος

Στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Νικόλας Παπαδόπουλος, που συνάντησε τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο οι σχεδιασμοί για την Ενέργεια και τις επεμβάσεις στη ΝΑ Μεσόγειο(2019-06-07 00:00:00.0)
«Συνωστισμός» ενεργειακών μονοπωλίων(2017-05-05 00:00:00.0)
Η Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο στο στόχαστρο μονοπωλίων(2017-03-02 00:00:00.0)
Με ταχείς ρυθμούς η «απελευθέρωση»(2016-06-24 00:00:00.0)
Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και με την Αίγυπτο(2016-03-02 00:00:00.0)
Φουντώνουν τα επικίνδυνα παζάρια(2016-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ