Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Ανησυχία των επιτελείων για όσους ... ξεσπιτώνουν

Κεντρικό θέμα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα είναι η λεγόμενη «προσφυγική κρίση», δηλαδή τα καραβάνια των ξεριζωμένων, προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική, ξεριζωμό στον όποιο συνέβαλε και η ΕΕ, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη φτώχεια και ανέχεια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που υπερασπίζεται. Την αποφασισμένη πολιτική των περισσότερων «κόσκινων», ώστε να περνάνε στην ΕΕ οι πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου και οι υπόλοιποι που θα χαρακτηρίζονται οικονομικοί μετανάστες να απελαύνονται στις χώρες προέλευσης, παρουσίασε ξανά χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της Συνόδου.

Δηλώνεται ότι η Επιτροπή θα διαθέσει συνολικά 9,2 δισ. ευρώ για την «προσφυγική κρίση» το 2015 και το 2016, όπως αποφασίστηκε στις 23 Σεπτέμβρη, ενώ καλούνται τα κράτη - μέλη να συμβάλουν και με εθνικούς πόρους. Στο σημείο αυτό είναι που εκφράζεται «γκρίνια» για την περιορισμένη ανταπόκριση και είναι σημείο που εκδηλώνονται αντιπαραθέσεις μέσα στην ΕΕ.

Η Επιτροπή, επίσης, σημειώνει ότι τα λεγόμενα κέντρα υποδοχής και διαλογής (hot spots) σε Ιταλία και Ελλάδα προχωράνε. Φέρνεται ως παράδειγμα η μετεγκατάσταση στη Σουηδία 19 προσφύγων από την Ερυθραία και δηλώνεται ότι άλλοι 100 θα φύγουν την επόμενη βδομάδα από 14 χώρες. Επισημαίνεται, επίσης, ότι πολλά κράτη - μέλη δεν έχουν ακόμη διαθέσει πόρους αντίστοιχους με τη χρηματοδότηση που χορηγεί η ΕΕ στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και άλλους συναφείς οργανισμούς (500 εκατ. ευρώ), στο Περιφερειακό Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για τη Συρία (500 εκατ. ευρώ) και στο Καταπιστευματικό Ταμείο Εκτακτης Ανάγκης για την Αφρική (1,8 δισ. ευρώ). Γίνονται, επίσης, επισημάνσεις για τη σωστή εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν και του Κανονισμού του Δουβλίνου, για τις διαδικασίες επαναπροώθησης μεταναστών.

Ταυτόχρονα, συνεχίζοντας τη γνωστή υποκρισία ότι η ΕΕ δήθεν επιδιώκει «αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των προσφυγικών ροών», στηρίζεται η στρατιωτική δράση ενάντια - υποτίθεται - στους διακινητές στη Μεσόγειο, ενώ προετοιμάζεται για τις 11-12 Νοέμβρη η Σύνοδος Κορυφής στη Μάλτα με τις χώρες της Αφρικής. Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι «η αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των επιστροφών διευκολύνεται με τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής ή με την αυστηρότερη εφαρμογή ήδη ισχυουσών συμφωνιών, όπως η συμφωνία με το Πακιστάν. Η Τουρκία και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι κομβικοί εταίροι».

Στην Τουρκία, εξάλλου, βρίσκεται από χτες ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Επίτροπος μίλησε χτες το πρωί σε διεθνές φόρουμ για τη μετανάστευση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και αναμενόταν να είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, καθώς και την υφυπουργό των ΗΠΑ, αρμόδια για τη Μετανάστευση, Α. Κ. Ρίτσαρντ. Σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Επανέρχεται η «ελληνοτουρκική φύλαξη» συνόρων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ομιλία του στην Ευρωβουλή, επανέφερε το ζήτημα της «ναυτικής συνεργασίας» Ελλάδας - Τουρκίας. Είπε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία έγινε η είσοδος στην ΕΕ τόσων εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και το είπαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ότι θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες κοινές περιπολίες ελληνοτουρκικές, ώστε να προστατεύονται τα θαλάσσια σύνορα. Η Τουρκία συμφώνησε, όμως έμαθα ότι δε συμφωνεί η Ελλάδα. Ομως, εδώ είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων, οπότε και εγώ θα απευθυνθώ στην ελληνική κυβέρνηση και θα τους πω ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη θέση τους, γιατί θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο, υπό ευρωπαϊκή αιγίδα, οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών να συνεργαστούν ώστε να επιτηρείται αυτή η πύλη εισόδου. Οπότε, από κοινού με την Τουρκία θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε πρόοδο». Ετσι, στο ζήτημα της συνδιαχείρισης του Αιγαίου, που είναι χρόνιο σχέδιο των ιμπεριαλιστών - για πολλούς λόγους - φαίνεται ότι βρέθηκε καινούργιο πρόσχημα για να προχωρήσει.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, που βλέπει τη δημοτικότητά της να πέφτει, δέχτηκε επικρίσεις για τη μεταναστευτική πολιτική της, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ