Σάββατο 10 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Ιαπωνία ο Ερντογάν

ΤΟΚΙΟ.--

Η σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων φαίνεται ότι ήταν βασικός άξονας στη διήμερη επίσκεψη που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ιαπωνία. Σε συναντήσεις που είχε με επιχειρηματίες, ο Τούρκος ηγέτης αναφέρθηκε στη «σημαντική ανισορροπία» που διακρίνει τις εξαγωγές των δύο χωρών, καλώντας τα ιαπωνικά μονοπώλια να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα του «αξιοποιώντας» τις μεταρρυθμίσεις που η Αγκυρα προωθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία τουρκο-ιαπωνικών επιχειρηματικών οργανώσεων, ο βασικός όγκος των διμερών οικονομικών συναλλαγών αφορά ιαπωνικές εξαγωγές. Για τους πρώτους μήνες του 2015, οι τουρκικές εξαγωγές στην Ιαπωνία έφτασαν μόλις τα 225 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές προσέγγισαν τα 2 δισ. δολάρια. Από την άλλη μεριά, στην Τουρκία δραστηριοποιούνται ιαπωνικοί κολοσσοί, όπως οι «Τογιότα», «Μιτσουμπίσι», «Χόντα», «Ισούζου» κ.τ.λ.

Ο Ερντογάν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στα σχέδια για τη δημιουργία μεγάλων οδικών και άλλων κατασκευαστικών έργων, ανάμεσά τους και ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής Ενέργειας στη Σινώπη, από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η «Μιτσουμπίσι» και η γαλλική «Αρεβα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ