Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
Να επισπευσθούν τα έργα προστασίας και θωράκισης

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ σε χωριά που επλήγησαν από το σεισμό

(Του απεσταλμένου μας Γιώργου ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ)

Τα χωριά Δράγανο και Αθάνι, που επλήγησαν περισσότερο από την ισχυρή σεισμική δόνηση στη Λευκάδα πριν δύο μέρες, επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σταύρο Τάσσο, βουλευτή του Κόμματος, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος στους πληγέντες κατοίκους, επισημαίνοντας την ανάγκη της άμεσης αποκατάστασης των καταστροφών και της αποζημίωσής τους από την κυβέρνηση.

Οι κάτοικοι των δύο χωριών εξακολουθούν να περνούν δύσκολες ώρες, καθώς το δίκτυο υδροδότησης δεν έχει αποκατασταθεί, ρεύμα δεν υπάρχει, ενώ δεν έχει λυθεί ούτε το ζήτημα της διανυκτέρευσής τους, με αποτέλεσμα να περνούν τις νύχτες είτε στα αυτοκίνητά τους, είτε σε σπίτια συγγενών. Οι καταγραφές των ζημιών γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Οι πρώτες εκτιμήσεις από τις αυτοψίες των ειδικών κλιμακίων στις πληγείσες περιοχές αναφέρουν ότι δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί καταστροφές. Με βάση τους προχτεσινούς ελέγχους σε 120 κατοικίες, οι 86 κρίθηκαν με ζημιές και προβλήματα, οι 20 από αυτές σημάνθηκαν με κόκκινο, οι άλλες με κίτρινο και 34 κρίθηκαν κατοικήσιμες. Σε όλα τα σπίτια μεγάλες ζημιές έχει υποστεί η οικοσκευή.

Οι επαρχιακοί δρόμοι που οδηγούν στον Αγιο Νικήτα ήταν κλειστοί, διότι σημειώνονταν κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο οδόστρωμα. Οι κάτοικοι ζητούν να γίνουν έργα αντιστήριξης στις πλαγιές του βουνού που βρίσκεται πάνω από τα δύο χωριά, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα φαινόμενα κατολίσθησης να επαναληφθούν. Σύμφωνα με σύσκεψη αρμοδίων, το νοσοκομείο για δύο μέρες, χτες και σήμερα, θα δέχεται μόνο έκτακτα περιστατικά και αν υπάρξει ανάγκη νοσηλείας, οι ασθενείς θα μεταφερθούν σε άλλο νοσοκομείο εκτός Λευκάδας.

Από τη συζήτηση με τους κατοίκους των πληγέντων χωριών
Από τη συζήτηση με τους κατοίκους των πληγέντων χωριών
Κλιμάκια μηχανικών που προχώρησαν σε ελέγχους, έκριναν ότι δεν είναι επικίνδυνο, ωστόσο, σε σύσκεψη αρμοδίων που έγινε, αποφασίστηκε το νοσοκομείο να μη νοσηλεύσει ασθενείς για δύο μέρες. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι παλαιάς κατασκευής, ενώ ζημιές είχε υποστεί και από το σεισμό του 2003. Την πρώτη μέρα λειτουργίας των γραφείων όπου ζητούνται αυτοψίες σε κτίρια, σε Περιφέρεια και Δήμο, υποβλήθηκαν 160 αιτήσεις για έλεγχο κτιρίων και 15 για επιχειρήσεις και καταστήματα.

Ο Σταύρος Τάσσος αναφέρθηκε στην ανάγκη για αντισεισμική προστασία και θωράκιση της χώρας, η οποία δεν μπορεί να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, όπως κάνουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που δεν υλοποιούν με προτεραιότητα αυτά τα αναγκαία έργα υποδομής γιατί δεν εξασφαλίζουν υπερκέρδη στο κεφάλαιο. Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει η Πολιτεία να αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση όλων αυτών που έχουν πληγεί. Οσον αφορά τα κτίρια, δε θα πρέπει μόνο να επανέλθουν στην προ του σεισμού κατάσταση, αλλά θα πρέπει να γίνει και περαιτέρω ενίσχυση. Γιατί αν επανέλθουν στην προ του σεισμού κατάσταση, ένας σεισμός ανάλογου μεγέθους θα τα ξανακαταστρέψει. Επομένως, το ζητούμενο είναι αυτά τα κτίρια που τώρα έχουν πάθει ζημιές και βέβαια μπορούν να επισκευαστούν, να επισκευαστούν όχι για να επανέλθουν στην προ του σεισμού κατάσταση, αλλά για να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο. Πρέπει, επίσης, να παρθούν μέτρα για τη στέγαση και τη σίτιση αυτών των ανθρώπων που σήμερα δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους. Θα πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα αυτό. Θα πρέπει να επιδοτηθούν αυτοί που σήμερα είναι άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι».



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ