Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μπλέκει το «κουβάρι» του ανταγωνισμού

ΣΟΤΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η αντιπαράθεση της Ρωσίας με τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστές συνεχίζεται και στο πεδίο της Συρίας. Χτες, από το Σότσι της νότιας Ρωσίας, ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν, συμμετέχοντας σε διεθνές φόρουμ της «Λέσχης Βαλντάι», υπερασπίστηκε τη ρωσική στρατιωτική δράση στη Συρία (που ακολουθεί την επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και συμμάχων τους στην περιοχή). «Η κατάληψη της Βαγδάτης ή της Δαμασκού από το "Ισλαμικό Κράτος" θα ήταν βατήρας για την παγκόσμια εξάπλωση της οργάνωσης και θα αποκτούσαν πρακτικά το καθεστώς επίσημης (σ.σ. κρατικής) αρχής» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ρωσική στρατιωτική αεροπορική επέμβαση στη Συρία έγινε «κατόπιν αποδοχής επίσημης πρόσκλησης της συριακής κυβέρνησης» και ότι ως εκ τούτου η επιχείρηση «είναι εντελώς νόμιμη» και «εξυπηρετεί την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα». Υπογράμμισε ότι «μία στρατιωτική νίκη δεν αρκεί για να λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά για να δημιουργήσει συνθήκες που θα οδηγήσουν στην έναρξη πολιτικής διαδικασίας». Επέκρινε, εμμέσως πλην σαφώς, τις ΗΠΑ για τους ισχυρισμούς τους ότι τα ρωσικά μαχητικά βομβαρδίζουν «λάθος στόχους», προκαλώντας τες να υποδείξουν «ποιους στόχους να χτυπήσουν».

Νωρίτερα, το αμερικανικό ίδρυμα αναλύσεων (παραμάγαζο της CIA), STRATFOR, σε άρθρο του για την κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας, εκτιμά ότι είναι «απίθανη κάθε βελτίωση» όχι μόνο στις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, τουλάχιστον μέσα στους επόμενους μήνες. Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Ομπάμα ότι αρνείται να προσανατολιστεί στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, «παρά την κλάδο ελαίας που προσφέρει η Μόσχα» και θεωρεί ότι «οι ΗΠΑ είναι αναγκασμένες να διατηρήσουν την οικονομική πίεση κατά της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ενισχύσουν το ρόλο τους ως εγγύηση για τους συμμάχους που νιώθουν τη ρωσική απειλή».

Το ίδιο 24ωρο στο Βερολίνο, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, επανέλαβε πως είναι κρίσιμη η συμμετοχή του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ «σε μια πολιτική μετάβαση στη Συρία», υποστηρίζοντας ότι «εργαζόμαστε για μία μετάβαση στην οποία ο Ασαντ θα είναι σίγουρα κομμάτι του σημείου εκκίνησης».

Ο Σαουδάραβας ομόλογός της, Αντελ αλ Τζουμπέιρ, μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, στη Βιέννη, αποδοκίμασε τη ρωσική επέμβαση, ισχυριζόμενος πως θα εντείνει τον πόλεμο που μπορεί να τερματιστεί «μόνο εάν αποχωρήσει χωρίς όρους ο Πρόεδρος Ασαντ».

Ο Τζουμπέιρ και ο Τούρκος ομόλογός του, Φεριντούν Σινιρλίογλου, θα συναντήσουν σήμερα στη Βιέννη τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για τις εξελίξεις στη Συρία.

Νωρίτερα, Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στη Βαγδάτη δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πραγματοποίησαν «αεροπορικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας» στις πετρελαιοπηγές Ομάρ της Συρίας, στο πλαίσιο επιχείρησης για την καταστροφή των πηγών χρηματοδότησης των τζιχαντιστών.

Ο Τζίμι Κάρτερ έδωσε θέσεις του ΙΚ στη Ρωσία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, σημείωσε ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ στη Συρία «εξακολουθούν και λαμβάνουν πολεμοφόδια και εξοπλισμό από το εξωτερικό» και ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, έχει δώσει στη Ρωσία χάρτες με συγκεκριμένες θέσεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Η ίδια εξέφρασε ζωηρή ανησυχία για την εξάπλωση της παρουσίας και δράσης τζιχαντιστών του ΙΚ στο Αφγανιστάν, λέγοντας πως έχουν ήδη φτιάξει βάσεις σε 25 από τις 34 περιφέρειες της χώρας και πως αναπτύσσουν «ιδιαίτερη κινητικότητα» στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.

  • Το πρώτο τους θύμα σε επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων, με στόχο την απελευθέρωση Κούρδων αιχμαλώτων από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ, μετρούν από χτες οι ΗΠΑ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ