Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδήλωση για την απελευθέρωση του Βόλου

Με την ευκαιρία των 71 χρόνων από την απελευθέρωση του Βόλου από τις δυνάμεις του ΕΑΜ και του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Μαγνησίας, η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, διοργανώνουν εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει περίπατο πάνω στα ζωντανά και αγωνιστικά ίχνη της Ιστορίας των αγώνων του λαού της πόλης.

Αφετηρία της εκδήλωσης την Κυριακή 18 του Οκτώβρη, στις 10 το πρωί, θα είναι η διασταύρωση των οδών Παπαδιαμάντη και Παγασών (γραμμές τρένου) και οι ιστορικοί τόποι επίσκεψης είναι:

  • Η διασταύρωση των οδών Παγασών - Παπαδιαμάντη, όπου, στην περίοδο της κατοχής ήταν οι καπναποθήκες Ιωσαφάτ, που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ιταλούς ως φυλακές για μελλοθανάτους και καταδικασμένους από ιταλικά στρατοδικεία για αντιστασιακή δράση.
  • Η διασταύρωση των οδών 2ας Νοεμβρίου - Παγασών, όπου την Κυριακή 13 Γενάρη του 1946, ο λαός του Βόλου, που είχε συμμετάσχει στη μεγαλειώδη και μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσε στο γήπεδο της ΝΙΚΗΣ η Περιφερειακή Οργάνωση του ΚΚΕ με ομιλητή τον Γραμματέα του Κόμματος Νίκο Ζαχαριάδη, στο συγκεκριμένο σημείο δέχεται επίθεση από Χωροφύλακες και Εθνοφύλακες. Δολοφονούνται τέσσερα άτομα μεταξύ των οποίων και ένας 14χρονος ΕΠΟΝίτης.
  • Η διασταύρωση των οδών Ανθίμου Γαζή και Κρίτσκη, με την κίτρινη αποθήκη που χρησιμοποιήθηκε από τις τοπικές δοσιλογικές οργανώσεις των ΕΑΣΑΔ και των ΕΕΕ, ως τόπος φυλάκισης, βασανιστηρίων και θανάτωσης εκατοντάδων αγωνιστών, από τον Μάρτη του '44 μέχρι την απελευθέρωση.
  • Η διασταύρωση των οδών Γαλλίας και 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, όπου ήταν ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε από το Φθινόπωρο του '45 μέχρι το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, ως χώρος φυλάκισης ανδρών και γυναικών και διαμετακομιστικό κέντρο όσων αγωνιστών συλλαμβάνονταν και με αποφάσεις των Επιτροπών Ασφαλείας, εξορίζονταν σε νησιά του Αιγαίου. Επίσης την περίοδο της Κατοχής λειτούργησε ως στρατόπεδο των Ιταλών και στη συνέχεια της Βέρμαχτ.
  • Η διασταύρωση των οδών Γαλλίας και Μεταμορφώσεων, όπου στο υπόγειο σπιτιού λειτούργησαν τα παράνομα τυπογραφεία του ΕΑΜ Βόλου και της Οργάνωσης του ΚΚΕ, τυπώνονταν προκηρύξεις και εκδίδονταν οι εφημερίδες «ΕΑΜ», «Αλληλεγγύη», «Λευτεριά». Αρχές της άνοιξης του '44, τα τυπογραφεία αυτά μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Μοναστηριού της Σουρβιάς.
  • Η διασταύρωση των οδών Αλεξάνδρας και Ιωλκού, όπου υπήρχαν οι φυλακές της Αλεξάνδρας και στην περίοδο της Κατοχής ήταν ο χώρος διαμονής των Ιταλών Καραμπινιέρων και φυλάκισης των κρατουμένων της, αγωνιστών. Από τα μέσα του Σεπτέμβρη του '43 ήταν οι φυλακές της ΓΚΕΣΤΑΠΟ. Από τον Μάρτη του '45 και μέχρι το τέλος του εμφυλίου πολέμου ήταν οι φυλακές κράτησης των αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΚΚΕ.
  • Η Πλατεία Ελευθερίας, όπου ήταν το σημείο που τα ΕΑΣΑΔ και οι Γερμανοί κατακτητές κρέμασαν δεκάδες αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, λόγω της αντιστασιακής τους δράσης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή ο ιστορικός περίπατος στο Βόλο(2016-10-28 00:00:00.0)
Ιστορικός περίπατος στο Βόλο(2016-10-27 00:00:00.0)
Στα 72 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου(2016-10-20 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις Αντιστασιακών(2012-10-20 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις Αντιστασιακών(2012-10-20 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(1996-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ