ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΕΗ ΑΕ
Απειλούν τα λαϊκά νοικοκυριά με μαζικές διακοπές ρεύματος

Στους εκβιασμούς για τα χαράτσια και τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών προστίθενται και αυτοί για τα χρέη προς τη ΔΕΗ...

Μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα είναι χιλιάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, καθώς κυβέρνηση και ΔΕΗ ΑΕ φαίνεται πως προετοιμάζουν το έδαφος για μαζικές διακοπές παροχής ηλεκτροδότησης. Σκοπός τους η ένταση των εκβιασμών απέναντι στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, ώστε πέρα από τα χαράτσια προς την εφορία και τις δόσεις των δανείων προς τις τράπεζες, να κόψουν κι από τις πιο στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης για να έχει λαμβάνειν η ΔΕΗ, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς την οποία ξεπερνούν πλέον τα 2,2 δισ. ευρώ.

Και όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, στην επιχείρηση αυτή αξιοποιείται η χιλιοειπωμένη επιχειρηματολογία περί «μπαταχτσήδων» καταναλωτών, που... «διαβιούν πολυτελώς» από τους οποίους θα ξεκινήσουν οι πρώτες 100.000 (!) διακοπές ρεύματος.

Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί ένα ακόμη πρόσχημα ότι εάν δεν προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος σε εκείνους που «έχουν αλλά σκόπιμα δεν πληρώνουν», τότε θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις τιμολογίων. Η αλήθεια βέβαια είναι πως από το 2008 μέχρι σήμερα οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, συνυπολογίζοντας τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, τέλη ΑΠΕ, αυξήσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και μια σειρά άλλες χρεώσεις, πρέπει να ξεπερνάνε το 70%. Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Συμβουλίου Ρυθμιστικών Αρχών Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα το διάστημα 2008 - 2013 είχε φτάσει το 60%.

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί λοιπόν των λαϊκών οικογενειών, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, συνδέονται άμεσα με τις αυξήσεις στα τιμολόγια - σε συνδυασμό βεβαίως με την γενική επίθεση στο λαϊκό εισόδημα - και όχι το αντίστροφο, όπως επιθυμεί να παρουσιάσει η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ και κατά προέκταση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και η κυβέρνηση. Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που και επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζονται και διευρύνονται οι κάθε είδους εκπτώσεις και μειώσεις στις χρεώσεις για τη λεγόμενη «ενεργοβόρο» βιομηχανία και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, τα χρέη προς τη ΔΕΗ από καταναλωτές χαμηλής τάσης, δηλαδή κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις αποτιμώνται στα 1,6 δισ. ευρώ, ενώ 300 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη από καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης, των μεγάλων επιχειρήσεων και των βιομηχανιών δηλαδή, και περίπου 250 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΑΤΡΑΣ
Κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ ενάντια στις διακοπές ρεύματος

Συνδικαλιστές ενημερώνουν τους διαδηλωτές για τα αποτελέσματα της συνάντησης με εκπροσώπους της ΔΕΗ
Συνδικαλιστές ενημερώνουν τους διαδηλωτές για τα αποτελέσματα της συνάντησης με εκπροσώπους της ΔΕΗ
«Δε θα αφήσουμε κανένα συνάδελφό μας χωρίς ρεύμα». Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν χτες το πρωί σωματεία και φορείς της Πάτρας, με την κινητοποίηση που οργάνωσαν στα γραφεία της ΔΕΗ, στην Ακτή Δυμαίων. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε απάντηση της επίθεσης που εξαπολύουν κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ, ανακοινώνοντας ότι η εταιρεία θα προχωρήσει άμεσα σε διακοπές ρεύματος, εξαιτίας οφειλών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην περιοχή της Αχαΐας 5.000 νοικοκυριά βρίσκονται στο στόχαστρο της ΔΕΗ, καθώς δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ή να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση. Οι συγκεντρωμένοι βρήκαν απέναντί τους τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ο διευθυντής της υπηρεσίας αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία τους και να ακούσει τα αιτήματά τους. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν μαζικά στο γραφείο του όπου, εκτός των άλλων, κατήγγειλαν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ηλικιωμένη γυναίκα που είναι μάλιστα ενταγμένη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ!

Στην κινητοποίηση καλούσαν το Συντονιστικό Συνταξιουχικών Οργανώσεων Πάτρας, το Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αχαΐας, το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αχαΐας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και παροχής υπηρεσιών Νομού Αχαΐας, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ), η Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αλεξιώτισσας και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Ζαβλανίου.

Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Θεόδωρος Τουλγαρίδης, πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πάτρας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της δημοτικής αρχής στον αγώνα τους. «Το πρόβλημα δε λύνεται με μια επίσκεψη στη ΔΕΗ αλλά θέλει αγώνα», τόνισαν οι εκπρόσωποι των φορέων, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία την Πέμπτη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10:30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

«Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ»

Διημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ στις 21 και 22 Νοέμβρη

Διημερίδα, με θέμα «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ», οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Νοέμβρη στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Το πλήρες πρόγραμμα της Διημερίδας είναι το ακόλουθο:

Σάββατο, 21 Νοέμβρη (17.00 - 20.00)

Κεντρική εισήγηση από την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι σκοποί, οι ιδέες και η στρατηγική του ΚΚΕ δεν είναι σημαία ευκαιρίας».

Παρεμβάσεις με θέμα:

«Η σχέση του Κόμματος με την εργατική τάξη. Ζητήματα στρατηγικής και τακτικής στην οργάνωση των αγώνων και του κινήματός της», από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η οικοδόμηση του Κόμματος στην εργατική τάξη, βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της στρατηγικής του», από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυριακή, 22 Νοέμβρη (10.00 - 13.00)

Ομιλία από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι ταξικοί αγώνες. Η πείρα και τα συμπεράσματα».

Παρεμβάσεις με θέμα:

«Η διαπάλη με τον οπορτουνισμό στο εργατικό κίνημα σε συνθήκες κρίσης», από τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Εργατικό κίνημα και ιμπεριαλιστικός πόλεμος», από τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η καπιταλιστική οικονομική κρίση, ένα μεγάλο μάθημα για τη νεολαία», από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Παράλληλες εκδηλώσεις
  • Σάββατο 21/11: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα (20.15 - 21.30), με θέμα: «Το εργατικό - επαναστατικό τραγούδι στο μεσοπόλεμο 1918 - 1935». Κάτω από τον τίτλο «Ενας δεν είμαι, μα χιλιάδες...», θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο εργατικό - επαναστατικό τραγούδι του μεσοπολέμου. Στο αφιέρωμα θα παρουσιαστούν γνωστά και άγνωστα ποιήματα και τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία αναδύονται για πρώτη φορά μετά από 95 περίπου χρόνια, μέσα από συλλογές των κομματικών εκδοτικών οργανισμών της περιόδου, οι οποίες φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος.

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται με την αρωγή του Χρήστου Λεοντή, θα ερμηνεύσουν ο Πάνος Μπούσαλης στο τραγούδι, το πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Coro και πολυμελής ορχήστρα οργάνων.

Την ενορχήστρωση και διασκευή των τραγουδιών καθώς και τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, τη διδασκαλία της χορωδίας η Ανθή Γουρουντή, ενώ στην αφήγηση μετέχουν οι ηθοποιοί Θέμης Πάνου και Λίλα Καφαντάρη.

  • Και τις δύο μέρες στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ θα λειτουργεί έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού από το Αρχείο του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870 - 1935, με τίτλο: «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε λαϊκά σπίτια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις εντολές διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με την εντολή της ΔΕΗ για άμεσες διακοπές ρεύματος ακόμα και σ' όσους δεν έχουν να πληρώσουν, η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της στα λαϊκά νοικοκυριά, με άμεσο τον κίνδυνο οικογένειες να βρεθούν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στο χειμώνα. Ενώ, έπονται οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, με την ανατροπή της όποιας προστατευτικής νομοθεσίας υπάρχει.

Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε λαϊκά σπίτια. Δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, κατάργηση όλων των φόρων στα τιμολόγια, απαγόρευση της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και επανασύνδεσή της στις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ