Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Βάσεις στις Κουρίλες και παρέμβαση Πούτιν

Την πρόθεσή της να προχωρήσει στην κατασκευή μιας στρατιωτικής βάσης στις Κουρίλες νήσους (πρόκειται για ομάδα νησιών στο Ειρηνικό που κατέλαβε η Σοβιετική Ενωση από την Ιαπωνία στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου) ανακοίνωσε χτες η ρωσική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ», δήλωσε ότι «δεν το κρατάμε μυστικό. Εχουμε πρακτικά δημιουργήσει μια βάση στα νησιά Νοβοσιμπίρσκ, στο νησί Κοτέλνι. Είναι μια μεγάλη στρατιωτική βάση, δεν υπήρχε τέτοια κατά τη σοβιετική περίοδο». Επίσης, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία κατασκευάζει ή σχεδιάζει να κατασκευάσει μια σειρά από νέες στρατιωτικές βάσεις στην Αρκτική. Η εξέλιξη είναι σημαντική γιατί πρέπει να σημειώσουμε ότι Ρωσία και Ιαπωνία δεν έχουν υπογράψει επίσημη Συνθήκη Ειρήνης μετά τον πόλεμο, και η Ιαπωνία διεκδικεί τις Νότιες Κουρίλες που ονομάζει Βόρεια Εδάφη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ρωσικό Κέντρο Ερευνας της Κοινής Γνώμης (VTsIOM) ανέφερε πως η δημοτικότητα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, έφθασε το 89,9% τον Οκτώβρη, σημειώνοντας άνοδο από το προηγούμενο υψηλό, 89,1%, τον Ιούνη.

Πάντως, χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε στην 12η συνάντηση της Λέσχης του Βαλντάι στο Σότσι στα νότια της χώρας σε μια παρέμβαση εφ' όλης της ύλης που πρόβαλε την οπτική της ρωσικής αστικής τάξης για μια σειρά ζητημάτων. Η φετινή συνάντηση είχε τίτλο «Ο κόσμος ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη. Να ξεπεράσουμε τη λογική της σύγκρουσης στον αυριανό κόσμο». Πρότεινε την επανέναρξη του στρατηγικού διαλόγου για τη μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών και κάλεσε τους «εταίρους των ΗΠΑ, να αποδεχτούν την πρόταση». Επίσης χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπερασπίστηκε την επέμβαση στη Συρία και την «ανάγκη να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ