Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Νέα πλατιά σύσκεψη στις 6 Δεκέμβρη στη Λάρισα

Θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί η παραπέρα κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός των αγροτικών κινητοποιήσεων

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών
Η κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός των αγροτικών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές του Νοέμβρη σε διάφορες περιοχές της χώρας, θα αποφασιστεί σε νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις 6 Δεκέμβρη, στη Λάρισα.

Η μαζική συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων - αλλά και τρακτέρ - στις κινητοποιήσεις που έγιναν μέχρι τώρα στη Θεσσαλία (Καρδίτσα, Τύρναβος, Αγιά, Τρίκαλα), έχουν συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος αγωνιστικής ανάτασης και αισιοδοξίας, όχι μόνο στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, αλλά και σ' ολόκληρη την Ελλάδα.

Μετά απ' αυτό τον κύκλο των τοπικών κινητοποιήσεων, περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες δείχνουν διαθέσεις να συμμετέχουν στις δράσεις που αποφασίζει συλλογικά και οργανώνει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως αυτό εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ.

Η παραπέρα κλιμάκωση της πάλης στόχο έχει να εμποδίσει τα νέα σκληρά μέτρα που προωθούνται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ και το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αλλωστε, στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, γίνεται τώρα καλύτερα αντιληπτό ότι η εφαρμογή αυτών των νέων μέτρων, σε συνδυασμό με τα χρόνια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ΚΑΠ της ΕΕ, θα επιταχύνει το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμά τους και την παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα.

Πανθεσσαλική σύσκεψη στην Καρδίτσα

Στη Θεσσαλία, οι κατά τόπους κινητοποιήσεις συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη, με τη συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας και την ερχόμενη Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, με το συλλαλητήριο με τρακτέρ, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων.

Παράλληλα, πραγματοποιείται, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στον Παλαμά Καρδίτσας, πανθεσσαλική σύσκεψη που οργανώνουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ο πρόεδρός της, Β. Μπούτας, υπογράμμισε ότι κανένας μικρομεσαίος αγρότης δεν πρέπει να λείψει από την πανθεσσαλική σύσκεψη, ούτε και από τη συντονισμένη πανελλαδικά κινητοποίηση. «Πάνε να μας ξεπαστρέψουν και θα το πετύχουν αν δεν ριχτούμε όλοι στη μάχη, μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που είναι οι φυσικοί σύμμαχοί μας», είπε χαρακτηριστικά.

Κατήγγειλε ότι, τις τελευταίες μέρες, εκτοξεύονται απειλές προς τους αγρότες της περιοχής από τις τράπεζες ότι θα τους πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια και από τη ΔΕΗ ότι θα τους κόψουν το ρεύμα. «Ας μη το διανοηθούν κι ας μην τολμήσουν να το πράξουν, γιατί θα μας βρουν όλους απέναντί τους», τόνισε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο ΕΛΓΑ καθυστερεί πολύ να ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις των ζημιών που έχουν προκληθεί στα βαμβακοχώραφα από τις συνεχείς βροχοπτώσεις κι άλλες αιτίες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη δίνονται αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, αλλά και να μην μπορεί να γίνει το όργωμα και γενικότερα η προετοιμασία της νέας σποράς, αφού πρέπει να παραμένουν στα χωράφια τα «φυτά - μάρτυρες», τα οποία χρειάζονται για να γίνουν οι εκτιμήσεις.

«Πληρώνουμε τα μαλλιοκέφαλά μας οι αγρότες για ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και όταν παθαίνουμε ζημιές και τον χρειαζόμαστε, δεν ανταποκρίνεται και μας κοροϊδεύουν από πάνω», σημείωσε. Τέλος, επεσήμανε ότι σε αναβρασμό βρίσκονται οι αμπελουργοί, ακούγοντας τα «μαύρα μαντάτα» για αυξημένη φορολογία στο κρασί και το τσίπουρο.

Τη συμμετοχή τους στην πανθεσσαλική σύσκεψη, καθώς και στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, αποφάσισαν οι αγρότες της περιοχής, σε σύσκεψη που οργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Πλατυκάμπου Λάρισας.

Στην υπόλοιπη χώρα

Σε μαζική συμμετοχή στο πρόγραμμα δράσης που αποφάσισαν, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας και Πρέβεζας, το Μπλόκο Ωρωπού Πρέβεζας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας και η Επιτροπή Αγροτοκτηνοτρόφων Θεσπρωτίας. Στις 2 Δεκέμβρη, θα γίνουν κατά τόπους κινητοποιήσεις ενάντια στο αποδυνάμωνα των Κέντρων Υγείας και γενικότερα για τα ζητήματα Υγείας - Πρόνοιας και Ασφαλιστικού. Επίσης, κινητοποιήσεις θα γίνουν τη μέρα κατάθεσης για ψήφιση του προϋπολογισμού.

Παναγροτικό συλλαλητήριο οργανώνουν η Γραμματεία Κοζάνης της ΠΑΣΥ και ο Αγροτικός Σύλλογος Βοΐου, αύριο Πέμπτη, στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Καλούν τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ