Η ελληνική αντιπροσωπεία στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ εκφράζει διαφορετικές εκτιμήσεις από αυτές της επιτροπής όσον αφορά στην αποτίμηση της κατάστασης στη γειτονική χώρα
Ο «Ρ» στη χτεσινή του έκδοση αναφέρθηκε εκτενώς στην έκθεση της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι η συμμαχία ζητά από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ικανοποιήσει τα περισσότερα από τα αιτήματα των Αλβανών αυτονομιστών. Με αυτή τη διαπίστωση φαίνεται ότι συμφωνεί και η ελληνική αντιπροσωπεία στην επιτροπή του ΝΑΤΟ, η οποία με έγγραφό της, το οποίο έχει στη διάθεσή του ο «Ρ», εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα των ΝΑΤΟικών διαπιστώσεων, αλλά και των παραλείψεων της έκθεσης.
«Οι ρίζες της κρίσεως δεν είναι οι διεκδικήσεις ίσων δικαιωμάτων των αλβανόφωνων στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά η μεγάλη Αλβανία. Τα δικαιώματα είναι το προπέτασμα πίσω από το οποίο καλύπτεται ο πραγματικός αντικειμενικός σκοπός», σημειώνεται στο έγγραφο, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία παραθέτει τα σχόλιά της για την έκθεση του ΝΑΤΟ.
Σε άλλο σημείο του εγγράφου επισημαίνεται πως σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των Αλβανών, «γίνονται πάντοτε γενικές αναφορές στο θέμα χωρίς να υπάρχει συστηματική προσέγγιση, δηλαδή προσδιορισμός χωρών που συγκεντρώνονται τα χρήματα και τρόποι με τους οποίους προωθούνται (έχει γίνει μία αναφορά για τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία) στους αντάρτες, όπως επίσης και γενικότερες πηγές χρηματοδότησης. Επίσης, δεν έχει εκτιμηθεί το ύψος αυτών των συνεισφορών, όπως επίσης και το ύψος των πιστώσεων που απαιτούνται για τη συντήρηση του αγώνα σε συνδυασμό με το εκτιμώμενο χρονικό διάστημα θα είναι δυνατή η χρηματοδότησή του από τις πηγές».
Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται και η αποτίμηση του ΝΑΤΟ σχετικά με τον εξοπλισμό των ανταρτών. «Γίνεται μια γενικόλογη αναφορά στα προβλήματα εξοπλισμού των ανταρτών, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί οι πηγές αποκτήσεως των υλικών και εφοδίων, οι άξονες και οι βάσεις ανεφοδιασμού, το ύψος των αποθεμάτων, όπως επίσης ο χρόνος υποστηρίξεως του αγώνα με τα υπάρχοντα αποθέματα και τον συνήθη ρυθμό ανεφοδιασμού», αναφέρουν προς τους πολιτικούς προϊσταμένους τους οι Ελληνες αξιωματικοί που συμμετέχουν στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ.
Σε άλλο σημείο της αναφοράς της η ελληνική αντιπροσωπεία σημειώνει: «Μια γενική αναφορά στη στάση των γειτονικών χωρών στην κρίση δεν αποδίδει την πραγματικότητα και απαιτείται να αναλυθούν και εκτιμηθούν, πρώτον, η επίδραση επίσημων και ανεπίσημων κύκλων και οργάνων της Αλβανίας και του Κοσσόβου στην κατάσταση, δεύτερον η χρηματοδότηση του αγώνα από αλβανικές πηγές, ανεφοδιασμός από την Αλβανία, χρησιμοποίηση του αλβανικού εδάφους ως βάσης ανασυγκροτήσεως και ανεφοδιασμού των ανταρτών».
Στις παρατηρήσεις της, η ελληνική αντιπροσωπεία υπογραμμίζει ότι η επιτροπή του ΝΑΤΟ στην ανάλυσή της είναι μονομερής. Σημειώνεται ότι «γίνεται ανάλυση των πιθανών τροπών ενεργείας μόνο των αρχών των Σκοπίων και για τους αντάρτες γίνεται δεκτό ότι ακολουθούν την τακτική "βλέποντας και κάνοντας" ανάλογα με τις αντιδράσεις της επίσημης κυβέρνησης, Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Οι αντάρτες, με δεδομένη την αδυναμία των κυβερνητικών δυνάμεων, έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η κυβέρνηση των Σκοπίων ακολουθεί, ανάλογα με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν οι αντάρτες στο έδαφος και την πίεση της διεθνούς κοινότητας. Σημειωτέον, ότι η πίεση είναι μονομερής καθόσον δεν ασκείται σοβαρή πίεση στους αντάρτες. Ενδεικτικά αναφέρονται ότι ο Αλί Αχμέτι, πολιτικός εκπρόσωπος του ΝΙ-Α, κινείται ελεύθερα μεταξύ Πρίστινας και Τιράνων κάνοντας δηλώσεις και εκδίδοντας ανακοινώσεις, ο Γκεζίμ Οστρεμί, πρώην επιτελάρχης του ΚΡC, που χρηματοδοτείται από τη διεθνή κοινότητα, έχει οριστεί μετά την εκδίωξή του από το ΚΡC στρατιωτικός αρχηγός του ΝLΑ».
Η ελληνική αντιπροσωπεία χαρακτηρίζει «ευχολόγιο» τα όσα αναφέρει η στρατιωτική επιτροπή για τους τρόπους διεξόδου από την κρίση και επισημαίνει ότι δεν εξετάζονται:
«Η ικανότητα και αντοχή (οικονομική, στρατιωτική κλπ.) των Σκοπίων να συνεχίσουν τον αγώνα και για πόσο χρόνο, καθώς και η περίπτωση επέμβασης της διεθνούς κοινότητας, μετά από σχετική εντολή, για την αποκατάσταση της τάξης στη χώρα και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των εμπλεκομένων».