Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ Γ. ΠΑΝΟΥΣΗ
Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ της κυβέρνησης και του πρώην υπουργού της

Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για αδικήματα που έχουν σχέση με ενδεχόμενη διαρροή απορρήτων εγγράφων και παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, «φωτογραφίζοντας» τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση, η απάντηση του ίδιου του Γ. Πανούση σε αυτήν την κίνηση, καθώς και η κλήση του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είναι οι βασικές χτεσινές εξελίξεις στην υπόθεση που ξετυλίγεται γύρω από τις καταγγελίες του πρώην στελέχους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, η προαναφερθείσα μηνυτήρια αναφορά της κυβέρνησης για ενδεχόμενη διαρροή απορρήτων εγγράφων και στοιχείων στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και υποβλήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα και το γγ της κυβέρνησης, Μ. Καλογήρου. Να υπενθυμίσουμε ότι στα ΜΜΕ έχουν διαρρεύσει διάλογοι που είχε καταγράψει ο κοριός της ΕΥΠ, μετά τις καταγγελίες του πρώην υπουργού περί σχέσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την αποκαλούμενη τρομοκρατία. Η κατατεθείσα αναφορά αφορά όλα τα αδικήματα στα οποία μπορεί να υπαχθεί η ευρεία δημοσιοποίηση εγγράφων τα οποία φέρονται να είναι απόρρητα, όπως το απόρρητο που διέπει κάποιες υπηρεσίες, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας και υπεξαγωγή εγγράφων. Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς που την κατέθεσαν, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν τα έγγραφα είναι γνήσια ή όχι και αυτό είναι αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, όπως και αν το επίμαχο υλικό είναι νόμιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας Ευτ. Κουτζαμάνη ερευνά αν έχουν γίνει νόμιμα οι καταγραφές των επίμαχων συνομιλιών, δηλαδή αν έχει προηγηθεί η έκδοση βουλεύματος.

Από την πλευρά του, ο Γ. Πανούσης απάντησε στην εν λόγω κίνηση της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «νέα ολοκληρωτικού τύπου αντίληψη και πρακτική».

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη καλείται να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα στοιχεία που πιστοποιούν τις καταγγελίες του για διασύνδεση πολιτικών προσώπων με φυλακισμένους για υποθέσεις τρομοκρατίας. Την απόφαση αυτή πήρε χτες ομόφωνα η Επιτροπή, κάνοντας δεκτή τη σχετική πρόταση της προέδρου της, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η ΝΔ είχε καταθέσει πρόταση να κληθούν την ίδια μέρα και ώρα οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Παρασκευόπουλος και Ν. Τόσκας αντίστοιχα. Από το ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος πρότεινε οι δύο υπουργοί να κληθούν μία μέρα μετά την εξέταση του Γ. Πανούση. Τελικά αποφασίστηκε ότι η κλήση των δύο υπουργών θα κριθεί από τα όσα θα αναφέρει ο Γ. Πανούσης.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το αν τελικά θα κληθεί από την Επιτροπή και ο διοικητής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης.

  • Θέμα της χτεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ήταν και η ακρόαση του Τ. Αναστασάκου, ταξιάρχου της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου η Επιτροπή να γνωμοδοτήσει για το διορισμό του στη θέση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, για την αντικατάσταση του πρώην διοικητή Κ. Σταυρόπουλου, του οποίου τη θητεία χαρακτήρισαν επιτυχημένη. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή υπήρξε και σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο. Ο Ν. Τόσκας άφησε διάφορα υπονοούμενα σε βάρος του τελευταίου, για εμπλοκή του στην υπόθεση των υποβρυχίων και της «λίστας Λαγκάρντ», ενώ ο Ευ. Βενιζέλος κατήγγειλε τον υπουργό για «πολιτική αλητεία».

Το ΚΚΕ ψήφισε λευκό σε ό,τι αφορά το διορισμό του Τ. Αναστασάκου. Οπως ξεκαθάρισε ο βουλευτής του Κόμματος Μ. Συντυχάκης, δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά του ρόλου που διαδραματίζουν αυτές οι υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ