Σάββατο 7 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τίποτα όρθιο

Ενόψει του Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να εισπράξει από τους εταίρους της στην ΕΕ μια επιβράβευση για την έως τώρα εφαρμογή της πολιτικής της. Επιβράβευση την οποία ήδη προανήγγειλε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, τόσο κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στην Αθήνα, όσο και την Πέμπτη παρουσιάζοντας τις προβλέψεις της Κομισιόν. Για ποιο πράγμα θα πάρει «μπράβο»; Οχι μόνο για την εκτίμηση Μοσκοβισί ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να δουλεύουμε καλύτερα», αλλά και για πιο πρακτικά θέματα: Πρώτο, για το γεγονός ότι η Κομισιόν εκφράζει «ενθουσιασμό για τις μεταρρυθμίσεις του Αυγούστου», δηλαδή όσα αντιλαϊκά μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί και η εφαρμογή τους βαραίνει ήδη τη ζωή των εργαζομένων. Και, δεύτερο, για τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι ένα ακόμα αντιλαϊκό «πακέτο» μέτρων θα έχει νομοθετηθεί «μέσα στο Νοέμβρη». Γι' αυτό ο Μοσκοβισί δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών. Τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της «ελληνικής οικονομίας» (δηλαδή, του καπιταλισμού) είναι η εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, με «πρώτα βασικά βήματα» την εφαρμογή του «πακέτου» των προαπαιτούμενων, τη «θετική απόφαση» από το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, «προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί με την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου με τα προαπαιτούμενα». Προαναγγέλλει, δηλαδή, ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Διαλύοντας κάθε αυταπάτη, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, με ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα, έκανε καθαρό αυτό που η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει πίσω από το εφεύρημα των «ισοδύναμων», με τα οποία προσπαθεί να πείσει το λαό ότι δεν έχει και τόση σημασία τι αντιλαϊκά μέτρα προβλέπουν τα μνημόνια, αφού αυτά θα εξουδετερωθούν από άλλα, φιλολαϊκά. Είπε, δηλαδή, ο «ενθουσιασμένος» Μοσκοβισί ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, δηλαδή η θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, προϋποθέτει την απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων του μνημονίου και την πλήρη ισοπέδωση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Και το είπε με εξαιρετική ακρίβεια: «Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες» ακολουθούν «συζητήσεις και δύσκολες αποφάσεις», είναι η μία έκφρασή του. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σεβόμενη απολύτως το μνημόνιο», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι το μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση είναι ότι η πρόοδος των μέτρων είναι η προϋπόθεση για την εκταμίευση των κεφαλαίων. Ωμά, αυτό που δηλώνουν είναι ότι η όποια ανάκαμψη της οικονομίας έχει ως βάση της την παραπέρα πτώση της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης. Γι' αυτό και βιάζονται για τη νέα αντιασφαλιστική αναδιάρθρωση, ενώ έπονται και τα Εργασιακά.

Η πρόκληση γίνεται ακόμα πιο ισχυρή από το γεγονός πως την ώρα που σχεδιάζεται το παραπέρα τσάκισμα του λαού, η κυβέρνηση αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο για «ειδικές φορολογικές ζώνες», νέες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, «εργαλεία χρηματοδότησης» των επενδύσεων κ.ά. Αυτή η πρόκληση πρέπει να απαντηθεί τόσο μέσα από μια συνολική πορεία αγωνιστικής ανάτασης του λαού, όσο και ειδικά με την πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη που έχουν κηρύξει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ