Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσπάθεια εφησυχασμού του λαού, ενώ εντείνονται οι επικίνδυνοι ανταγωνισμοί

Από τις συναντήσεις του Προέδρου της Κύπρου με τον ηγέτη του ψευδοκράτους
Από τις συναντήσεις του Προέδρου της Κύπρου με τον ηγέτη του ψευδοκράτους
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Δυναμώνει η προσπάθεια να εφησυχάσει ο κυπριακός λαός ενόψει μιας σειράς ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων που επιταχύνονται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και μεταξύ άλλων διαπλέκονται και με το Κυπριακό, αλλά όχι μόνο. Ετσι, μετά την ανησυχία που δικαιολογημένα έχει προκαλέσει το «ανοιχτό» παζάρι μεταξύ Βρυξελλών - Αγκυρας, με «όχημα» το μεταναστευτικό (που σε μεγάλο μέρος λειτουργεί ως προκάλυμμα), η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει την ΕΕ, τις «αρχές» και τις «αξίες» της ως εγγύηση για το μέλλον της Κύπρου.

Μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τις επαφές που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, μοιράστηκαν διαβεβαιώσεις ότι «ουδεμία νύξη έγινε για αλλαγή της στάσης της Λευκωσίας, σε σχέση με τα κυπρογενή κεφάλαια για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η πραγματικότητα είναι ότι ουδεμία νύξη έγινε ούτε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, ούτε από την κα Μέρκελ που να θεωρηθεί και ως προτροπή και ως άσκηση οποιασδήποτε πίεσης προς αυτήν την κατεύθυνση», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτορας Παπαδόπουλος.

Βεβαίως, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ δεν αφορούν λαϊκά συμφέροντα, αλλά αυτά των μονοπωλιακών ομίλων. Αλλωστε, και η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση έχει δηλώσει έτοιμη να προτείνει διάφορα ανταλλάγματα, όπως το άνοιγμα τουρκικών λιμανιών σε κυπριακά πλοία.

Πάντως, ήδη συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας για να μελετήσει πώς θα διαμορφωθούν οι νόμοι μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Η Ομάδα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την ερχόμενη Δευτέρα, με τη συμμετοχή του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, αντίστοιχα. Στις συναντήσεις θα παίρνει μέρος και «ένας νομικός εμπειρογνώμονας από το γραφείο συντονισμού της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ