Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΪΔΑΡΙ
Για την αποπεράτωση σειράς έργων παλεύει ο Δήμος

Μηχανήματα του Δήμου Χαϊδαρίου στην προσπάθεια αποκατάστασης της πόλης
Μηχανήματα του Δήμου Χαϊδαρίου στην προσπάθεια αποκατάστασης της πόλης
Ανάμεσα στις συνοικίες της Δυτικής Αττικής που επλήγησαν, ήταν και το Χαϊδάρι, όπου σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές και η δημοτική αρχή έχει ζητήσει με έγγραφό της προς τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Εσωτερικών να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι περιοχές του Αγ. Γεωργίου, της Αφαίας-Σκαραμαγκά, το κεντρικό Χαϊδάρι, η Γρηγορούσα και το Δάσος γέμισαν νερά, λάσπες και φερτά υλικά. Υπέστησαν ζημιές εκατοντάδες σπίτια αλλά και οχήματα. Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί, επίσης, πολλές υποδομές της πόλης, όπως δρόμοι, το κολυμβητήριο (σ.σ. το οποίο δε θα λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα), σχολεία, το αθλητικό κέντρο, ενώ πλημμύρισαν και υπόγεια του Δημαρχείου, αφού τα νερά βγήκαν μέχρι τη λεωφόρο Καβάλας.

Οι οδοί Ρίμινι και Ιερού Λόχου καθώς και παράπλευροι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους, ενώ η πρόσβαση στο «Αττικόν» Νοσοκομείο ήταν δύσκολη. Το νερό και τα φερτά υλικά που κατέβαιναν από το Ποικίλο με μεγάλη ορμή παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους. Χαρακτηριστικό της ορμητικότητας των νερών και παρά τις όποιες τεχνικές παρεμβάσεις έχουν γίνει στα δύο στρατόπεδα, είναι ότι ξεθεμελιώθηκε τμήμα του ψηλού τσιμεντένιου τοίχου που περιφράσσει ένα από τα δύο στρατόπεδα της περιοχής.

Στο σημείο της καταστροφής βρέθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Μιχάλης Σελέκος, μαζί με τα συνεργεία του Δήμου που προσπαθούσαν να καθαρίσουν το δρόμο και την ευρύτερη περιοχή από τις λάσπες και τα φερτά υλικά και ν' ανοίξουν τα βουλωμένα φρεάτια. «Δεν υπάρχει αντιπλημμυρική προστασία που να αναχαιτίζει τα νερά από το βουνό και τα στρατόπεδα», λέει στο «Ρ». «Δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι αγωγοί. Αίτημα του Δήμου είναι να κατασκευαστεί κεντρικός αγωγός στη λεωφόρο Καβάλας, αλλά και να γίνει αντιπλημμυρική τάφρος στο βουνό, η οποία θα συγκεντρώνει τα νερά και με αγωγούς θα μεταφέρονται στον κεντρικό αγωγό». Το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2004, αλλά δεν έγινε. Εχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και ο Δήμος ζητά την άμεση υλοποίησή του. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ι. Λόχου και η Ρίμινι παλιότερα ήταν ρέματα. Οταν κλείστηκε ο πρώτος δρόμος, φτιάχτηκε αγωγός, αλλά στη Ρίμινι κατασκευάστηκε μικρότερο έργο, το οποίο δεν μπορεί να μεταφέρει μεγάλο όγκο νερού, με αποτέλεσμα τις πλημμύρες.

Οπως μας ανέφερε ο δήμαρχος, χρειάζονται ανάλογα έργα στην περιοχή Αφαία-Σκαραμαγκά, όπου οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει αλλοίωσαν το φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας χειμάρρους οι οποίοι πνίγουν την περιοχή. Ανάλογα έργα χρειάζεται να κατασκευαστούν στο Ανω Δάσος, σε μια περιοχή που εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης χωρίς αντιπλημμυρική θωράκιση, αλλά και σε περιοχές στο κεντρικό Χαϊδάρι. Με απόφαση της Περιφέρειας μετά από πρόταση του Δήμου, κλειστά ήταν χτες τα σχολεία. Επιπλέον, προχτές, την ώρα της καταστροφής, τα μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής ήταν... αθέατα και χτες το υπουργείο Υποδομών έστειλε μηχανήματα της Αττικής Οδού για να συνδράμουν τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Χαϊδαρίου.

  • Επίσης, χτες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, συναντήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας, Σπύρο Τζόκα. Το θέμα της συνάντησης ήταν η επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης των καταστροφών που έχουν προκληθεί στο Δήμο λόγω των πλημμυρών. Σε αυτά τα πλαίσια ζητήθηκε η αποφασιστική συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής και επαναδιατυπώθηκε το πάγιο αίτημα για την επίσπευση των αντιπλημμυρικών έργων στη λεωφόρο Αθηνών και στα στρατόπεδα Χαϊδαρίου (περιοχής Γρηγορούσας - Αη Γιώργης).

Ο αντιπεριφερειάρχης Σπ. Τζόκας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι προσπαθεί να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις για τον αγωγό στη λεωφόρο Αθηνών και να μπει ως κατεπείγον έργο. Οσον αφορά τις αποζημιώσεις, είπε: «Η Περιφέρεια θα στείλει κλιμάκιο εκτιμητών για τις ζημιές (...) Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε μηχανήματα και αποφρακτικό για βοήθεια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ