Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Μεγαλώνει η ένταση, διευρύνονται οι συνέπειες

Η Μόσχα ανακοίνωσε και αναστολή των διαπραγματεύσεων για τον αγωγό «Turkish Stream»

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Αν κάποιος θεωρεί ότι αφού διέπραξε ένα προδοτικό έγκλημα πολέμου - τη δολοφονία δικών μας ανθρώπων - θα είναι δυνατό να γλιτώσει μόνο με περιορισμούς στο εμπόριο ντοματών, ή τα κατασκευαστικά έργα ...πλανάται πλάνην οικτράν», τόνισε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, από το βήμα της ετήσιας «ομιλίας προς το έθνος», αναδεικνύοντας ότι η πρόσφατη κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» θα επιδράσει μακροπρόθεσμα και βαθιά στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, και όχι μόνο. «Θα μετανιώσουν παραπάνω από μια φορά για ό,τι έκαναν. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι δράσεις θα αναλάβουμε», συμπλήρωσε, την ίδια περίπου ώρα που ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, ανακοίνωνε ότι αναστέλλονται πλέον και οι διαπραγματεύσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου «Turkish Stream», που από την αρχή είχε προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων σε επιχειρηματικά και κυβερνητικά επιτελεία.

Στο ίδιο έντονο ύφος, ο Πούτιν επισήμανε ότι «δε θα ξεχάσουμε αυτή τη συνενοχή με τους τρομοκράτες», επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για ευθεία στήριξη της Αγκυρας προς το λαθρεμπόριο καυσίμων που διεξάγει το «Ισλαμικό Κράτος» - «ΙΚ» (η Μόσχα εκτιμά ότι η κατάρριψη έγινε για να μη βομβαρδιστεί κομβόι τουρκικών φορτηγών που θα φόρτωναν πετρέλαιο). Μια μέρα πριν, στελέχη του ρωσικού υπουργείου Αμυνας είχαν δηλώσει ότι υπάρχουν επίσημα στοιχεία (π.χ. πλάνα δορυφόρων) που αποδεικνύουν τη συνεργασία των «τζιχαντιστών» με Τούρκους, ανάμεσά τους και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και μέλη της οικογένειας του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν.

Αμεση ήταν η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, που αντέτεινε και εκείνη με τη σειρά της «αποδείξεις» για ρωσική εμπλοκή στο λαθρεμπόριο καυσίμων του «ΙΚ», καταφεύγοντας και σε ωμό αντικομμουνισμό, αφού ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για «σοβιετική προπαγάνδα» και εξέφρασε απογοήτευση για την επανεμφάνιση των - όπως είπε - «ψεμάτων τύπου "Πράβντα"».

Προχτές, μιλώντας σε συνάντηση επιχειρηματιών, ο Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι «το να τιμωρείς τον επιχειρηματικό κόσμο και τους επενδυτές μιας χώρας αντί να διαπραγματεύεσαι με την ίδια τη χώρα δε συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο (...) Εκείνοι που υιοθετούν τη γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εκβιαστεί (...) Αν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει μια άλλη». Σ' αυτό το πλαίσιο, χτες, από το Μπακού ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι θα επιταχυνθούν τα έργα για την ολοκλήρωση και λειτουργία του αγωγού TANAP.

Στο μεταξύ, ήδη, αποτυπώνονται όλο και πιο καθαρά μια σειρά από συνέπειες για διάφορες εταιρείες και στις δύο χώρες, που είχαν υψηλό βαθμό «έκθεσης» στις αντίστοιχες χώρες, ενώ παράλληλα ήδη εξετάζονται διάφορες «εναλλακτικές» που θα έχουν το δικό τους αντίκτυπο στον «οικονομικό χάρτη» της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Τούρκων Εξαγωγέων (ΤΙΜ), Μεχμέτ Μπουγιούκεκσι, δήλωσε ότι εξαιτίας και των «γεωπολιτικών κινδύνων» οι τουρκικές εξαγωγές το Νοέμβρη κατέγραψαν μείωση σε σχέση με πέρυσι κατά 10,5%, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην μπερδεύουν το εμπόριο και την πολιτική. «Εμπόριο και πολιτική θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητα. Οι πολιτικές σχέσεις μπορούν να ανακάμψουν γοργά, οι οικονομικές δεν ανακάμπτουν σε μια μέρα», υποστήριξε, εξηγώντας ότι, ήδη, υπήρχε πτώση στις εμπορικές συναλλαγές των δύο πλευρών, εξαιτίας των «οικονομικών προβλημάτων στη Ρωσία», με αποτέλεσμα οι τουρκικές εξαγωγές από κλάδους όπως κλωστοϋφαντουργία, χημική βιομηχανία και αυτοκινητοβιομηχανία να έχουν μειωθεί κατά 50%.

Πάντως, στη Ρωσία, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις στο διάταγμα για την απαγόρευση απασχόλησης Τούρκων, μεταξύ άλλων για μια λίστα επιχειρηματιών «που θα εγκριθεί από την κυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μεταφοράς πετρελαίου «Τράσνεφτ», Νικολάι Τοκάρεφ, υποστήριξε ότι η Τουρκία θα φτάσει να χάνει μέχρι και 440 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο αν τα Στενά της Μαύρης Θάλασσας κλείσουν για το ρωσικό πετρέλαιο.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, ξεκίνησε στο Βελιγράδι, στο περιθώριο συνάντησης του ΟΑΣΕ, συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Σ. Λαβρόφ και Μ. Τσαβούσογλου, η οποία ωστόσο δεν αναμενόταν να αλλάξει σημαντικά κάτι στο κλίμα έντασης που αυξάνεται στις διμερείς σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ