Σάββατο 17 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ
Σε ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ η κυβέρνηση στήνει άλλοθι επεμβάσεων

Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, τη Δευτέρα και την Τρίτη, στην Αθήνα, σε άλλη μια προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης του εγχώριου κεφαλαίου στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από την περιλάλητη «ενεργητική» και «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική της. Αλλωστε, το ίδιο το θέμα της Διάσκεψης μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα ως άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή. Πρόσχημα, τώρα, η αποτρόπαιη δράση των τζιχαντιστών, που προηγουμένως τα ίδια ιμπεριαλιστικά κέντρα στήριξαν ποικιλότροπα, πάντα προς προώθηση των μονοπωλιακών τους συμφερόντων.

Σε... «απευθείας σύνδεση» με τις ΗΠΑ

Διόλου τυχαία, στη Διάσκεψη θα συμμετάσχει και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Σχέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία θα συναντηθεί και με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, την Τρίτη, αναμένεται δε να έχει συναντήσεις και με άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, προετοιμάζοντας την επίσκεψη στην Αθήνα και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, καθώς πλέον η ευθεία διασύνδεση της κυβέρνησης της «πρώτη φορά Αριστεράς» με την Ουάσιγκτον δεν κρύβεται...

Ισα ίσα το διαλαλούν οι ίδιοι οι κυβερνώντες. Ελεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς σε συνέντευξή του, προχτές, στο ραδιοσταθμό «Alpha», απαντώντας στο ερώτημα, «οι ΗΠΑ νιώθετε να είναι πιο κοντά στην Ελλάδα όσο ποτέ άλλοτε;»:

«Νομίζω ότι η πολιτική της κυβέρνησης, της διοίκησης Ομπάμα, είναι μια πολιτική που είναι κοντά στα κεϋνσιανά σχήματα της πολιτικής οικονομίας. Είναι μακριά από τους νεοφιλελευθερισμούς και, ξέρετε, στην Ευρώπη προς το παρόν κυριαρχεί ο νεοφιλελευθερισμός, άλλο αν μέσα από τη διαπραγμάτευσή μας και η ίδια η ζωή έχει κάνει βαθιά ρήγματα σε αυτό.Στην Αμερική, κατά συνέπεια, οι αντιλήψεις για το πώς γίνεται η οικονομική πολιτική βρίσκονται πιο κοντά σε μας από πολλές άλλες δυτικές χώρες».

Παραπέρα, όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών, επικεφαλής χριστιανικών Εκκλησιών, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών».

Σε ρόλο... «επιτηρητή» της Ανατολικής Μεσογείου

Τι θέλει να βγάλει η κυβέρνηση από τη Διάσκεψη; «Το πρώτο λοιπόν μήνυμα της Διεθνούς Διάσκεψης είναι: Προστασία πολιτισμού, θρησκείας, ανθρώπινης ζωής, αλληλεγγύης, κατανόηση του τι πραγματικά γίνεται στη Μέση Ανατολή. Και το δεύτερο είναι ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα διεθνές παρατηρητήριο εδώ στην Αθήνα, το οποίο θα παρακολουθεί σταθερά τα πολιτισμικά και τα θρησκευτικά δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς, διεκδικώντας ρόλο... «επιτηρητή» στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, με εργαλεία τύπου «διεθνών παρατηρητηρίων» που μπορούν να παρέχουν προσχήματα για ανάληψη ακόμα πιο ανοιχτής στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή, για να επιτευχθεί και η... «προστασία» που θέτει ως στόχο.

Αλλωστε, ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, της 24/9, άφηνε ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο. Εγραφε: «Η Διεθνής Διάσκεψη συγκαλείται υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων και συνεχιζόμενων συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, οι οποίες προκάλεσαν συμφορές και είχαν σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Η Διάσκεψη θα επικεντρωθεί στη θεώρηση όλων των διαστάσεων και πτυχών του κρίσιμου αυτού ζητήματος και στην επεξεργασία των προσφορότερων τρόπων προστασίας των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των διαφόρων θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στήνει ευρωατλαντικές «γέφυρες» σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια(2018-06-22 00:00:00.0)
Προετοιμασία νέων δομών για την εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής «σταθερότητας»(2017-05-24 00:00:00.0)
Στήνει νέα «Διάσκεψη» - άλλοθι για τους ιμπεριαλιστές(2016-03-31 00:00:00.0)
Ολοι τους μαζί προπαγανδίζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση(2015-11-14 00:00:00.0)
Γιατί οι ΗΠΑ επενδύουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ;(2015-10-25 00:00:00.0)
Επαφές Ν. Κοτζιά στο Παρίσι(2015-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ