Σάββατο 9 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ»
«Ευέλικτο σχήμα» για τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου

Την πρεμούρα της συγκυβέρνησης να μπλέξει βαθύτερα το λαό στους επικίνδυνους ενεργειακούς ανταγωνισμούς επιβεβαίωσε ο Π. Σκουρλέτης

Η βαθύτερη εμπλοκή στον «ενεργειακό οργασμό» που περιέγραψε ο Π. Σκουρλέτης, φέρνει νέους κινδύνους στο λαό και τη χώρα
Η βαθύτερη εμπλοκή στον «ενεργειακό οργασμό» που περιέγραψε ο Π. Σκουρλέτης, φέρνει νέους κινδύνους στο λαό και τη χώρα
Οι διαγκωνισμοί ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τις άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης για το ποιος είναι ικανότερος να υπηρετήσει έναν από τους βασικότερους στόχους της εγχώριας αστικής τάξης, τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, μέσω σχεδιασμών που σπρώχνουν βαθύτερα το λαό στο ματωμένο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων γύρω από την Ενέργεια, ήταν αυτό που κυριάρχησε χτες στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής, με αφορμή το διορισμό τριμελούς προεδρείου στην ανώνυμη εταιρεία «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων» (ΔΕΠΕΝΕ ΑΕ).

Η σύσταση της ΔΕΠΕΝΕ είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση της... «πρώτη φορά Αριστεράς» με το νομοσχέδιο για την «ελληνική ιθαγένεια», ύστερα από ρύθμιση που είχε ο καταθέσει ο Π. Λαφαζάνης. Αποστολή της ήταν η επίβλεψη και διαχείριση των αναγκαίων έργων για την κατασκευή του λεγόμενου «Greek Stream», ο οποίος θα ήταν τμήμα του ρωσο-τουρκικού αγωγού «Turkish Stream», διαδικασία που έχει «παγώσει» μετά τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ και την ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία. Ακόμα, η ΔΕΠΕΝΕ προορίζεται να αναλάβει τις έρευνες και την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια. Θα έχει μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ και διάρκεια ζωής 99 χρόνια.

Ο Π. Σκουρλέτης, δείχνοντας την πρεμούρα της συγκυβέρνησης να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και να φανεί αντάξια των επιδιώξεων των εγχώριων μονοπωλίων, είπε: «Παρατηρούνται σήμερα μεγάλες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν μεγάλα έργα υπό υλοποίηση και σχεδιασμό, τα οποία συνιστούν έναν πραγματικό ενεργειακό οργασμό (...) Ο ΤΑΡ (σ.σ. ο Διαδριατικός Αγωγός μεταφοράς αζέρικου φυσικού αερίου) χαρακτηρίστηκε από τα 10 μεγαλύτερα έργα στον κόσμο. Επίσης, υπάρχει ο IGB (σ.σ. ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας) που δρομολογήθηκε στη Σόφια. Προχωρούν οι σχεδιασμοί για τον αγωγό East Med. Γίνονται έρευνες στη Δ. Ελλάδα και την επόμενη βδομάδα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τα χερσαία οικόπεδα. Επίσης, υπάρχει και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ».

Οπως σημείωσε, «η Ευρώπη επιδιώκει τις διασυνδέσεις ώστε να γίνει η Ενεργειακή Ενωση πραγματικότητα. Βασική πτυχή είναι οι πολλαπλές πηγές προμήθειας. Βάσει αυτών των σχεδιασμών, η χώρα μας βρίσκεται σε διάλογο με τη Ρωσία για την κατασκευή του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού. Στη Μόσχα, το Δεκέμβριο είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω το μεγάλο ενδιαφέρον ώστε να προχωρήσει ο αγωγός».

Στη βάση όλων αυτών, όπως είπε, «υπάρχει ανάγκη για ένα ευέλικτο σχήμα στο πλαίσιο μιας δημόσιας εταιρείας».

Στοίχιση στους ίδιους επικίνδυνους στόχους

Η ένσταση που πρόβαλε η ΝΔ δια του βουλευτή της Κ. Χατζηδάκη, ήταν ότι πρόκειται για μία εταιρεία χωρίς αντικείμενο, αφού δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σε ό,τι αφορά τον «Turkish Stream». Υπεραμύνθηκε την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και τις συμφωνίες που είχε προωθήσει και σημείωσε ότι μία ιδιωτική εταιρεία θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα και «χωρίς κόστος».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Γ. Μανιάτης χαρακτήρισε την εταιρεία «φάντασμα», που «η λειτουργία της αποτελεί σκάνδαλο», καθώς ένα από τα προτεινόμενα πρόσωπα έχει συγγενική σχέση με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στο δια ταύτα χαρακτήρισε «σπουδαίους» τους αγωγούς που περνούν από τη χώρα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει ρόλο - κλειδί μέσω της ΔΕΠΑ ή της Εταιρείας Υδρογονανθράκων που είχε συστήσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Τη δική της αξία είχε και η τοποθέτηση του βουλευτή της ΧΑ, Β. Καρακώστα, ο οποίος - αντιγράφοντας λέξη προς λέξη τις αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου - ανέφερε ότι «σαφώς θα πρέπει να αναβαθμιστεί ενεργειακά η Ελλάδα να μετατραπεί στον ενεργειακό κόμβο στην περιοχή» και «προς τούτο έχουμε πει να συνδυαστεί με τη γεωπολιτική και ενεργειακή στροφή προς τη Ρωσία». Χαρακτήρισε ως «στάχτη στα μάτια» την επίκληση από την κυβέρνηση «για συνεργασία με τη Ρωσία ενώ υπάρχει συμμόρφωση της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ» και για τους λόγους αυτούς καταψήφισε το διορισμό του προεδρείου.

Την αντίθεσή του εξέφρασε το ΚΚΕ

Από το ΚΚΕ, ο Μ. Συντυχάκης όσον αφορά τα πρόσωπα ψήφισε «παρών», τονίζοντας παράλληλα ότι «έχουμε εκφράσει την αντίθετη άποψή μας για την ύπαρξη, λειτουργία και το περιεχόμενο της ΔΕΠΕΝΕ ΑΕ σε κάθε ανώνυμη εταιρεία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ