Κυριακή 8 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΝΕΟ «ΠΑΚΕΤΟ» ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ
Κομμένο και ραμμένο στα ζητούμενα του κεφαλαίου

Ενα ακόμα πολυνομοσχέδιο με αντιλαϊκά προαπαιτούμενα ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις καθιερωμένες πια συνοπτικές διαδικασίες που επιλέγει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στην προσπάθειά της να περάσει ευκολότερα την αντιλαϊκή πολιτική της, η κυβέρνηση επέλεξε και αυτήν τη φορά τη μέθοδο του «σαλαμιού», αφήνοντας εκτός του συγκεκριμένου νομοσχεδίου μια σειρά μέτρα που θα προωθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα (όπως π.χ. το ζήτημα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» δάνεια). Το πολυνομοσχέδιο είναι ενταγμένο στο συνολικότερο μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων, στο οποίο έχει επιδοθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με στόχο την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου. Είναι συνέχεια των προηγούμενων βάρβαρων μέτρων.

Συγκεκριμένα, το νέο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε αποτελεί ένα πολυεργαλείο στην υπηρεσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσω του οποίου συνεχίζεται το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Γενικεύει το νόμο Λοβέρδου για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.Ενσωματώνει οδηγία της ΕΕ για τη λεγόμενη «ενεργειακή απόδοση», η οποία είναι ενταγμένη στους ανταγωνισμούς των ευρωενωσιακών μονοπωλίων με τα μονοπώλια άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων για τους ενεργειακούς πόρους, ενώ εξασφαλίζει νέα πεδία κερδοφορίας σε επιχειρηματικούς ομίλους, μέσα από τις ανακαινίσεις ρίχνοντας νέα βάρη στο λαό που θα κληθεί να τα πληρώσει. Αποχαρακτηρίζει αναδασωτέες εκτάσεις, εξυπηρετώντας επιχειρηματικά συμφέροντα. Επιδιώκει την «αναίμακτη» παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων, πετώντας ως «τυρί στη φάκα» στους κατοίκους της περιοχής τα πρώην Λιπάσματα Δραπετσώνας.

Ενδεικτικά ορισμένες χαρακτηριστικές διατάξεις
  • Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, με το άρθρο 51 του νομοσχεδίου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο από τα 60 ευρώ το «χιλιόλιτρο», εκτινάσσεται στα 200 ευρώ! Την ίδια ώρα, βέβαια, για τους εφοπλιστές παραμένει το πετρέλαιο εντελώς αφορολόγητο... Ο υπουργός Β. Αποστόλου, μιλώντας στη Βουλή, αφού υπενθύμισε στα άλλα αστικά κόμματα που δήθεν αντιδρούσαν, ότι «συναινέσαμε όλοι μαζί και ψηφίσαμε μία συμφωνία, η οποία όντως έχει επώδυνα σημεία για τους αγρότες», στη συνέχεια, εντείνοντας την πρόκληση απέναντι στη μικρομεσαία αγροτιά, πρόσθεσε ότι «και προεκλογικά είπαμε στον αγροτικό κόσμο ότι θα προσπαθήσουμε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις. Λέμε πολύ απλά στους αγρότες ότι θα χρησιμοποιήσουμε ως εργαλεία, πρώτον, την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ που θα υπάρξει με την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων. Και ότι μια δεύτερη παράμετρος είναι ο προσδιορισμός του επαγγέλματος του αγρότη, δηλαδή αυτός που λέμε εμείς κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, να τύχει διαφορετικής φορολογικής μεταχείρισης». Επιβεβαιώνεται ανοιχτά δηλαδή ότι η «απάλυνση των επιπτώσεων»,(πχ φοροαπαλλαγές), για την οποία μιλά η κυβέρνηση, αφορά στην πραγματικότητα τους μεγαλοαγρότες-καπιταλιστές, με εργαλείο και τον περιβόητο ορισμό του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», ο οποίος θα αποκλείει την μικρομεσαία αγροτιά,ωθώντας την στο ξεκλήρισμα,για τη συγκέντρωση της γης σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
  • Με το άρθρο 1, οι διατάξεις του νόμου Λοβέρδου, για την τροποποίηση του υπολογισμού των συντάξεων προς τα κάτω και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης που ενσωματώθηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό νόμο 4337 που ψήφισε το καλοκαίρι, «εφαρμόζονται ανάλογα και για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς». Αφορά αυτούς που αποχωρούν από την 1η Σεπτέμβρη, ενώ αίρει κάθε εξαίρεση για τους δημοσίους υπαλλήλους με ειδικές ανάγκες!
  • Τον μεγαλύτερο όγκο των 350 σελίδων του νομοσχεδίου καταλαμβάνουν τα άρθρα που αφορούν την ενσωμάτωση της οδηγίας 2012/27 της ΕΕ για την «ενεργειακή απόδοση». Η «ενεργειακή εξοικονόμηση» θα διασφαλίζεται καταρχήν από τις «ριζικές» ανακαινίσεις δημοσίων κτιρίων, μέτρο που θα επεκταθεί σε καταστήματα, λαϊκές κατοικίες και άλλες υποδομές, ενώ έρχονται και άλλες «δράσεις». Αφορά την υποχρέωση της Ελλάδας να συνεισφέρει στο στόχο της ΕΕ να εξοικονομηθεί περίπου 20% «πρωτογενούς Ενέργειας» έως το 2020, την οποία βέβαια θα πληρώσει ο λαός, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζονται νέα πεδία για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα αναλάβουν τις ...ανακαινίσεις. Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου μιλώντας στη Βουλή και για να δείξει ότι πρόκειται για προτεραιότητα του κεφαλαίου και όχι του λαού, ανέφερε ότι τα «σπίτια και τα μαγαζιά θα έχουν ενεργειακή απόδοση, αλλά θα πνίγονται από τη βροχή λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων», ή θα έχουν «κομμένο φως» από την ενεργειακή φτώχεια που φέρνει αυτή η πολιτική...

Α.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ