Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνες αποφάσεις

Τρία στοιχεία ξεχωρίζουν από τις αποφάσεις της διήμερης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε προχτές στις Βρυξέλλες.

Το πρώτο είναι η παραπέρα επικίνδυνη ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ σε ένα τόξο από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Ενα τόξο στρατηγικής σημασίας, δηλαδή, στο οποίο οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση των ευρωατλαντικών μονοπωλίων με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα και πρώτα και κύρια με τη Ρωσία.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι αποφάσεις αυτές σηματοδοτούν στήριξη της τουρκικής αστικής τάξης, την ίδια ώρα που οξύνεται η κόντρα με τη Ρωσία. Τα «πρόσθετα μέτρα στήριξης» της Τουρκίας, που ανήγγειλε η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, σχετίζονται άμεσα με τον καθοριστικό ρόλο που αυτή παίζει για την προώθηση των σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, με τη γεωστρατηγική της θέση και την οικονομική - στρατιωτική της ισχύ.

Το τρίτο στοιχείο, που πρέπει και να σημάνει συναγερμό για το λαό της χώρας μας, είναι ότι όλες οι παραπάνω αποφάσεις του ΝΑΤΟ, όπως και οι αντίστοιχες της ΕΕ, φέρουν την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία αναζητά ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου και προβαίνει σε «μπαράζ προσφορών» (βάσεων, μέσων, δυνάμεων, «διαμεσολάβησης» κ.ο.κ.) σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Λίγες μέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δίνουν πλήρη κάλυψη συνολικά στις ενέργειες της Αγκυρας και την παραπέρα εμπλοκή της στον πόλεμο στη Συρία.

Προηγήθηκαν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, την περασμένη Κυριακή, όταν, με όχημα το Προσφυγικό, η ΕΕ έδωσε σειρά «ανταλλαγμάτων» στην τουρκική αστική τάξη, όπως, επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ, με ξεμπλοκάρισμα των αντίστοιχων κεφαλαίων, αναβάθμιση των εμπορικών και ενεργειακών σχέσεων, χορήγηση οικονομικής βοήθειας και δρομολόγηση της κατάργησης της βίζας.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ προχώρησε παραπέρα: Ανήγγειλε «πρόσθετα μέτρα στήριξης» της Τουρκίας, με συγκέντρωση επιπλέον ΝΑΤΟικών στρατιωτικών μέσων και δυνάμεων σε βάσεις στην Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία και συνολικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο: ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία έχουν ήδη ανακοινώσει τη «συμβολή» τους με αεροπορικές, ναυτικές και πυραυλικές δυνάμεις, ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ δηλώνει ότι περιμένει «και από άλλους συμμάχους να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις».

Τα... τιτιβίσματα του Αλ. Τσίπρα στο διαδίκτυο επιχείρησαν να «κουκουλώσουν» τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε αυτές τις αποφάσεις.

Πολύ περισσότερο, επιχειρώντας να ενισχύσει τη θέση της ελληνικής αστικής τάξης στον ανταγωνισμό της με την τουρκική και να γίνει «χρήσιμη στο παγκόσμιο σύστημα», όπως λέει ο υπουργός Εξωτερικών, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αρπάζοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της, εμπλέκει το λαό βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Μεταξύ άλλων, «προσφέρεται» για δημιουργία νέων ΝΑΤΟικών βάσεων στο Αιγαίο και την Κρήτη, επέκταση και ενίσχυση της βάσης της Σούδας. Συζητά την εγκατάσταση μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ στο Καστέλι Ηρακλείου, δίνει 500 εκατ. δολάρια στην αμερικάνικη «Lockheed Martin» για την ανακατασκευή αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, διαφημίζει την ετοιμότητά της να συμβάλει στον τομέα των «πληροφοριών» στις επικείμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις...

Οι εξελίξεις «τρέχουν» και επιβάλλουν επιφυλακή, ενίσχυση της λαϊκής πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς. Τα λαϊκά συμφέροντα υπηρετούνται μόνο με την πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με εργατική - λαϊκή εξουσία.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org