Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Φιέστες υποκρισίας...

«

Διαμόρφωση στάσεων σεβασμού της διαφορετικότητας των ατόμων με αναπηρία και άρση προκαταλήψεων και διακρίσεων». Με αυτή τη φράση το υπουργείο Παιδείας συνοδεύει το σχετικό δελτίο Τύπου για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο, με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα για τα άτομα με αναπηρία. Στην εκδήλωση πρόκειται να παρουσιαστούν αξιόλογες δημιουργίες μαθητών από ειδικά σχολεία. Αλήθεια, τι εννοεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όταν μιλάει για σεβασμό στη διαφορετικότητα των ατόμων με αναπηρία και άρση των προκαταλήψεων; Μα, ακριβώς ό,τι και οι προηγούμενες:

  • 200.000 παιδιά με αναπηρίες μένουν έξω από οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία, κλεισμένα σπίτια τους, πολλαπλασιάζοντας την αναπηρία τους, στερούμενα το δικαίωμα στην αποκατάσταση και την εξέλιξη.
  • Το 80% των ειδικών σχολείων ανοίγουν δύο και τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς κι όταν ανοίγουν λειτουργούν στο όριο, ως παιδοφυλακτήρια κι αυτό με το φιλότιμο του ελάχιστου προσωπικού.
  • Κάθε χρόνο είναι «στον αέρα» η μεταφορά των παιδιών με ειδικές ανάγκες από και προς το σχολείο.
  • Σε έλλειψη είναι ακόμη και τα υλικά αποκατάστασης (υλικά για τη δημιουργική - εκπαιδευτική απασχόληση των παιδιών), όπως στα ειδικά σχολεία του Νομού Μαγνησίας, όπου οι γονείς βάζουν το χέρι στην τσέπη για να τα εξασφαλίσουν.
  • Στριμώχνουν 20 μικρά παιδιά (κάποια από αυτά με αναπηρικά αμαξίδια) σε 60 τ.μ., με τον κίνδυνο του ατυχήματος να καραδοκεί κι αυτό το ονομάζουν σχολείο (βλέπε π.χ. 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων), στοιβάζουν τα παιδιά σε ενοικιαζόμενες αποθήκες (στην Ορεστιάδα).
  • Λείπουν ακόμα εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης από τα κοινά σχολεία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι οικογένειες των παιδιών με αναπηρίες, οι καθηγητές τους πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις κυβερνητικές φιέστες της υποκρισίας. Η λύση βρίσκεται στην αγωνιστική διεκδίκηση όλων όσα τους ανήκουν.


Ε. Τζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ