Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ζήτημα «δογματισμού» και ... κατανόησης

Με δυο βασικά συνθήματα καλούσε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στη χτεσινή απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργάνωσε, όπου τέλος πάντων τα κατάφερε. Το πρώτο ήταν «Οσο οι κυβερνώντες δεν καταλαβαίνουν, τόσο οι εργαζόμενοι στους δρόμους θα βγαίνουν» και το δεύτερο «Οσο συνεχίζεται η δογματική εμμονή της κυβέρνησης στη "φιλοσοφία" της τιμωρητικής λιτότητας, τόσο θα συνεχίζεται ο αγώνας μας». Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Η συνδικαλιστική πλειοψηφία βλέπει απέναντί της μια κυβέρνηση που «δεν καταλαβαίνει» και όχι βέβαια μια κυβέρνηση που συνεχίζει το έργο των προηγούμενων, υπηρετώντας τη στρατηγική του κεφαλαίου. Επομένως, αν η κυβέρνηση δείξει λίγη κατανόηση, εκλείπει και κάθε ανάγκη για αγώνες, σαν να είναι τα αντιλαϊκά μέτρα ζήτημα κακής αντίληψης της πραγματικότητας από την κυβέρνηση! Η οποία, σύμφωνα με τη ΓΣΣΕ, έχει ένα ακόμα «κουσούρι»: Εμμένει «δογματικά» στην «τιμωρητική λιτότητα»! Αλήθεια, πόσο ισχύει αυτό για τους βιομήχανους, που ετοιμάζονται να κολυμπήσουν στο χρήμα των επιδοτήσεων από τα διάφορα επενδυτικά πακέτα; Πόσο ισχύει αυτό για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που χρόνο με το χρόνο εκμεταλλεύονται ολοένα και πιο φτηνή εργατική δύναμη; Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ταξική υπέρ του κεφαλαίου και όχι «τιμωρητική» σε βάρος των εργαζομένων, όπως την παρουσιάζει η ΓΣΕΕ. Κάνουν ό,τι μπορούν για να κάμψουν αντιστάσεις και να αποπροσανατολίσουν τους αγώνες. Το αισιόδοξο είναι ότι και χτες, στις περισσότερες των περιπτώσεων, έμειναν να διαδηλώνουν τρεις κι ο κούκος, σε αντίθεση με τις μαζικές λαϊκές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Υποκρισία χωρίς τέλος

Δεν έχουν τέλος τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης στις πλάτες των συνταξιούχων. Ενώ ήδη έχει προεξοφλήσει νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, συνεχίζει να προκαλεί τους συνταξιούχους παίζοντας με τις λέξεις. Ετσι, στο κείμενο που έδωσε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) ο Γ. Κατρούγκαλος, γράφει ότι όσον αφορά στις επικουρικές, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος υποκαθίσταται από τον «κανόνα βιωσιμότητας». Οχι Γιάννης αλλά Γιαννάκης! Μα η εφαρμογή του «κανόνα βιωσιμότητας» του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) οδηγεί στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αφού πλέον η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά το Ταμείο από καμία άλλη πηγή. Τι απομένει, λοιπόν, εκτός από νέα περικοπή των επικουρικών συντάξεων; Και όμως, μπροστά σε αυτή την αναπόφευκτη εξέλιξη που η ίδια η κυβέρνηση δεν την αρνείται, συνεχίζει την κοροϊδία. Βλέπετε, για μήνες είχε κάνει σημαία ότι δε θα εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ότι δήθεν έδινε μάχες στα μαρμαρένια αλώνια της ΕΕ... Και τώρα που έφτασε η ώρα να εφαρμόσει τη ρήτρα, βαφτίζει το κρέας ψάρι. Γιατί το αποκλειστικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να σώσει τα προσχήματα και όχι να σώσει τις συντάξεις, όπως ισχυρίζεται.

Φτώχεια συνταξιούχων στη Γερμανία

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ που δημοσιεύει η «Deutsche Welle», φτώχεια απειλεί τους μελλοντικούς συνταξιούχους στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες - μέλη του οργανισμού. Η Μόνικα Κβάισερ, εμπειρογνώμονας του ΟΟΣΑ για συνταξιοδοτικά θέματα, εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του σημερινού συστήματος είναι «η απόλυτη σύνδεση της σύνταξης με το εργασιακό εισόδημα, η οποία δεν επιτρέπει καμία αναδιανομή προς όφελος των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει για παράδειγμα στην Ελβετία, στην Ολλανδία ή στη Νέα Ζηλανδία». Λέει, με άλλα λόγια, ότι οι μισθοί μειώνονται συνεχώς δραστικά και, σε συνδυασμό με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που δίνουν ελάχιστο μισθό και την ανεργία, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη φτώχεια των μελλοντικών συνταξιούχων. Τι προτείνουν οι μελετητές ως λύση για τη Γερμανία; Βασική σύνταξη για όλους («εθνική» τη λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) και μια δεύτερη αναλογική σύνταξη, με βάση τα εργάσιμα χρόνια, αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και προσλήψεις συνταξιούχων για δουλειά με αμοιβή «μίνι τζομπς», δηλαδή μισθό ύψους 450 ευρώ. Για όσους βρουν. Ποιος είπε ότι μόνο στην Ελλάδα τσακίζουν τις συντάξεις;

Δώρο - άδωρο της ΕΕ στα ΑμεΑ

Σε άρθρο της Μαριάνα Τίσεν, επιτρόπου της ΕΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα ατόμων με αναπηρία, στις 3 Δεκέμβρη, που δημοσίευσε η «Αυγή», αναφέρει: «Για να αποτελέσει η ψηφιοποίηση πραγματικό φορέα αλλαγής για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων ή άλλων ατόμων με λειτουργικούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους, θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, ώστε να καταστούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους προσιτά σε όλους. Στόχος της πρότασής μας είναι η δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών απαιτήσεων προσβασιμότητας για μια σειρά από βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υπολογιστές, μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, έξυπνα τηλέφωνα, τηλεοπτικό εξοπλισμό, τραπεζικές υπηρεσίες, ηλεκτρονικά βιβλία και ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι σχετικές ευρωπαϊκές απαιτήσεις προσδιορίζουν ποια χαρακτηριστικά πρέπει να είναι προσβάσιμα. Η σημερινή πρόταση αποτελεί ένα απτό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να κάνει αισθητή τη διαφορά για τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή, βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εσωτερική αγορά της ΕΕ». Μόνο που τα ΑμεΑ θα τα πληρώνουν όλ' αυτά τα αναγκαία για την ποιότητα της ζωής. Αφού για «βελτίωση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ» μιλά η επίτροπος. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα τα ειδικά σχολεία είναι είδος προς εξαφάνιση, το ύψος των επιδομάτων μειώνεται, ενώ σε όλο και περισσότερους κόβονται, η ανεργία μαστίζει ιδιαίτερα τα ΑμεΑ, οι οικογένειές τους αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα λόγω φτώχειας, άρα όλα τα παραπάνω είναι δώρο - άδωρο, αφού δεν μπορούν να τα αγοράσουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ