Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Φουντώνουν τα σενάρια για το μακελειό και οι διεργασίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ηταν μια συλλογική τρομοκρατική πράξη... Το "Ισλαμικό Κράτος" (ΙΚ), το ΡΚΚ, οι Μυστικές Υπηρεσίες της Συρίας και η τρομοκρατική οργάνωση της Βόρειας Συρίας, PYD, έχουν ανάμειξη σε αυτή. Ολοι τους από κοινού οργάνωσαν την επίθεση». Τα παραπάνω υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας χτες σε συνάντηση συνδικαλιστών στην Αγκυρα και στοχοποιώντας κέντρα που η παράταξή του θεωρεί απειλή γενικά για την «ασφάλεια» της Τουρκίας, δηλαδή τις «ισορροπίες» που η αστική τάξη της χώρας θεωρεί πως ευνοούν τα σχέδιά της.

Η προχτεσινή ανακήρυξη νέου (αυτόνομου) «καντονιού» από το κόμμα PYD στα τουρκο-συριακά σύνορα αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Τουρκία και είναι σίγουρο ότι θα δώσει νέα τροφή στις επιθέσεις κατά των Κούρδων και της Συρίας, σε μια περίοδο που η Αγκυρα θέλει να διαμηνύσει πως δε θα επιτρέψει η θέση των Κούρδων (που δεν είναι ένα ενιαίο και ομοιογενές σύνολο) στην περιοχή να απειλήσει τις δικές της επιδιώξεις και την εδαφική της ακεραιότητα.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (υπό την προεδρία του Ερντογάν) και συζήτησε τη νέα κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τα γεγονότα της 10ης Οκτώβρη. Μετά από μια εξάωρη συνεδρίαση εκδόθηκε ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «επισημάνθηκε η ανάγκη καταγραφής των προεκτάσεων αυτονομιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία, που εμπίπτουν στο πλαίσιο των τρομοκρατικών οργανώσεων διεθνούς εμβέλειας». Αν και το Συμβούλιο αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ο αγώνας κατά του ΙΚ θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα», είναι καθαρό πως βασικός στόχος είναι η αναζήτηση συμμάχων ως προς την αποκήρυξη της PYD, αλλά και γενικά αυτονομιστικών κουρδικών οργανώσεων που γεννούν κινδύνους διχοτόμησης για την Τουρκία, γενικά κινδύνους για τις προσπάθειες «ανέλιξης» του τουρκικού κεφαλαίου στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκαν «η στάση και οι πολιτικές Ρωσίας και Ιράν όσον αφορά το καθεστώς στη Συρία και οι εξελίξεις στην περιοχή», όπως και οι παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Στο μεταξύ, η προεκλογική αναμέτρηση αποκτά χαρακτηριστικά πόλωσης και μεγαλώνει η προσπάθεια να στοχοποιηθεί προσωπικά ο Ερντογάν ή στενά το ΑΚΡ, για τη στρατηγική υπεράσπισης συνολικά του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και αποκαλύψεις όπως αυτές των δηλώσεων του βουλευτή του ΑΚΡ, Αμπντουραραχίμ Μπογιουνουκαλίν, που υπερασπίστηκε ανοιχτά τις πρόσφατες επιθέσεις ενόπλων σε γραφεία της εφημερίδας «Χουριέτ», σημειώνοντας ότι «η νεολαία του ΑΚΡ ήρε την ασυλία τους» (σ.σ. ΜΜΕ όπως η «Χουριέτ») και ότι «πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερη δράση».

Επίσης, αίσθηση προκάλεσε η χτεσινή είδηση ότι 15χρονος τέθηκε υπό κράτηση στην πόλη Μπούνιαν της κεντρικής Τουρκίας, με την κατηγορία της «εξύβρισης» του Προέδρου Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Αντίστοιχες συλλήψεις ανηλίκων, αλλά και ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων κ.τ.λ. πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό. Το να «πλήττει» κάποιος «την εικόνα του Προέδρου» θεωρείται αδίκημα που μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και με τέσσερα χρόνια φυλακή.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το κρατικό πρακτορείο «Αναντολού», σε δημοσίευμα της περασμένης Τετάρτης, υποστήριξε πως αρχικός στόχος των βομβιστών της 10ης Οκτώβρη ήταν τα κεντρικά γραφεία του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP στην Αγκυρα. Το πρακτορείο επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές από τις Μυστικές Υπηρεσίες και την Αντιτρομοκρατική.

  • Οπως ανακοινώθηκε επίσης χτες, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση με εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Τμήματος του HDP, Εγιούπ Ντορού, όπου συζητήθηκε «η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία ενόψει της 1ης Νοέμβρη, όπως και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η κρίση στη Συρία και το προσφυγικό ζήτημα».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ