Σάββατο 9 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Δεν τους προλαβαίνουν...

Δεν τους... προλαβαίνουν εκεί στον ΣΕΒ και στις λοιπές ενώσεις των καπιταλιστών τους ΣΥΡΙΖΑίους υπουργούς και λοιπούς κυβερνητικούς. Τέτοιος είναι ο ζήλος της αντιλαϊκής κυβέρνησης να υλοποιήσει κυριολεκτικά κάθε επιθυμία του κεφαλαίου με στόχο την ανάκαμψη των κερδών τους, που πραγματικά σπάει κάθε ρεκόρ στην υλοποίηση των απαιτήσεών τους. Αλλά ταυτόχρονα, σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ικανότητα να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» για το κεφάλαιο, εξαπατώντας πιο αποτελεσματικά το λαό και παρουσιάζοντας τους στόχους των καπιταλιστών σαν «εθνικούς» και κοινούς στόχους, τάχα «όλων». Γι' αυτό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει πάρει όχι μόνο το «χρίσμα» των καπιταλιστών, αλλά και τα επανειλημμένα συχαρίκια τους.

Ενα επιμέρους αλλά ενδεικτικό παράδειγμα (αντίστοιχα βρίσκει κανείς παντού) είναι ο τομέας της Ερευνας, ως συντελεστής της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ενταγμένος στη στρατηγική του κεφαλαίου για την ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση. Αν και ακόμα οι πιο σημαντικές αλλαγές είναι μπροστά - αφού πρώτα πρέπει να «βαφτιστούν» με την ψευδεπίγραφη «κοινωνική συναίνεση» μέσω του προσχηματικού «διαλόγου για την Παιδεία» - η κυβέρνηση δεν παραλείπει και εδώ να δίνει τα διαπιστευτήριά της στους καπιταλιστές, διαβεβαιώνοντας όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι οι αλλαγές που έρχονται θα είναι άψογα προσαρμοσμένες στις ανάγκες των καπιταλιστών.

***

Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία.

Στα τέλη Νοέμβρη, το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο και άλλοι, στο πλαίσιο έρευνας για την επιχειρηματικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια, παρουσιάζουν προτάσεις για «ενεργή στήριξη νέων επιχειρηματικών σχημάτων από τα πανεπιστήμια», «εφαρμοσμένη έρευνα στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου εμπορικής αξιοποίησής της», «επιχειρηματική αξιοποίηση της υπάρχουσας έρευνας που πραγματοποιείται στα ελληνικά πανεπιστήμια» κ.ά.

Σαν έτοιμος από καιρό, στα τέλη Δεκέμβρη, ο υπουργός Παιδείας δίνει στους πρυτάνεις πρόταση νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και την Ερευνα, όπου περιγράφονται οι στόχοι και τα μέτρα για «διαμόρφωση συνθηκών και κινήτρων για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών οργανισμών, των τεχνολογικών φορέων, των επιχειρήσεων...». Ανάμεσα στα άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει στο άρθρο 17, με το οποίο συγκροτούνται τα Περιφερειακά Συμβούλια Ερευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ), ως περιεχόμενό τους την «οριζόντια δικτύωση των περιφερειακών συντελεστών που εμπλέκονται (...) όπως δημόσιοι ερευνητικοί οργανισμοί, τεχνολογικοί φορείς, επιχειρήσεις και λοιποί φορείς, καθώς και σε προτάσεις ένταξης και διασύνδεσης των συντελεστών και ερευνητικών οργανισμών στις περιφερειακές οικονομίες», στις ανάγκες δηλαδή των επιχειρηματιών κατά τόπους και κλάδους. Στο άρθρο 20 για την ίδρυση νέων ερευνητικών κέντρων, προβλέπεται «έκθεση συμβατότητας με το στρατηγικό σχεδιασμό και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό», τη στρατηγική δηλαδή του κεφαλαίου, όπως παρουσιάστηκε και από τον ΣΕΒ στα μέσα Δεκέμβρη.

Στις 29 Δεκέμβρη, ο ΣΕΒ στέλνει πακέτο προτάσεων στην κυβέρνηση για την «ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων», περιγράφοντας τις αναδιαρθρώσεις και αντιλαϊκές ανατροπές που έχουν ανάγκη οι βιομήχανοι. Ανάμεσα στα άλλα, ο ΣΕΒ προτείνει «...επενδύσεις στην έρευνα, στην τεχνολογική ανάπτυξη και στην καινοτομία, με μια ενεργητική φορολογική πολιτική ισχυρών κινήτρων, καθώς και ο οριζόντιος εξορθολογισμός της μεταφοράς ζημιών...».

Στις 4 Γενάρη, η κυβέρνηση, διά στόματος Τζάκρη, στην «πρώτη» του «Φόρουμ για τη βιομηχανία», λέει ότι θα φτιαχτεί «ομάδα διασύνδεσης καινοτομίας - βιομηχανίας», παραπέμποντας ευθέως στην ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση της έρευνας με τις ανάγκες των καπιταλιστών, όπως περιγράφονται και στην επιστολή του ΣΕΒ.

***

Βέβαια, η λίστα με τα παραδείγματα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αλλά και μόνο αυτά αρκούν για να δείξουν τη «σπουδή» με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντάσσει κάθε απαίτηση του κεφαλαίου, ακόμα και στα πιο μικρά ζητήματα, στο «στρατηγικό της σχεδιασμό». Αποκαλύπτοντας και με αυτό τον τρόπο την ταξικότητα της πολιτικής της υπέρ του κεφαλαίου, αφού όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς και από τα παραπάνω, ο προσανατολισμός αυτός της Ερευνας καμία σχέση δεν έχει με το πώς θα καλυφτούν οι λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες, αλλά μία προς μία αφορούν το πώς θα δώσουν «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» στους εγχώριους επιχειρηματίες και ομίλους, για να επανακάμψουν από την κρίση και να εκπληρώσουν τους δικούς τους στόχους, που αντιστρατεύονται εξ ορισμού τα λαϊκά συμφέροντα.

Ο λαός και η νεολαία χρειάζεται να δείξουν τη δική τους «σπουδή»: Καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική, αγώνας για να έρθουν οι λαϊκές ανάγκες στο προσκήνιο, λαϊκή συμμαχία ν' ανοίξει το δρόμο της ανατροπής!


Τ. Γαλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ