Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εντονες διπλωματικές ζυμώσεις

Κέρι - Νετανιάχου συναντήθηκαν στο Βερολίνο
Κέρι - Νετανιάχου συναντήθηκαν στο Βερολίνο
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εντονες διπλωματικές διεργασίες ήταν σε εξέλιξη το περασμένο 24ωρο από αξιωματούχους του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, για κάποια εκτόνωση της τεταμένης κατάστασης που προκαλούν η στυγνή ισραηλινή κατοχή και οι αφόρητες συνθήκες στα παλαιστινιακά εδάφη.

Χτες βράδυ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Γιαν Ελίασον, μιλώντας σε υπουργική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη, σε ρόλο «ισορροπιστή», είπε ότι η τωρινή κρίση «είναι αποτέλεσμα της ισραηλινής αποπνικτικής και ταπεινωτικής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών για πάνω από μισό αιώνα, που εξανεμίζει τις πιθανότητες για βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος». Κάλεσε, ωστόσο, από την άλλη, τη «διεθνή κοινότητα» να αντιληφθεί τους φόβους των Ισραηλινών για την «προσωπική ασφάλεια» και τις ανησυχίες για εντεινόμενες, όπως θεωρούν, προσπάθειες περί «απονομιμοποίησης της χώρας τους».

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοίνωσε, από το Βερολίνο, όπου συνάντησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έκτακτη συνάντηση του λεγόμενου κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή στη Βιέννη, σημειώνοντας ότι οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και του ΟΗΕ θα συναντηθούν σήμερα. Η ίδια υποστήριξε ότι πρώτος στόχος του «κουαρτέτου» θα είναι να απευθύνει «έκκληση στις δύο πλευρές για ηρεμία» και «αυτοσυγκράτηση» της ρητορικής από τους ηγέτες.

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο Κέρι...

Σε τετράωρη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο Βερολίνο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε την ελπίδα πως οι ηγέτες Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα μπορέσουν να κάνουν βήματα για να «προχωρήσουν μπροστά» και να τερματίσουν το τελευταίο «κύμα βίας» (αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει πως είναι αποτέλεσμα της ισραηλινής κατοχής). Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, δεν έχασε την παραμικρή αφορμή για να επιρρίψει τις ευθύνες για την όλη κατάσταση αποκλειστικά στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο.

Πριν από τη συνάντηση του Κέρι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είχαν πραγματοποιηθεί συνάντηση και κοινή συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού υπουργού με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, όπου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα εμπλεκόμενα μέρη επιθυμούν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση».

Νέο κύμα κατοχικής βίας

Το ίδιο διάστημα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη η στυγνή βία των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων και των Εβραίων εποίκων παρέμενε σε πλήρη εξέλιξη, πυροδοτώντας νέες αντιδράσεις μεταξύ των νεαρών Παλαιστινίων. Εως χτες το απόγευμα σε συγκρούσεις και επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί. Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο στρατός σκότωσε και έναν Ισραηλινό νέο, επειδή ...νόμιζαν ότι ήταν Παλαιστίνιος. Επιπλέον, οι κατοχικές δυνάμεις τοποθέτησαν τσιμεντένιο φράχτη κοντά στον τάφο της Ραχήλ στη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης για να αποτρέψουν ενδεχόμενα επεισόδια, ενόψει εβραϊκής θρησκευτικής εκδήλωσης που έχει προγραμματιστεί για το βράδυ του Σαββάτου.

Ο απολογισμός από την 1η Οκτώβρη μετρά τουλάχιστον 50 νεκρούς Παλαιστίνιους και άλλους 10 Ισραηλινούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ