Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12287

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε λαϊκά σπίτια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις εντολές διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος που στέλνει η ΔΕΗ


ΣΕΛ.  7
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Βαρέλι χωρίς πάτο» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

ΣΕΛ.  3

Δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας

...κόντρα στις προσπάθειες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας

Eurokinissi

Η κυβέρνηση με επικοινωνιακά τρικ γύρω από τις διαπραγματεύσεις προσπαθεί να συντηρήσει το κλίμα της αναμονής και των προσδοκιών στους εργαζόμενους, προκειμένου ευκολότερα να περάσει τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα.

Ταυτόχρονα, όπου χρειαστεί, δε διστάζει να επιστρατεύει και την καταστολή, θέτοντας τα ΜΑΤ στη διάθεση της εργοδοσίας για να κάμψει εστίες αντίστασης των εργαζομένων, όπως έκανε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στα Γιάννενα. Το ίδιο, άλλωστε, έχουν κάνει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα.

Οι προσπάθειες κυβέρνησης και εργοδοσίας, είτε με την αξιοποίηση των αυταπατών, είτε των δυνάμεων καταστολής και των εκβιασμών, αλλά και με τη στήριξη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, να βάλουν εμπόδια στην απεργία δεν πρέπει να περάσουν. Ολοι στην απεργία και τα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.


ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Θετικό κλίμα»

«Θετικό κλίμα», «αναγνωρίστηκε η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος», «οι εκκρεμότητες θα κλείσουν τις επόμενες μέρες», «διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες μέρες ισχυρίζονταν ότι θα μπορούσε (σ.σ. η κυβέρνηση) να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης».

Οι παραπάνω φράσεις περιέχονται σε ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο (ΕΚΤ - Κομισιόν - ΔΝΤ - ESM).

Είναι ο καθρέφτης της πλέον κυνικής κυβερνητικής ομολογίας ότι αυτό που «παλεύει», αυτό που την ενδιαφέρει, αυτό που είναι το βασικό της ζητούμενο, είναι ένα και μοναδικό: να εγκριθεί άμεσα - από τους διεθνείς εταίρους της - μία ακόμα παρτίδα σκληρών αντιλαϊκών μέτρων ή τα «ισοδύναμα» αυτών. Δηλαδή, να εγκριθούν άμεσα όσα ζητούν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη των κερδών τους, για νέα πεδία κερδοφορίας τους.

Ποιο είναι το «θετικό κλίμα» στο οποίο αναφέρεται η συγκυβέρνηση; Μα ο «έντιμος συμβιβασμός μεταξύ της συγκυβέρνησης και των εταίρων της», για τον τρόπο με τον οποίο θα πάρουν τα επενδυτικά funds τα σπίτια όσων εργατικών νοικοκυριών δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια. `Η το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, που θα αναλάβει να παραχωρήσει σε επιχειρηματικούς ομίλους κρατικές εκτάσεις για να αναπτύξουν επενδυτικά σχέδια.

Το είπε άλλωστε κι ο Μοσκοβισί: «Η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι πολύ ικανοποιητική. Η μεγάλη πλειονότητα από τις προαπαιτούμενες δράσεις έχει ήδη εκπληρωθεί». Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το ...«θετικό κλίμα» έχει χτιστεί με δεδομένα όσα έχουν ήδη αποφασιστεί. Και αφορούν από την επιβολή νέων φόρων στα λαϊκά νοικοκυριά μέχρι τη μείωση των συντάξεων ή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στο «νέο Ασφαλιστικό», με τραγικές επιπτώσεις στους συνταξιούχους αλλά και τις νέες γενιές εργαζομένων.

Ποια «πρόοδος» «αναγνωρίστηκε»; Μα όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση, για παράδειγμα στον τομέα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Δηλαδή, όλα όσα πρέπει να γίνουν για να ενισχυθούν οι τραπεζικοί όμιλοι με ζεστό χρήμα από τον ESM, ώστε να προχωρήσουν σε νέα δάνεια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις. Επενδύσεις που θα γίνουν με δεδομένους τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, το πετσόκομμα στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ μετά την προχτεσινή συνεδρίαση, που αναφέρει ότι μέσα στη βδομάδα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρηματοπιστωτικό τομέα για να «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση των 2 δισ., είναι ενδεικτική.

Μετά απ' όλα αυτά, πράγματι «διαψεύστηκαν» όσοι έχουν απομείνει που μπορεί να υπέθεσαν ότι από τη δήθεν «σκληρή» διαπραγμάτευση θα μετριαστούν οι επιπτώσεις από τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί, ότι δε θα παρθούν μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, ότι δε θα ενισχυθούν οι τραπεζικοί όμιλοι, ότι δε θα φτύσουν αίμα τα λαϊκά - εργατικά νοικοκυριά για άλλη μια φορά. Πάντως, δε διαψεύστηκε σε καμία περίπτωση ο άθλιος και βρώμικος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο στο να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και να διαμορφώσει συνθήκες υποταγής του λαού σε αυτήν την πολιτική, στη λογική του «τι να κάνουμε, δε γίνεται διαφορετικά». Και αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα...

Δεν είναι ο μοναδικός δρόμος για το λαό αυτός που χαράσσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μοναδικός δρόμος για το λαό να του κλέβουν τον πλούτο που παράγει, να του δίνουν ένα ξεροκόμματο για να ζήσει. Αντίθετα, δρόμος που μπορεί να δώσει διέξοδο και προοπτική είναι εκείνος της οργάνωσης του αγώνα, για να ανατρέψει όλους αυτούς τους σχεδιασμούς. Μια καλή αρχή είναι η συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη.


«ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ» - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Εστειλαν τα ΜΑΤ να σπάσουν την απεργία

Νέα κατασταλτική επίθεση χτες το πρωί σε βάρος των εργαζομένων που περιφρουρούσαν την κινητοποίησή τους

Νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στην εταιρεία «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» εξαπέλυσαν οι δυνάμεις καταστολής, χτες το πρωί, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας ενάντια στις απολύσεις και στα σχέδια για μειώσεις στους μισθούς.

Την ευθύνη και αυτής της κατασταλτικής επίθεσης (είχε προηγηθεί άλλη μία το πρωί της Δευτέρας), που έγινε για να προστατευθούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας, φέρει η κυβέρνηση, η οποία, όπως και οι προηγούμενες, δε διστάζει να ρίξει τα ΜΑΤ πάνω σε εργάτες που παλεύουν για το μεροκάματο και τη δουλειά τους.


ΣΕΛ.  4  -  5


ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Θεσσαλία και Πελοπόννησος το επίκεντρο των κινητοποιήσεων

ΣΕΛ.  6
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Ο λαός και η νεολαία μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους

ΣΕΛ.  12  -  13
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στην «κρεατομηχανή» των κερδών των μονοπωλίων

ΣΕΛ.  16


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org