Σάββατο 7 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
Σχέδιο σταδιακής επέκτασης σε όλες τις επιχειρήσεις

...και για χτίσιμο του όποιου αφορολόγητου των νοικοκυριών μόνο μέσω καρτών

Στην τόνωση της μάζας των φορολογικών εσόδων του κράτους εστιάζει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη σταδιακή επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, στις κάθε είδους συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ,«ένα από τα διαθέσιμα μέσα για τον περιορισμό της παραοικονομίας είναι και η χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την πραγματοποίηση συναλλαγών», καθώς αυτές καταγράφονται στα τραπεζικά πληροφορικά συστήματα, διευκολύνοντας το φορολογικό έλεγχο των συναλλαγών και των εισοδημάτων.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας τις τελευταίες μέρες στη Βουλή, αλλά και σε εκδήλωση του ΣΕΒ, εστίασε σε βασικές πτυχές του σχεδίου της κυβέρνησης για την επέκταση του «πλαστικού χρήματος» σε όλες τις συναλλαγές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε, το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν:

-- Yποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών (POS) σε όλες τις νέες επιχειρήσεις και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα υποβάλουν δηλώσεις έναρξης δραστηριοτήτων από την 1/1/2016 και μετά.

-- Σταδιακή επέκταση των μηχανημάτων υποδοχής καρτών (POS) σε όλες τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, ακόμη και σε όσες έχουν ενταχθεί στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία» ή απλώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που έχουν λάβει.

-- Θεσμοθέτηση για κάθε επιχείρηση και κάθε ελεύθερο επαγγελματία ενός επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα εισέρχονται ως έσοδα (καταθέσεις) τα χρηματικά ποσά των εισπράξεων που πραγματοποιεί καθημερινά μέσω των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών των πελατών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα διεκπεραιώνονται από το διαδίκτυο. Από το λογαριασμό αυτό θα εξέρχονται ως έξοδα όλες οι επαγγελματικές δαπάνες της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία, π.χ. για πληρωμές προμηθευτών, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών ταμείων, μισθοδοσίας κ.λπ. Ο λογαριασμός αυτός θα είναι ακατάσχετος.

-- Το νέο σύστημα για υποχρεωτικές πληρωμές με κάρτες σχεδιάζεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και σε συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ.).

-- Το σύστημα αυτό θα προβλέπει «κίνητρα» και «επιβραβεύσεις».

-- Για τα νοικοκυριά, η χρήση της κάρτας θα «χτίζει» το αφορολόγητο όριο.

-- Θα τεθούν όρια ηλικίας, πάνω από τα οποία δεν θα υπάρχει υποχρέωση χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

-- Για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν από την αρχή πλήρη χρήση του συστήματος αυτού θα προβλέπεται μείωση των φορολογικών συντελεστών. Οι μειώσεις αυτές όμως θα ισχύσουν σταδιακά σε βάθος χρόνου, από τα επόμενα έτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ