Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Περιφερειακές εκλογές την Κυριακή

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στη σκιά των πολύπλευρων συνεπειών από το μακελειό της 13ης Νοέμβρη θα διεξαχθούν οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία, μεθαύριο Κυριακή 6 Δεκέμβρη, ενώ ένας δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 13 Δεκέμβρη. «Ασφάλεια» και οικονομία είναι τα βασικά θέματα στην προεκλογική ατζέντα, με την αστική τάξη να αναζητά τους καλύτερους υπερασπιστές των μέτρων που χρειάζεται, αφενός στο μέτωπο της «αντιμετώπισης των τρομοκρατών» (με τον όρο «τρομοκράτη» να χωρά πλέον οτιδήποτε απειλεί την «τάξη» που υπαγορεύουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων), αφετέρου στο ζήτημα της εφαρμογής μέτρων στήριξης της κυριαρχίας του γαλλικού κεφαλαίου έναντι των ανταγωνιστών του.

Οι εκλογές θα καθορίσουν τα συμβούλια στις 13 περιφέρειες στις οποίες είναι χωρισμένη πλέον η Γαλλία, μετά το νόμο που τις μείωσε από 22 που ήταν πριν. Στις αρμοδιότητες των περιφερειών περιλαμβάνονται και βασικές πλευρές της οικονομικής ανάπτυξης, ζητήματα που αφορούν τον κλάδο του Τουρισμού, την οργάνωση των Μεταφορών, την επαγγελματική εκπαίδευση κ.τ.λ.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου το εμφανίζουν να συγκεντρώνει συνολικά στην επικράτεια ένα 28%, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για τους «πόντους» που εκτιμάται ότι πήρε ειδικά μετά τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» του περασμένου Γενάρη και του Νοέμβρη. Στο 28% κυμαίνονται και οι επιδόσεις των «δεξιών» Ρεπουμπλικάνων του Ν. Σαρκοζί, αθροιστικά όμως με το «κεντρώο» MoDem του Φρανσουά Μπαΐρου (συνεργασία που δείχνει συχνά πλέον να «δοκιμάζεται»).

Το κυβερνών κόμμα των Ολάντ - Βαλς εμφανίζεται να ανακάμπτει με ένα 22%, αφού αρκετοί εκτιμούν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να ηγηθεί μιας επιχείρησης στήριξης της «εθνικής ενότητας» και «σωτηρίας» περιόρισε (προσωρινά;) τις απώλειες που την τελευταία διετία καταγράφει. Πολύ υψηλά αναμένονται να είναι ξανά τα ποσοστά της αποχής, που οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν στο 54%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ