ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
«Επιστροφή στην κανονικότητα»

Το πόσο βιάζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ολοκληρωθούν με ...επιτυχία - δηλαδή με νέα αντιλαϊκά μέτρα - οι διαπραγματεύσεις με τους «εταίρους» της, δεν κρύβεται. Το έλεγαν προχτές από το Μαξίμου με non paper, το επανέλαβε χτες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Είπε: «Το κρίσιμο τώρα είναι να βγει "λευκός καπνός" και στα θέματα που έχουν απομείνει, έτσι ώστε να δοθεί η δόση, να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση των προαπαιτούμενων και να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστέρηση η πρώτη αξιολόγηση, για να περάσουμε σ' ένα κρίσιμο θέμα, την ελάφρυνση του χρέους, που είναι ήδη δρομολογημένη. Οσο πιο γρήγορα γίνει, όμως, τόσο αποτελεσματικότερο θα είναι το σήμα σταθεροποίησης της οικονομίας και επιστροφής στην κανονικότητα».

Για να γίνει αυτό που εννοούν ως «σταθεροποίηση της οικονομίας» και «επιστροφή στην κανονικότητα», πρέπει να προηγηθεί το τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων με το νέο Ασφαλιστικό, νέους φόρους, νέα μέτρα σε βάρος του λαού. Μέτρα που παίρνονται στην κατεύθυνση της ανάκαμψης των κερδών και του ανοίγματος νέων πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η ΕΡΤ και οι «μπαταχτσήδες με βίλες»

Το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ διεκδικεί επάξια τον τίτλο «υποστήριξης κυβερνητικού έργου» ή, αλλιώς, τίτλο κυβερνητικής προπαγάνδας. Συναγωνίζεται με αξιώσεις την πάλαι ποτέ ΝΕΡΙΤ...

Ακούσαμε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της Τρίτης: «Μπλακ άουτ ξεκινάει η ΔΕΗ στους μπαταχτσήδες, οι οποίοι διαβιούν πολυτελώς αλλά δεν πληρώνουν το ρεύμα». Και αμέσως μετά: «Η εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ δόθηκε. Η ΔΕΗ θα κόψει το ρεύμα σε 100.000 καταναλωτές μπαταχτσήδες που διαμένουν σε βίλες κι ενώ έχουν να πληρώσουν, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1.000 ευρώ». Δηλαδή, οι εντολές άμεσης διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, μέσα στο χειμώνα, αφορούν τους «έχοντας βίλες»! Δηλαδή, περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα κατοικούν σε βίλες; Κι ούτε ένας τους δεν πληρώνει ρεύμα; Εκεί στην ΕΡΤ δεν το ξέρουν άραγε ότι μια οικογένεια που μένει 2 - 3 λογαριασμούς πίσω στην πληρωμή της ΔΕΗ, με τα πάμπολλα χαράτσια που περιέχουν τα τιμολόγιά της, ανάμεσά τους και αυτό της ΕΡΤ, το χρέος της θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ; Κι ότι οι περισσότεροι απ' αυτούς τους καταναλωτές, στους οποίους θα διακοπεί το ρεύμα, είναι τέτοια νοικοκυριά;

Να τους θυμίσουμε μόνο ότι πολλοί απ' αυτούς τους μπαταχτσήδες πριν από λίγο καιρό απεργούσαν και διαδήλωναν ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ, για να υπάρχει στοιχειωδώς αντικειμενική ενημέρωση. Και φυσικά δεν είχαν κάτι τέτοιο στο νου τους...

Μνημείο υποκρισίας

Μνημείο υποκρισίας. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καλεί τους εργαζόμενους, όπως γράφει, «να δώσουν τη δική τους δυναμική απάντηση σε όλους αυτούς που με κάθε μέσο προσπαθούν να επιβάλουν τη συνέχιση των πολιτικών που οδήγησαν στην ισοπέδωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την αύξηση της ανεργίας και οδήγησαν σε απόγνωση χιλιάδες συμπολίτες μας», Αλήθεια, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι είναι αυτοί που προσπαθούν να επιβάλουν τη συνέχιση των ίδιων αντιλαϊκών πολιτικών; Γιατί δεν τους κατονομάζετε; Καμώνεστε ότι βρίσκεστε ακόμα στην αντιπολίτευση. Μιλάτε για εκβιασμούς. Μόνο που το δικό σας κόμμα είναι στην κυβέρνηση. Εσείς ασκείτε τους εκβιασμούς απέναντι στον ελληνικό λαό. Εσείς υπογράψατε το 3ο μνημόνιο. Τα προαπαιτούμενα έχουν και τη δική σας σφραγίδα, δεν τα ζητάνε μόνο οι δανειστές. Το κάλεσμά σας στην εργατική τάξη για την απεργία είναι πέρα για πέρα υποκριτικό, την ώρα που ως κυβέρνηση στέλνετε τα ΜΑΤ και συλλαμβάνουν απεργούς, όπως στα Γιάννενα. Πορεύεστε με όπλα την εξαπάτηση και το πολιτικό ψεύδος. Αλλά, όπως λέει και ο λαός μας, «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»!

Πιστή στο ταξικό συμφέρον

Εγραψε η «Καθημερινή» 8/11/2015: «Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναζητεί ήδη τη νέα επιχειρηματικότητα (...) αν δεν επιλύσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι "αριστερές" κυβερνήσεις, ο κ. Τσίπρας δε θα καταφέρει τίποτε, στο μόνο μέτωπο που μετρά για τον ψηφοφόρο όταν βρίσκεται μπροστά στην κάλπη: τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Είναι στοιχειώδες ότι ένα καλύτερο εισόδημα σημαίνει αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και ταυτοχρόνως διεύρυνση των ευκαιριών στην αγορά εργασίας». Για μια ακόμη φορά, η αστική προπαγάνδα ταυτίζει τη θέση των εργαζομένων με αυτή των επιχειρηματιών, υποστηρίζοντας ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα φέρει και άνοδο του εργατικού εισοδήματος. Ομως όλες οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, όπως το τσάκισμα των μισθών, της Ασφάλισης, το κόψιμο παροχών σε Υγεία, Πρόνοια, η ευρύτατη εφαρμογή ευέλικτης εργασίας κ.λπ., ήρθαν για να μείνουν και να εφαρμόζονται και στην περίοδο της ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας και των κερδών, υπηρετώντας το στόχο της ανταγωνιστικότητας. Αντε να δημιουργηθούν κάποιες θέσεις εργασίας κακοπληρωμένες. Ψέμα, λοιπόν, η άποψη που ταυτίζει την αύξηση του κέρδους με την αύξηση του εργατικού εισοδήματος. Πιστή, όμως, στο ταξικό καπιταλιστικό συμφέρον.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1875 Γεννιέται ο Ανατόλι Βασίλιεβιτς Λουνατσάρσκι, πρώτος Λαϊκός Επίτροπος Εκπαίδευσης της Σοβιετικής Ρωσίας.

1887 Τέσσερις από τους οκτώ εργάτες - συνδικαλιστές, που είχαν κατηγορηθεί για την προβοκατόρικη βομβιστική επίθεση σε εργατική συγκέντρωση στην πλατεία του Χεϊμάρκετ της Νέας Υόρκης στις 4 Μάη 1886, εκτελούνται δι' απαγχονισμού, μετά από σκηνοθετημένη δίκη, (πρόκειται για τους Πάρσονς, Σπάις, Φίσερ και Ενγκελ). Στόχος ήταν το χτύπημα του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ.

1880 Πραγματοποιείται η πρώτη ένοπλη επιχείρηση των Μπόερς (Ολλανδοί άποικοι στη Νότια Αφρική) κατά των Βρετανών.

1917 Οι εργάτες του Κιέβου παίρνουν τη σκυτάλη της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και ξεσηκώνονται.

1918 Στην Κομπιένη της Γαλλίας υπογράφεται ανακωχή μεταξύ της Γερμανίας και της Αντάντ, σηματοδοτώντας τη λήξη του Α' Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 20.000.000 ανθρώπους.

1934 Πανελλαδικά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας των παλαιών πολεμιστών για την εγκατάλειψή τους από το κράτος.

1938 Ο Ισμέτ Ινονού εκλέγεται Πρόεδρος της Τουρκίας, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1950.

1942 Γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στο μη κατεχόμενο έως τότε κομμάτι της Γαλλίας («Γαλλία του Βισί»), κυριεύουν τη Λιμόζ και το Βισί και φτάνουν μέχρι τα σύνορα με την Ισπανία. Την ίδια μέρα καταλαμβάνουν και την Κορσική με τη βοήθεια της Ιταλίας.

1945 Γεννιέται ο ηγέτης των Νικαραγουανών ανταρτών «Σαντινίστας» Ντανιέλ Ορτέγκα, Πρόεδρος της χώρας του το 1985 - 1990 και πάλι το 2007.

1990 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1934 με τίτλο «Τρακτέρ». Το 1934 εντάσσεται στο ΚΚΕ. Συνεργάστηκε με τον «Ριζοσπάστη», χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Γ. Σοστίρ, από αναγραμματισμό του ονόματός του. Τα γεγονότα του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη τον συγκλονίζουν και γράφει τον «Επιτάφιο». Πήρε ενεργό μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, ενώ μετά την απελευθέρωση, το 1948 - 1952, εξορίστηκε διαδοχικά σε Λήμνο, Μακρόνησο, Αϊ - Στράτη. Μετά την απελευθέρωσή του δραστηριοποιείται μέσα από την ΕΔΑ. Το 1956 τύπωσε τη «Σονάτα του σεληνόφωτος», για την οποία τιμήθηκε με το Α' Κρατικό Βραβείο ποίησης. Στη χούντα εξορίστηκε σε Γυάρο, Λέρο, αλλά λόγω της σοβαρής του ασθένειας και της διεθνούς κατακραυγής, τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι το 1970. Προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ το 1975, τιμήθηκε με το βραβείο «Λένιν» το 1977, κ.ά.

1990 Πεθαίνει ο ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης Αλέξης Μινωτής (πραγματικό όνομα Αλέξης Μινωτάκης).

2004 Πεθαίνει ο Γιάσερ Αραφάτ, ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και πρώτος Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ