Σάββατο 7 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λεφτά υπάρχουν

Διαβάζουμε στον Τύπο ότι τα πλοία που έχουν στην κατοχή τους οι Ελληνες εφοπλιστές πλησιάζουν τα 5.000, καταγράφοντας αύξηση κατά 202 σε σχέση με το 2014. Μάλιστα, το 2015 είναι η καλύτερη χρονιά για τον ελληνόκτητο στόλο, που αριθμεί περισσότερα πλοία και από το 2009, παρά τις μειώσεις που κατέγραψε στα χρόνια της κρίσης. Σε οικονομική εφημερίδα διαβάζουμε επίσης: «Ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ τα κέρδη των 500 μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα» για το 2014. Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι η θεαματική αύξηση των κερδών κατά 18,3% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, επιτεύχθηκε παρά την πολύ μικρότερη αύξηση του κύκλου εργασιών, που σημαίνει ότι ο τζίρος παρέμεινε σχεδόν ο ίδιος, αλλά μεγάλωσε το ποσοστό του κέρδους. Εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η μείωση των «λειτουργικών εξόδων» και κυρίως της τιμής της εργατικής δύναμης συνέβαλε προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς αυτή την περίοδο φαίνεται πως «ωριμάζουν» οι περικοπές και οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που νομοθέτησαν οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως, και μέσα στην κρίση λεφτά υπάρχουν, αλλά βρίσκονται συγκεντρωμένα στα χέρια των εφοπλιστών και των άλλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Προϋπόθεση, όμως, για να υπάρχουν λεφτά στα χέρια τους, είναι να φτωχαίνει ολοένα και περισσότερο ο λαός, μέχρι να το πάρει απόφαση και να τους πετάξει από το σβέρκο του...

Αθλια εικόνα...

Το ότι οι άνθρωποι του μόχθου στερούνται υπηρεσιών Υγείας αν δε βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, είναι γεγονός που το ζουν όσοι έχουν τέτοια ανάγκη. Μια τέτοια εικόνα, που μάλλον είναι χειρότερη, δίνει έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία αναφέρει ότι: Το 2013, ένας στους δέκα Ελληνες που αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας δεν πήγε για θεραπεία λόγω κόστους, συμπληρώνοντας ότι λόγω κρίσης υπερδιπλασιάστηκε αυτός ο αριθμός. Το 2013 ήταν για την Ελλάδα ο τέταρτος συνεχόμενος χρόνος που οι συνολικές δαπάνες υγείας μειώθηκαν, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ που έχουν αύξηση των δαπανών υγείας. Οι συνολικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας ανά κάτοικο το 2013 ήταν 2.366 δολάρια, σχεδόν 1.100 λιγότερα από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που είναι 3.453 δολάρια. Το 31% των δαπανών υγείας στην Ελλάδα προέρχεται κατευθείαν από τις τσέπες των εργαζομένων, αρκετά πάνω από το μέσο όρο ιδιωτικών δαπανών υγείας στις χώρες του ΟΟΣΑ, που είναι 19%. Στην Ελλάδα, τα ποσά που πλήρωσαν τα νοικοκυριά για επισκέψεις σε γιατρό, εξετάσεις, φάρμακα κ.ά. αποτελούν (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013) το 4,1% των αγορών τους για υλικά και υπηρεσίες. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ ήταν 2,8%. Ολα αυτά, δε, την ώρα που η κυβέρνηση κάνει νέες μειώσεις κρατικών δαπανών στον τομέα της Υγείας. Αποκαλυπτικά στοιχεία που δείχνουν την εξαθλίωση της ζωής των λαϊκών ανθρώπων. Θα το αφήσουμε έτσι να περνάει; `Η θα αντεπιτεθούμε;

Ερώτημα...

Το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, εισήγαγε νέο πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών Υγείας και τη χορήγηση φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ και στους δικαιούχους βιβλιαρίου απορίας. Μέχρι σήμερα, τα φάρμακα των απόρων διατίθενται μόνο από φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ χωρίς να πληρώνουν συμμετοχές. Με το νέο πλαίσιο θα τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία. Το ερώτημα είναι αν με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο θα επιβληθούν για πρώτη φορά συμμετοχές ή εξ ολοκλήρου πληρωμές και στους άπορους - ήδη άνεργοι κι ανασφάλιστοι πληρώνουν συμμετοχές όπως και οι ασφαλισμένοι. Μήπως το υπουργείο βρήκε έναν «εύσχημο» τρόπο να «ελαφρύνει» τα δημόσια νοσοκομεία από το κονδύλι για τα φάρμακα των άπορων αρρώστων, φορτώνοντας το κόστος στους ίδιους;

Απαλλαγές στο κεφάλαιο...

«Καθαρή και βιώσιμη λύση» για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων ζητά ο Ν. Δένδιας της ΝΔ με άρθρο του σε πρωινή εφημερίδα. Και τι ζητά; «Ρύθμιση και διαγραφή σημαντικού μέρους των οφειλών βιώσιμων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, ώστε ν' "αναπνεύσουν" οικονομικά. Διαγραφή χρεών και κατά κεφάλαιο, όχι μόνον προς τις τράπεζες, αλλά και προς το Δημόσιο. Εφόσον μια επιχείρηση παρέχει εχέγγυα βιωσιμότητας, είναι πιο ωφέλιμο για την εθνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον να συμπεριληφθεί στη διαγραφή αυτή κατευθείαν και μέρος των χρεών προς το Δημόσιο. Την επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων με επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού τους μέσω του ΕΣΠΑ και με μικρότερους συντελεστές φορολογίας, ως αντιστάθμισμα του ηθικού κινδύνου (moral hazard) που προκαλεί η τακτοποίηση των "κόκκινων" δανείων, δηλαδή του "ρίσκου" διάχυσης στην πραγματική οικονομία μιας κουλτούρας αθέτησης των πληρωμών, καταστροφικής για την εμπορική πίστη και τη συλλογική ηθική». Ζητά, δηλαδή, πλούσιες παροχές προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, ως κίνητρο διευκόλυνσης της ανάκαμψης της κερδοφορίας τους και επενδύσεων. Ο,τι δηλαδή πασχίζει και η κυβέρνηση, με διαφορετικό βεβαίως περιεχόμενο και δοσολογία στα κίνητρα, που σχετίζονται με διευκολύνσεις και απαλλαγές στα «κόκκινα» δάνεια, νέες γενναίες φοροελαφρύνσεις κ.λπ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1867 Γεννιέται η πολωνικής καταγωγής Γαλλίδα φυσικός και χημικός Μαρί Κιουρί (βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911).

1913 Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος.

1917 Στις 7 Νοέμβρη (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) η εξέγερση που είχε ξεσπάσει στην Πετρούπολη της Ρωσίας αναπτύσσεται γοργά. Η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση άρχιζε τη νικηφόρα πορεία της. Επαναστατικές εκδηλώσεις είχαν ξεσπάσει επίσης ταυτόχρονα στη Μόσχα, στο Μινσκ, στην Κρονστάνδη κ.α. Στις 10 το πρωί, η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή δημοσιεύει διάγγελμα του Β. Ι. Λένιν με τίτλο «Προς τους πολίτες της Ρωσίας!», με το οποίο αναγγέλλει τη νικηφόρα πορεία της Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Το ίδιο πρωί ο Λένιν μιλάει στην Ολομέλεια του Σοβιέτ της Πετρούπολης και δηλώνει πως η Επανάσταση πραγματοποιήθηκε. Ο Κόκκινος Οχτώβρης έγινε σταθμός και εφαλτήριο της δράσης και της τεράστιας προσπάθειας εκατομμυρίων απλών ανθρώπων του μόχθου, για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης. Ηταν το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός στον 20ό αιώνα, που άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα της κοινωνικής εξέλιξης στην ανώτερη βαθμίδα της, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

1921 Ιδρύεται το Ιταλικό Εθνικό Φασιστικό Κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι.

1922 Συνέρχεται το 4ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (7/11-3/12/1922), το τελευταίο που λαμβάνει χώρα με την καθοδήγηση του Β. Ι. Λένιν.

1926 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο κόμμα έρχεται το Κόμμα των Φιλελευθέρων με 31,63%. Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών, Αγροτών και Προσφύγων (ΚΚΕ) συγκεντρώνει 41.982 ψήφους (4,38%).

1929 Κλίμα τρομοκρατίας επικρατεί στα κύρια Εργατικά Κέντρα της Ελλάδας, με την κυβέρνηση Βενιζέλου να προσπαθεί να καταπνίξει κάθε εορτασμό της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Παρά τις απαγορεύσεις και την τρομοκρατία ωστόσο, στην Αθήνα γίνονται δύο συγκεντρώσεις, στο εργοστάσιο φωταερίου και τη Λαχαναγορά. Η αστυνομία επιτίθεται κατά των συγκεντρωμένων και συλλαμβάνει τον ομιλητή, τον οποίο όμως απελευθερώνουν οι εργάτες. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα κ.ά. εργατουπόλεις της Ελλάδας. Δεκάδες εργάτες σέρνονται τις επόμενες μέρες στα δικαστήρια σε Αθήνα, Πειραιά, Ελασσόνα, Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και αλλού, για παράβαση του «Ιδιώνυμου».

1932 Ο Ρούσβελτ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1943 Γεννιέται η Καναδή τραγουδοποιός Τζόνι Μίτσελ (πραγματικό όνομα Τζόαν Αντερσον).

1980 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Στιβ Μακ Κουίν.

1992 Πεθαίνει ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας, την περίοδο της αντεπανάστασης του 1968.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ