Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παράξενο ενδιαφέρον...

Πολύς πόνος χτες στα άρθρα του αστικού Τύπου για τις εξελίξεις στη ΝΔ. Το πιο παράξενο ενδιαφέρον για τη ΝΔ όμως το έδειξε η «Αυγή», η οποία μέσα από το κύριο άρθρο της ανησυχεί για τις εξελίξεις και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι άπειρη - λέει - και ως εκ τούτου χρειάζεται μια στιβαρή αξιωματική αντιπολίτευση να συμβάλει με προτάσεις! Δίκιο έχουν. Ετσι κι αλλιώς μία πολιτική, αυτήν του κεφαλαίου, υπηρετούν και το αστικό πολιτικό σύστημα για να λειτουργεί σωστά, εγκλωβίζοντας μάζες εργαζομένων, χρειάζεται τουλάχιστον δύο να κόβουν και να ράβουν.

Είναι προφανές ότι τα εργατικά - λαϊκά στρώματα δεν έχουν συμφέρον να ανησυχούν για το πώς θα στηθούν καλύτερα οι δύο πόλοι του αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε να εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση και από κοινού να υπηρετούν το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων, του λαού.

Η Χάσνα, η Ναμπίλα και το δούλεμα ... σύννεφο

Την προηγούμενη βδομάδα, η «Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν» ήταν η νεαρή ξαδέλφη του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ («εγκέφαλου» του μακελειού στο Παρίσι) που τα μεγαλύτερα αστικά διεθνή ΜΜΕ εμφάνιζαν ως «πρώτη γυναίκα βομβίστρια αυτοκτονίας στην Ευρώπη» και από κοντά και τα δικά μας. Αναλυτικά ρεπορτάζ «αποκάλυπταν» πώς μια νεαρή μουσουλμάνα, που μεγάλωσε σε γκέτο του Παρισιού και «προβληματική» οικογένεια, βρήκε «καταφύγιο» σε «πυρήνες» τρομοκρατών τζιχαντιστών, «στολίζοντας» μάλιστα τις αποκαλύψεις με φωτογραφίες για τον «άσωτο βίο» της κοπέλας πριν «ριζοσπαστικοποιηθεί στο Ισλάμ».

Μετά, ακολούθησαν ανακοινώσεις της γαλλικής αστυνομίας ότι τελικά η κοπέλα δεν ήταν αυτή που ανατινάχτηκε στο κτίριο στο Σαν Ντενί, όπου έγινε η έφοδος του στρατού, αλλά ένας άνδρας. Στη συνέχεια η εικονιζόμενη στις «αποκαλυπτικές» φωτογραφίες εμφανίστηκε μια βδομάδα μετά να δηλώνει ότι ζει στο... Μαρόκο, ότι λέγεται Ναμπίλα και δεν έχει καμιά σχέση με την Χάσνα. Οσο για τις φωτογραφίες της, όταν ήταν στο Παρίσι, αυτές τις πούλησε μια πρώην φίλη της (που ήταν λίγο διαταραγμένη) σε Βρετανό «δημοσιογράφο».

Αγνωστο τι μας περιμένει στη συνέχεια. Τα αντικειμενικά ΜΜΕ παρουσιάζουν σκουπίδια για ειδήσεις, μετά αναιρούν ό,τι παρουσίαζαν ως «αποκάλυψη» χωρίς να τρέχει τίποτε. Η αλήθεια για την Χάσνα και την Ναμπίλα είναι το μόνο πράγμα που σίγουρα δε θα μάθουμε. Η αλήθεια, όμως, για το ρόλο των «αντικειμενικών» ΜΜΕ είναι ήδη γνωστή: Ο ρόλος τους στην αποχαύνωση των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να χάνονται ...στις λεπτομέρειες και να χάνουν την ουσία, ότι οι ιμπεριαλιστές κατασκευάζουν διάφορα εργαλεία και αξιοποιούν όλες αυτές τις βολικές τρομοκρατικές «ειδήσεις».

Μια πλευρά...

«Είναι πολύ δύσκολο, κάτω από τα νέα δεδομένα, να επιτευχθεί αυτή η συμμαχία», έσπευδαν «αντικειμενικοί» δημοσιογράφοι και αναλυτές να διαπιστώσουν χτες, από την πρώτη στιγμή που έφταναν πληροφορίες για την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου στη Συρία.

Η διαπίστωση αυτή έχει τη σημασία της, γιατί αφορά μια πλευρά των τελευταίων εξελίξεων. Ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πως η Γαλλία επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στην εκστρατεία ενάντια στον ISIS και σε αυτή την προσπάθεια θέλει και ΝΑΤΟικά κράτη, θέλει όμως και άλλα όπως η Ρωσία.

Ομως, οι αντιθέσεις στο στρατόπεδο των επίδοξων συμμάχων είναι η βασική αιτία των εξελίξεων στη Συρία και αυτό ήρθε να αποδείξει με περίτρανο τρόπο το «θερμό επεισόδιο» Τουρκίας - Ρωσίας.

Την ώρα, βεβαίως, που ετοιμάζεται νέος, αγριότερος πόλεμος στη «γειτονιά», ο λαός κανένα ενδιαφέρον δεν πρέπει να έχει για το πώς ανασυντάσσονται οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, γιατί - είτε έτσι, είτε αλλιώς - αυτός καλείται να γίνει κρέας για τα κανόνια του ιμπεριαλιστικού πολέμου...

Αρχίζουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας;

Πληροφορίες που φτάνουν στην εφημερίδα μας, αναφέρουν ότι μετά την ψήφιση του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που επιτρέπει να βγαίνουν στο σφυρί ακόμα και πρώτες κατοικίες εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, ορίζονται πλειστηριασμοί μέσα στο Γενάρη του 2016. Κι αυτό γιατί το καθεστώς προστασίας έχει ήδη λήξει από το τέλος Οκτώβρη του 2015, αλλά στην πράξη υπάρχει πρόθεση να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του 2015. Μάλιστα, υπάρχει συγκεκριμένη περίπτωση, με ορισμό μέρας πλειστηριασμού μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Γενάρη και από τα στοιχεία των ακινήτων που έχουμε στη διάθεσή μας, προκύπτει ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να είναι πρώτη κατοικία... Ετσι κι αλλιώς, πάντως, ο αντιλαϊκός νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή θα βρει απέναντί του την οργανωμένη απάντηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με στόχο να μη βγει στο σφυρί ούτε ένα σπίτι φτωχού. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους κυβέρνηση - τραπεζίτες - επενδυτικά funds...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ