Andrea Bonetti |
Το γεγονός ότι η «επιτυχία» της «αξιολόγησης» και η πλήρης εφαρμογή του αντιλαϊκού μνημονίου είναι ζητήματα αναπόσπαστα δεμένα, επιβεβαιώνει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ |
«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επικράτησε και η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να επανέρχεται. Το κλειδί θα είναι πλέον η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας με μια Υπηρεσία Υποστήριξης των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, καθώς και με την παροχή τεχνικής βοήθειας σε κάθε βήμα αυτού που εξακολουθεί να είναι ένα μακρύ ταξίδι».
Αυτά επισημαίνει ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σε άρθρο του στο περιοδικό «Project Syndicate», επιβεβαιώνοντας και πάλι το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και στη συνέχεια το άνοιγμα της συζήτησης για την «ελάφρυνση» - επιμήκυνση του ελληνικού κρατικού χρέους αποτελούν ζητήματα αναπόσπαστα δεμένα με την πλήρη εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.
Παράλληλα, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, σε έναν «άτυπο» απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, σημειώνει: «Πολύς χρόνος και εμπιστοσύνη χάθηκαν. Γέφυρες κόπηκαν. Ειπώθηκαν λέξεις που δεν μπορεί κανείς να τις πάρει εύκολα πίσω. Είδαμε τις δημοκρατίες της Ευρώπης να τίθενται η μία αντιμέτωπη στην άλλη. Συλλογικά η Ευρώπη κοίταζε την άβυσσο (...) Στο τέλος, τα κράτη-μέλη της ΕΕ στήριξαν την Ελλάδα, έγιναν δεσμεύσεις, οι οποίες εφαρμόζονται και τηρούνται, και ένα νέο πρόγραμμα είναι τώρα σε εφαρμογή».
Στο μεταξύ, για την ερχόμενη Πέμπτη 14/1 ορίστηκε η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθεί και το «ελληνικό πρόγραμμα».
Σχολιάζοντας χτες τις προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου του, Γ. Ντάισελμπλουμ, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι «είναι γνωστή η στάση που κρατούν συγκεκριμένοι κύκλοι της Ευρώπης, που πριν από κάθε διαπραγμάτευση φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις. Εχει αποδειχθεί ότι αυτοί στο τέλος μειοψηφούν».
Θυμίζουμε ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ότι η πρώτη «αξιολόγηση» του ελληνικού προγράμματος θα πάρει πιθανόν μήνες για να ολοκληρωθεί. Ο ίδιος δήλωσε, επίσης, «μπορεί να υπάρξει μία επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μόνον εάν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ανοικτά θέματα - και η μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού είναι το μεγαλύτερο».
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, έχει διαδοχικές επαφές με ομολόγους του της Ευρωζώνης, προκειμένου να συζητηθεί «η πορεία του ελληνικού προγράμματος, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης καθώς και το ζήτημα του ελληνικού χρέους». Οι επαφές ξεκίνησαν χτες στη Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Π. Κ. Παντοάν, «σε εξαιρετικό κλίμα», όπως αναφέρεται σε άτυπη ενημέρωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης τα «θέματα του Μεταναστευτικού και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του, η ανεργία και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - κυρίως πώς θα διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή» (!), σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση...
Για σήμερα προγραμματίζεται η συνάντηση με τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών, Μ. Σεντένο, και τις επόμενες μέρες με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν , Φινλανδίας, Αλ. Στουμπ , με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ (και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας), Γ. Ντάισελμπλουμ και, τέλος, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.